Debat

Kopenhagen Fur: Guccis nej til pels er ikke bæredygtighed

DEBAT: Guccis beslutning om at udskifte naturpels med plastikpels fra 2018 og frem er ikke et udtryk for øget bæredygtighed. Tværtimod er det nærmere et udtryk for en ideologisk forestilling, skriver Tage Pedersen, formand for Kopenhagen Fur. 

Formand for Kopenhagen Fur, Tage Pedersen, svarer tilbage på den seneste tids fokus på modebranchens udfordringer med bæredygtig omstilling.
Formand for Kopenhagen Fur, Tage Pedersen, svarer tilbage på den seneste tids fokus på modebranchens udfordringer med bæredygtig omstilling.Foto: /ritzau/Stine Tidsvilde
Kristian Tolbøll
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Tage Pedersen
Formand, Kopenhagen Fur

Overproduktion, usælgelige restlagre, ekstremt ressourceforbrug. Nogen siger, at modebranchen har problemer med bæredygtigheden, og nye brancheinitiativer bliver taget for at finde svarene på de ganske store udfordringer.

I sidste uge gik Operation X over skærmen med en historie om, at modebranchens fast fashion-aktører brænder usælgelige restlagre af tøj. Jeg skal være den sidste til at tillægge Operation X nogen særlig stor troværdighed i de konkrete sager, men programmet har rettet offentlighedens fokus mod modebranchens udfordringer med bæredygtig omstilling.

Ugen før meddelte Gucci, at modehuset fra 2018 ikke længere vil bruge pels og begrundede det med bæredygtig omstilling. Set med mine øjne stritter Guccis forklaring på den nye pelspolitik direkte modsat i forhold til at ville en reel bæredygtig vej.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Pels er slow fashion
Pelsbranchen er vel heller ikke ufejlbarlig, men jeg har endnu til gode at opleve, at restlagre af pels sendes til forbrænding. Det sker ikke, fordi pels som materiale har nogle unikke bæredygtige sider: Pelsprodukter har en lang levetid (minkpels op imod 40 år), pels kan omforandres, så et gammeldags snit gøres moderne, og pels er biologisk nedbrydelig. Pels er slow fashion og et ægte naturprodukt.

Tidligere i år offentliggjorde regeringens Advisory Board for cirkulær økonomi sine anbefalinger om omstilling af den danske økonomi til cirkulær ressourceudnyttelse. Formanden Flemming Besenbacher opsummerede meget præcist, hvor udfordringen ligger: “Det er tid til handling og en gentænkning af vores forretningsmodeller og velfærdssamfund ud fra følgende formel: Reduce. Reuse. Recycle. Rethink.”

Jeg glæder mig til at tale bæredygtighed og naturpels med Gucci om nogle år, når de i bæredygtighedens navn siger farvel til petrokemisk plastikpels.

Tage Pedersen
Formand, Kopenhagen Fur

Pelsbranchen er cirkulær
Fast fashion står midt i den problematik med konstant udvikling af nye kollektioner og forbrugere, der går fra et shopping-fix til det næste. Pelsbranchen er blandt svarene på den omstilling, som alle efterlyser, og vi var da også med som ét af to konkrete eksempler på cirkulær bioøkonomi, da Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg holdt høring om emnet i maj.

Pelsbranchen er i sin natur cirkulær. De første minkgårde i Danmark opstod i 1930’erne i nærheden af fiskerihavnene, fordi der her var fiskeafskær, der kunne bruges til minkfoder. Fra starten upcyclede vi fiskeaffald til næringsrigt minkfoder.

I dag aftager vi afskær fra fødevareproduktionen til foder. Og vi bruger alt fra minken, så intet går til spilde. Kroppen og fedtet bliver forarbejdet til gødning og biodiesel, og vi afsøger konstant nye muligheder for at upcycle vores rester. Pelsen bruges til overtøj i slow fashion-industrien. En minkpels er en livsinvestering, som år efter år giver sin ejer varme og glæden ved naturens eget overtøj. Minkpelse går i arv.

Ideologisk forestilling
Guccis beslutning står i skærende kontrast, og det italienske modebrand vil tilmed udskifte naturpels med plastikpels. Det siger sig selv, at det ikke er en bæredygtig vej. Kigger man på de organisationer, der presser Gucci og andre modeaktører til at erklære sig pelsfri, så er det da heller ikke bæredygtighed, som er bevæggrunden.

Det er en ideologisk forestilling om, at dyr og mennesker er ligeværdige væsener, og at mennesker ikke må bruge dyr til noget som helst. Massive kampagner mod uld kører nu i England. Så i bund og grund er det ikke for eller imod pels. Det handler om en langt bredere ideologi.

Uden brug af dyr var menneskeheden stadig et sted i stenalderen. Mennesker og dyr er gensidigt afhængige af hinanden, og vi har en etisk forpligtelse til at behandle dyr i vores varetægt ordentligt.

Dyrevelfærd og certificeringer
Pelsbranchen er baseret på god dyrevelfærd, og i disse år udruller vi det til dato mest ambitiøse certificeringssystem til dokumentation af dyrevelfærd i en husdyrproduktion. WelFur er baseret på EU-standarden Welfare Quality og er forankret bredt i hele den europæiske pelsbranche. Fra 2020 sælger Kopenhagen Fur kun minkskind, som er WelFur-certificerede.

Jeg glæder mig til at tale bæredygtighed og naturpels med Gucci om nogle år, når de i bæredygtighedens navn siger farvel til petrokemisk plastikpels.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tage Pedersen

Bestyrelsesformand, Dansk Pelsdyravlerforening & Kopenhagen Fur
HHX

0:000:00