Kristian Jensen: Migration er en større trussel end terror

INTERVIEW: Århundredets største udfordring er migration. Og med udsigt til en befolkningsvækst på en milliard i Mellemøsten og Afrika skal vi reagere nu - ellers bliver det meget, meget værre. Det siger udenrigsminister Kristian Jensen (V), der vil bytte bistand med hjemsendelsesaftaler.  

Placeholder image
Udenrigsminister Kristian Jensen (V) tog i ugen til AU-topmøde i Etiopien for at diskutere migration.  Foto: UM

Migranter udgør 60 procent af de mennesker, der i øjeblikket rejser mod Europa, og sætter EU-samarbejdet på en historisk prøve.  

Det står i en ikke offentliggjort rapport fra EU's grænseagentur, Frontex, sagde Hollands EU-kommissær, Frans Timmerman, for nylig til den hollandske TV-station Nos.

Og det tal illustrerer for udenrigsminister Kristian Jensen (V) omfanget af den udfordring, som Europa og Danmark står over for.

”Migration er vores største udfordring i det 21. århundrede. Større end terrorisme,” siger han.

Hvor skal en milliard ekstra personer være? Næppe i Afrika.

Kristian Jensen (V), Udenrigsminister

Ifølge Frontex rejste ca. 1,8 millioner mennesker illegalt over EU’s ydre grænser i 2015. Det er mere end en seksdobling i forhold til 2014. 

”Frem mod 2050 vil befolkningerne i Mellemøsten og Afrika ifølge fremskrivninger blive fordoblet og vokse med en milliard personer. Og hvor skal en milliard ekstra personer være? Næppe i Afrika,” siger han.

Kan blive værre
Selvom det ikke er afrikanske migranter, men krigsflygtninge fra Syrien, der udgør flertallet blandt de danske asylansøgere, er der ifølge ministeren behov for at reagere med det samme.

”Hvis vi ikke gør noget ved migrationsstrømmen, så bliver det bare værre og værre i vores verdensdel. Og derfor skal vi allerede nu forsøge at bremse udviklingen,” pointerer han.

Især derfor deltog Kristian Jensen onsdag den 27. januar i et AU-topmøde i den etiopiske hovedstad, Addis Ababa, hvor de afrikanske ledere var samlet – ”og så for at vise, at vi interesserer sig for Den Afrikanske Union (AU),” forklarer ministeren.

Her talte han blandt andet med Etiopiens udenrigsminister, AU’s kommissær for sikkerhed og sociale forhold, som migration hører under, samt en række andre afrikanske udenrigsministre.

”Det handler om, at vi skal sætte handling bag ordene fra Valletta-topmødet på Malta mellem AU og EU, hvor vi blev enige om at bekæmpe migration,” siger Kristian Jensen.   

Bistand for hjemsendelsesaftaler
Kristian Jensen fik på topmødet en fornemmelse af, at sine afrikanske kollegaer var blevet mere interesseret i at diskutere, hvordan man bremser migrationen. Men når snakken faldt på at hjemsende folk, der var taget afsted, ”var der ikke den store begejstring for at få dem tilbage,” som ministeren selv udtrykker det:

”De siger, at mange af dem, der er taget af sted, kun har drømmen om Europa i hovedet. Og de siger, at de ikke ved, hvor de skal gøre af dem.”

Derfor vil ministeren gøre det mere attraktivt for ulande at tage deres borgere tilbage. Og her skal dansk udviklingsbistand bruges som en gulerod.

”De vil gerne have udvikling, så deres borgere ikke rejser væk – blandt andet sagde til mig under topmødet, at det ofte er de mest begavede og ambitiøse, der rejser. Og den form for 'brain drain' kan vi hjælpe dem med at bekæmpe," siger han. 

Gulerod, ikke pisk
Danmark er ifølge ministeren klar til at ”dirigere” danske bistand derhen, hvor landene selv peger på, at de har brug for penge og hjælp til at skabe økonomisk og social udvikling.

”Vi hjælper dem mod, at de er klar til at tage imod dem, der ikke har lovligt ophold i Danmark,” lyder det.

Og Kristian Jensen mener, at når Danmark ”får hul igennem på nogle tilbage-sendelser, så spredes rygtet hurtigt om, at Europa ikke er det der 100 procents sikre sted at tage hen". 

Skal dansk udviklingsbistand bruges som gulerod eller pisk – eller hvad er det her?

”Afrika er blevet langt stærkere end for bare 20 år siden. Udviklingsbistand fylder mindre og mindre af deres økonomi. Derfor virker truslen om at trække bistand sjældent,” siger Kristian Jensen.

”Men vi vil gerne hjælpe med at opbygge en stabil energiforsyning, bedre sundhed eller økonomisk udvikling i den private sektor. Omvendt skal de være klar til at tage imod deres borgere,” fortsætter han.

Er I begyndt at handle med dansk udviklingsbistand?

”Vi har det budget, vi har. Men vi er interesseret i at snakke med dem om, hvor vi skal prioritere det henne. Så bliver det prioriteret ud fra, hvad de selv prioriterer,” siger han.

Penge nok
Men den mulighed er vel blevet mindre, når I selv har skåret ned på de danske bistandsmidler?

”Man skal huske på, at vi har lukket ned i Vietnam, Zimbabwe, Mosambique og Nepal. Derfor får vi frigjort en række midler," siger Kristian Jensen.

Men ifølge finansloven er der færre penge til Afrika i 2016 end i 2015. Alt andet lige er der er vel færre penge til den her dagsorden, I selv sætter?

”Jeg mener sagtens, at vi kan løse opgaven med det budget, vi har,” siger han.

Så der er nok penge?

”Alting ville være nemmere, hvis man havde uendelige mængder af penge. Sagen er bare, at vi skal løse opgaven med nuværende budget. Og det er både realistisk og muligt,” slår han fast.

Sammen og alene
Du siger selv, at det er et europæisk problem. Skal vi lave vores egne hjemsendelses-aftaler med landene, eller skal vi lave aftaler i EU-regi, hvor man måske kan lægge et større pres?

”Vi har allerede i december inviteret en række EU-lande til at arbejde sammen om det her projekt. Og vi kan gå videre ad det spor, som EU lagde på top-mødet i Valletta. Men vi ved også, at vores gode mangeårige relationer til eksempelvis Ghana og Etiopien kan åbne døre," siger han. 

I har lige vedtaget asylstramninger. Tror du, at det kan være med til at bremse migrationen?

”Det har været i medierne her i Addis Ababa. Men jeg tvivler på, at det når frem til flygtningelejrene i det nordlige Etiopien, hvor mange migrerer videre fra. Det handler at skabe lokale job- og uddannelsesmuligheder, så de kan skabe sig det liv, de gerne vil og derfor vælger at blive,” slutter Kristian Jensen, inden han skal videre til nye samtaler med afrikanske topfolk om migration.

Omtalte personer

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser