Kræver besked om fremmede statsskibe

OVERVÅGNING: Hvor ofte befinder fremmede statsskibe sig i grønlandsk farvand, og hvad gør forsvaret ved det? Det vil Aaja Chemnitz Larsen have forsvarsministeren til at svare på.

Andreas Krog

Som Altinget: arktis kunne fortælle i sidste uge, så sejler statsskibe fra blandt andet Rusland og Kina jævnligt ind i grønlandsk farvand. Hvor ofte det sker, og hvad forsvaret gør ved det, skal forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen nu svare på.

Det er det grønlandske folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen, der har bedt ministeren redegøre for omfanget af fremmede statsskibe i de grønlandske farvande.

"Med de spændinger, der generelt er i verden i dag, så bør vi naturligvis være meget optagede af overvågningen af Grønland," forklarer Aaja Chemnitz Larsen til Altinget: arktis.

Et statsskib er ikke et egentligt krigsskib, men en anden type statsejet skib. For eksempel et forskningsskib.

Fortrolig med området
Hos det danske forsvars arktiske kommando i Nuuk ser man igen og igen, hvordan især russiske og kinesiske statsskibe tester det danske beredskab af.

"Udfordringen sker typisk ved, at man eksempelvis ikke søger om diplomatisk tilladelse, når man nærmer sig et område. Det skal et statsskib gøre. Så reagerer vi. Du er statsskib det og det. Burde du ikke søge om diplomatisk tilladelse? Nå jo, for søren," forklarede generalmajor Kim Jesper Jørgensen, der er chef for Arktisk Kommando, i sidste uge til Altinget: arktis.

"Jeg tror udmærket godt, skibene ved, at de nærmer sig kysten og skal have diplomatisk tilladelse. De lande, hvor vi har haft de her oplevelser, det er Rusland og Kina," forklarede Kim Jesper Jørgensen, der mener, at det for skibene og landene handler om at blive fortrolig med de arktiske farvande.

"Det at sejle i et område og det at være interesseret i et område gør, at man bliver fortrolig med området. Derfor har det en værdi bare at sejle der," understregede Kim Jesper Jørgensen overfor Altinget: arktis.

Ud for Syriens kyst
Et af de mest åbenlyse eksempler på fremmede statsskibes færden i de grønlandske farvande var, da det russiske spionskib Yantar i sommeren 2016 ankrede op få hundrede meter ud for havnen i Grønlands hovedstad Nuuk.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00