Debat

Krifa: Venstrefløjens kamp for fagforeningsfrihed er en glædelig overraskelse

DEBAT: Det er glædeligt, at Enhedslisten, SF og Socialdemokratiet endelig har fået øjnene op for, at nogle arbejdspladser presser til specifikke fagforeningsvalg, skriver Krifa-formand Søren Fibiger Olesen.

Peter Hummelgaard Thomsen (S) har sat en undersøgelse i gang angående fagforeninger efter pres fra højrefløjen og Radikale, skriver Krifas formand.
Peter Hummelgaard Thomsen (S) har sat en undersøgelse i gang angående fagforeninger efter pres fra højrefløjen og Radikale, skriver Krifas formand.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Birgitte Søe
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Fibiger Olesen
Formand for fagforeningen Krifa

De seneste par dage har jeg kæmpet lidt med at finde de rigtige ord til at beskrive den følelse, jeg sidder med. Jeg er kommet frem til, at ’chok’ er i overkanten. ’Skeptisk’ er heller ikke helt passende.

Men ’glædeligt overrasket’ rammer meget godt. 

Jeg er glædeligt overrasket over, at Enhedslisten, SF og Socialdemokratiet er kommet op af stolene og ind i kampen for danskernes fagforeningsfrihed.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

De mange fortilfælde om fagforeningstvang har ellers ifølge venstrefløjen og FH-forbundene været enlige svaler.

Heller ikke den seneste mediedækkede sag i lufthavnen, hvor en bagage-medarbejder blev truet og chikaneret, fordi han ikke ville melde sig ind i 3F, kunne hidse Enhedslisten, SF og S op.

Danskernes foreningsfrihed er i dag sikret ved ansættelse og afskedigelse – men under ansættelse er der frit spil og plads til jungleloven, som vi så det i lufthavnen. 

Søren Fibiger Olesen
Formand for fagforeningen Krifa

Men en større dansk mælkeproducent, der fyrer en ansat med begrundelsen ”omstrukturering”, selvom det nok mest af alt var, fordi han nægtede at melde sig ud af 3F. Dét kan få venstrefløjen op at ringe. Med rette.

Men hvor var de, da Janni Nielsen fra Randers blev fyret under dække af omstrukturering, fordi hun nægtede at melde sig ud af Krifa og ind i 3F?

Nye toner fra venstrefløjen
Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at SF’s Karsten Hønge nogensinde ville bakke Krifa op i, at det er et kæmpe problem, at lønmodtagere på det danske arbejdsmarked kan risikere at stå i en situation, hvor de skal vælge imellem at beholde deres job eller deres fagforeningsmedlemskab. 

Lige lidt havde jeg forventet, at Victoria Velásquez fra Enhedslisten ville tilføje, at det undergraver vores ret og muligheder til at organisere os.

Partiets medlem af Europa-Parlamentet, Nikolaj Villumsen, foreslår nu, at fagforeningsfrihed skal respekteres, for at landmænd kan få landbrugsstøtte.

Det er også gået op for Socialdemokratiets Bjørn Brandenborg, at de ikke længere kan påstå, at det er enkeltstående tilfælde, og han kræver nu mere kontrol. 

Det er nye toner fra venstrefløjen, og de er kærkomne. 

Læs også

14 procent oplever pres
Der er brug for, at alle fløje i Folketinget kæmper for danskernes ret til frit at vælge fagforening.

Menneskerettighedsdomstolen slog det fast tilbage i 2006, men alligevel hersker der en rådden kultur på mange arbejdspladser, hvor et bestemt fagforeningsmedlemskab udløser en fyreseddel eller mobning og chikane.

Den kommende undersøgelse, som de liberale partier og Radikale Venstre fik presset beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) til at igangsætte i kølvandet på lufthavnssagen, er nødvendig.

For vi ved allerede, at 14 procent af danskerne oplever fagforeningspres. Det viser en Wilke-undersøgelse fra 2018.

Og jeg må desværre konstatere, at eksemplerne, vi i Krifa får ind, hverken er blevet færre eller mildere på trods af den store medieopmærksomhed, der var i efteråret om problematikken. 

Der er altså alt mulig god grund til, at alle gode kræfter samles og får sikret, at danskerne reelt set har fagforeningsfrihed.

Kom nu, Christiansborg
Et oplagt sted at begynde er ved lovgivningen.

Danskernes foreningsfrihed er i dag sikret ved ansættelse og afskedigelse – men under ansættelse er der frit spil og plads til jungleloven, som vi så det i lufthavnen.

Kan det virkelig være rigtigt, at den danske lovgivning giver plads til den slags? Så kom nu, Christiansborg.

Få én gang for alle lukket hullerne i lovgivningen, så danske lønmodtagere ikke bliver presset ud i situationer, hvor de skal vælge imellem deres job og fagforeningsmedlemskab.

Uanset om det handler om Krifa, 3F eller en tredje fagforening. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjørn Brandenborg

MF (S), formand for Folketingets Skatteudvalg, organisator, 3F Sydfyn
bachelor i politik & administration (Aalborg Uni. 2015)

Karsten Hønge

MF (SF), medlem, SF’s landsledelse og daglige ledelse, 3. næstformand, Folketingets Præsidium
tømrer (Aarhus. 1983), journalist (DMJX 2013)

Nikolaj Villumsen

MEP (EL), næstformand, Venstrefløjsgruppen, Europa-Parlamentet
BA.mag. i historie (Københavns Uni. 2009)

0:000:00