Kritik af fleksibel udlejning: Det fører til social eksport

FLYTTEMØNSTRE: De almene boligselskaber bærer også en del af ansvaret for, at socialt udsatte borgere flytter fra hovedstaden til Sjællands yderkommuner. Det mener blandt andre Lolland Kommune, der nu vil have drøftet sagen i KL.

Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Socialt udsatte borgere på overførselsindkomster flytter i stigende grad fra de københavnske omegnskommuner og syd på til blandt andet Lolland og Guldborgsund Kommuner. Det har været et velkendt problem, som udkantskommunerne i årevis har råbt op om.

Men det er ikke kun hovedstadskommunerne, der bliver kritiseret for at fralægge sig ansvaret for deres udsatte borgere ved at sende regningen videre. Den almene boligsektor har også en del af ansvaret, mener Lollands borgmester, Holger Schou Rasmussen (S), der nu vil have boligselskabernes rolle i de negative flyttemønstre til drøftelse i KL.

”Den almene boligsektors ageren har stor betydning for de negative flyttemønstre, og det er også derfor, vi har et ønske om at få det afdækket,” siger borgmesteren, der har rejst sagen via KKR Sjælland, der er et samarbejde mellem de 17 kommunalbestyrelser i Region Sjælland.

Særligt kommunernes brug af ordninger med fleksibel udlejning, hvor folk i arbejde eller under uddannelse kommer forrest i boligkøen i almene boligforeninger, medfører den indirekte konsekvens, at flere socialt udsatte tvinges til Sjællands yderkommuner, mener han.

Jeg mener ikke, at den almene boligsektor kan bruge det pressede boligmarked som undskyldning for at sortere imellem mennesker på den måde, hvor man indirekte sender de uønskede borgere til Lolland.

Holger Schou Rasmussen (S)
Borgmester, Lolland

”Nu ser vi disse fleksible boligudlejningsregler sprede sig til omegnskommunerne i hovedstadsområdet. Og hvis man har borgere, som ikke kan få en bolig, fordi de står uden for arbejdsmarkedet, kommer de bagest i køen. Og hvor skal de så flytte hen? De flytter til Vestsjælland og Lolland-Falster,” siger Holger Schou Rasmussen.

Håber KL vil gå ind i sagen
Borgmesteren har nu haft et møde med KL-formand Jacob Bundsgaard (S) med forhåbningen om, at KL vil håndtere udfordringen.

”KL skal være solidariske. Jeg har ikke forståelse for, hvis vi ikke i KL kan finde ud af, hvordan vi håndterer, at nogle kommuner lukker totalt ned for deres socialt udsatte borgere og blot sender regningen videre,” siger borgmesteren, men fastholder, at ansvaret i høj grad også ligger hos de almene boligselskaber.

”Det er da fristende at stille krav til beskæftigelse via fleksibel udlejning, når man har venteliste på sin boligportal. Men det er bare ikke socialt ansvarligt i forhold til at skabe et balanceret Danmark. Det ansvar skal boligselskaberne også leve op til,” siger Holger Schou Rasmussen.

BL: Det handler om pres på boligmarkedet
I boligorganisationernes brancheorganisation, BL, undrer man sig over kritikken.

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00