Konservative vil udskyde udbudsrunde i Nordsøen

NORDSØEN: Konservative opfordrer nu klimaminister Dan Jørgensen (S) til at udskyde beslutningen om at give nye tilladelser til olie- og gasudvinding i Nordsøen. "Positivt", men ikke godt nok, lyder det fra Alternativet.

Konservatives Mette Abildgaard (K) opfordrer nu regeringen til at slå koldt vand i blodet og udskyde beslutningen om den ottende udbudsrunde i Nordsøen. 
Konservatives Mette Abildgaard (K) opfordrer nu regeringen til at slå koldt vand i blodet og udskyde beslutningen om den ottende udbudsrunde i Nordsøen. Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Regeringen bør slå koldt vand i blodet og vente med at give olieselskaber nye tilladelser til at lede efter og udvinde olie og gas i Nordsøen.

Det fortæller Konservatives klimaordfører, Mette Abildgaard, til Berlingske.

"Vi synes, det er et forkert tidspunkt at gå ind nu og træffe beslutninger om noget, der gælder fra 2046 og frem. Det er mange år ude i fremtiden. Vi synes, at vi skal give os selv en mulighed for at tage en timeout – om det så er i et halvt år eller et år – indtil vi har det rigtige beslutningsgrundlag i forhold til nordsøolien," siger Abildgaard til avisen.

Konservative læner sig dermed op ad opfordringen fra de økonomiske vismænd, der netop har rådet klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) til at udskyde beslutningen om den såkaldt ottende udbudsrunde, til man fra politisk side har lavet en plan for klimaindsatsen.

Vi synes, at vi skal give os selv en mulighed for at tage en timeout – om det så er i et halvt år eller et år – indtil vi har det rigtige beslutningsgrundlag i forhold til nordsøolien.

Mette Abildgaard (K)
Klimaordfører

De nuværende tilladelser løber til og med 2045, men med den ottende udbudsrunde vil olie- og gasudvindingen i Nordsøen potentielt kunne fortsætte til 2055.

Vil ikke droppe udbuddet
Konservative tilslutter sig med meldingen både Enhedslisten, SF, Radikale og Alternativet, der alle har opfordret S-regeringen til ikke at give grønt lys til udbudsrunden i dette efterår.

Men hvor de øvrige partier ønsker at droppe udbudsrunden og dermed olie- og gasjagten helt, er Konservative mere forsigtige.

"Vi er sindssygt bekymrede for, om vi kan stå i en situation, hvor vi kan blive afhængige af olie fra Saudi-Arabien eller andre, som vi ikke har lyst til at være afhængige af. Det er vores primære bekymring i forhold til at gå ind og sige stop for at hente yderligere olie op af Nordsøen. Man skal huske på, at vi for eksempel bruger olie i plastic, og at vi bruger plastic til at producere vores vindmøller," siger Mette Abildgaard til Berlingske.

Konservative afventer derfor en vurdering fra Klimarådet om fordele og ulemper ved den ottende udbudsrunde i Nordsøen.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00