Kristendemokraterne om epidemiloven: "Den værste beslutning i nyere tid"

DEBAT: Regeringens uindskrænkede magt gennem epidemiloven er udemokratisk og forårsager forhastede beslutninger. Beslutningen om aflivning af mink er kun et eksempel på regeringens enevælde, skriver Isabella Arendt (KD).

Af Isabella Arendt (KD)
Landsformand, Kristendemokraterne

I en krisetid er det nemt at synes, at hastighed er vigtigere end alt andet. Og jeg skal da være den første til at indrømme, at demokrati er langsommere end enevælde. Bestemt. Men det er ikke bedre.

Jeg er vokset op med Hal Koch, med foreninger og med dialog. Demokrati er ikke en styreform, det er en livsstil. Det har regeringen glemt. Det går nu ud over minkavlerne i Danmark. 

Regeringen handler på frygt - begrundet eller ej. Jeg skal ikke kloge mig på, hvad beslutningsgrundlaget har været. At WHO bakker op om beslutningen er positivt. Min anke går derimod på, at hverken WHO, befolkningen, Folketinget eller avlerne har været hørt, inden beslutningen blev truffet.

Regeringen handler i stigende grad enevældigt, og så kan vi virkelig tale om frygt.

Demokrati er langsomt
Jeg er bekymret for vores demokrati. Med epidemiloven fra marts gav Folketinget regeringen alt for meget magt. På nogle områder næsten uindskrænket magt. Regeringen kan lukke en hel branche uden at spørge nogen først.

Det er regeringen, som er både anklager, vidne og dommer i sagen. Regeringen kan afgøre, hvor alvorlig situationen er. Regeringen kan selv bestemme, hvilke vidner og eksperter, de vil lytte til. Og til sidst kan regeringen træffe en beslutning med voldsomme konsekvenser for tusinder af arbejdspladser, familier og landsbyer. Det er ikke demokratisk.

Demokrati er en langsommere styreform end enevælde. I et demokrati skal vi bruge tid på at tale sammen. Vi skal bruge tid på at forstå modstanderens synspunkt. Og vi skal vigtigst af alt bruge tid på at erkende, at vi måske ikke har hele sandheden, og at vores egne argumenter og præmisser ikke altid er de bedste.

Epidemiloven har ikke dialog med. Her handler det mest om magt. Magt til ministeren udenom Folketinget. Magt over befolkningen. Mennesker ses som smittede eller ikke-smittede. Hverken som fædre, søstre, medarbejdere, venner eller spejderledere. Der tages ikke hensyn til lokalsamfund og familier. Børn og forældre kan tvinges adskilt og i isolation.

Virus er alvorligt. Jeg er på ingen måde ude på at sætte befolkningens sundhed over styr. Men vores overlevelse må ikke være den eneste prioritet. Demokratiet, vores sociale relationer, vores virksomheder og lokalsamfund må og skal prioriteres højt. Også i en krisetid.

Gode beslutninger tager tid
Tid er ikke kun en ulempe. Mange beslutninger ville blive bedre af at lytte til hinanden, bruge tid på nuancerne og finde det gode kompromis og den fleksible løsning. Det har regeringen ikke lagt op til. Ikke over for minkavlerne.

Den værste beslutning i nyere tid er, at Folketinget i ren frygt og hast vedtog epidemiloven. Den giver regeringen uindskrænket magt over befolkningens liv, levebrød og muligheder.

Mink aflives og erstatning debatteres først efterfølgende. Avlerne er prisgivet regeringens beslutning og kan ikke hverken give høringssvar eller modargumenter. Kommuner lukkes ned. Familier holdes adskilt på ubestemt tid.

Regeringen agerer enevældigt på Folketingets mandat. Den lov kan jeg frygte, der er mange partier, som kommer til at fortryde. 

Forrige artikel Knud Aarup: Afskaf folkepensionen for de rige Knud Aarup: Afskaf folkepensionen for de rige Næste artikel Mellemøstkorrespondent: Udskamning af islam er vand på jihadisternes mølle Mellemøstkorrespondent: Udskamning af islam er vand på jihadisternes mølle