Debat

Kraftvarmeselskab: Regnemodeller er en barriere for mere grøn fjernvarme

DEBAT: Fjernvarmen kan bidrage til at nå målet om 70 procents reduktion af drivhusgasudledningen. Men det kræver, at de samfundsøkonomiske beregninger laves om, så omkostningen ved at nå målet regnes ind, skriver Lars Gullev fra Veks.

Fjernvarmen er en del af løsningen, da vi ved at konvertere naturgaskunder til fjernvarme straks kan bidrage til en reel CO2-reduktion, skriver Lars Gullev fra Veks.
Fjernvarmen er en del af løsningen, da vi ved at konvertere naturgaskunder til fjernvarme straks kan bidrage til en reel CO2-reduktion, skriver Lars Gullev fra Veks.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lise-Lotte Skjoldan
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Gullev
Direktør for Veks

Fjernvarme kan blive et af de vigtigste redskaber for, at Danmark kan nå målsætningen om 70 procents reduktion af CO2-udledningen. Men det kræver nye vilkår for godkendelse af fjernvarmeprojekter.

På Vestegnen naturgasforsynes fortsat mange bygninger, som er placeret nær fjernvarmenettet. Når målet er en CO2-reduktion og et fossilfrit samfund, er det nærliggende at konvertere disse naturgasforsynede boliger og erhverv til fjernvarme. Desværre forhindrer flere barrierer, at vi kommer i gang.

Varmeforsyningsloven anfører, at der skal være positiv samfundsøkonomi i at konvertere til fjernvarme. Dette er ikke tilfældet under de nuværende forudsætninger, hvor man beregner naturgas billigere end for eksempel biomasse – i en samfundsøkonomisk betragtning.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Prissætning af CO2-omkostninger
Disse samfundsøkonomiske beregninger beror på metoderne i projektbekendtgørelsen og tilhørende vejledning og forudsætninger. Skal vi have gang i at konvertere kunder fra naturgas til fjernvarme kræver det, at projektbekendtgørelsen moderniseres, så den understøtter målet om en grøn omstilling.

I dag prissættes CO2-omkostningerne blandt andet ud fra EU's CO2-kvotepris, som er en markedspris. Denne markedspris afspejler ikke de reelle CO2-skadesomkostninger eller de omkostninger, der er ved at skulle opnå målet om at reducere CO2-udledningen med 70 procent.

Veks' vurdering er, at CO2-omkostninger omkring 480-792 kroner/ton vil være på et passende niveau. Dermed vil fjernvarme være et samfundsøkonomisk konkurrencedygtigt alternativ til gasforsynet opvarmning.

Lars Gullev
Direktør for Veks

Mange lande har suppleret CO2-kvoteprisen med nationale afgifter og tilskud for at sikre incitamenter til den grønne omstilling. Det gælder også i Danmark.

Fagkundskaben er meget uenige om, hvad skadesomkostningerne ved CO2-udledningen reelt er. For hvordan prissættes omfanget af den globale opvarmning: Hvad koster de kommende temperaturstigninger, de medfølgende oversvømmelser og andre ødelæggelser? Det kan blive meget dyrt.

Eftersom det p.t. er omsonst at jagte den endelige sandhed for CO2-skadesomkostningen, kan man i stedet beregne, hvad det vil koste at nå regeringens mål om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030. Dette kunne være grundlaget for nye samfundsøkonomiske beregninger.

Indregn omkostning ved 70-procentsmål
Ea Energianalyse har for nylig for DI analyseret omkostningerne ved at nå de ambitiøse klimamål for Danmark. Analyserne viser, at de gennemsnitlige omkostninger for at nå henholdsvis 65 procents og 70 procents reduktion ligger på henholdsvis 480 og 792 kroner/ton CO2-reduktion eksklusive virkemiddelomkostninger.

Dette er markant højere end det nuværende gennemsnit på 288 kroner/ton i kvotesektoren og 309 kroner/ton uden for kvotesektoren. Disse lave værdier indgår i de senest opdaterede forudsætninger fra Energistyrelsen fra oktober 2019 – og er derfor grundlaget i projektbekendtgørelsen.

Veks' vurdering er, at CO2-omkostninger omkring 480-792 kroner/ton vil være på et passende niveau. Dermed vil fjernvarme være et samfundsøkonomisk konkurrencedygtigt alternativ til gasforsynet opvarmning.

Når regeringen vedtager et bindende nationalt mål om at reducere CO2-udledningen med 70 procent, vurderer Veks det retvisende at indregne den reelle CO2-omkostning i de samfundsøkonomiske beregninger.

Veks vil derfor opfordre til, at man i projektbekendtgørelsen ændrer niveauet for de CO2-omkostninger, der fremadrettet skal indgå i de samfundsøkonomiske beregninger.

Hvis det sker, står både Veks og de lokale fjernvarmeselskaber klar til at løfte opgaven med den grønne omstilling fra i morgen. Fjernvarmen er en del af løsningen, da vi ved at konvertere naturgaskunder til fjernvarme straks kan bidrage til en reel CO2-reduktion.

Sammenligning med fossil gas
Et andet problem med forudsætningerne for de nuværende samfundsøkonomiske beregninger er, at man i dag sammenligner grøn fjernvarme med hovedsageligt fossil gas baseret på 67 procent fossil gas og 33 procent VE-gas.

Det giver ikke mening, når man vil den grønne omstilling og arbejde henimod et fossilfrit samfund. Alle er vel enige om at udfase fossilbaseret gas til opvarmning?

De samfundsøkonomiske forudsætninger bør derfor ændres til 100 procent VE-gas. Dermed opnår man en reel sammenligning af grøn fjernvarme og grøn gas.

Dette vil dog samtidig medføre, at der ikke vil være forskel på CO2-omkostningen af de to opvarmningsformer, da CO2-udledningen i begge tilfælde vil være nul.

Om man vælger at indregne en CO2-skadesomkostning eller at sammenligne grøn fjernvarme med 100 procent grøn gas, er underordnet! Vores pointe er, at man skal forholde sig til metodevalget.

Vi er i fuld gang med vores omstilling til 100 procent grøn og konkurrencedygtig fjernvarme. Vi reducerer biomassemængderne over de kommende år og vil integrere mere el i fjernvarmen som led i den generelle elektrificering af samfundet.

Vi er klar til at bidrage med endnu mere, men det kræver, at metodevalget understøtter den grønne omstilling, så vi hurtigst muligt kan komme af med de fossile brændsler.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Gullev

Seniorkonsulent, Veks
akademiingeniør, stærkstrøm (Danmarks Ingeniørakademi 1979)

0:000:00