Kritik af skulder- og knæ-indgreb

AFTALE: Hverken Lægeforeningen eller Gigtforeningen er begejstret for regeringens og regionernes aftale om at lave nye retningslinjer for skulder- og knæoperationer.
Foto: colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Den netop indgåede aftale mellem regeringen og Danske Regioner, der skal sikre nye retningslinjer for, hvornår patienter skal have foretaget skulder- og knæoperationer, møder kritik fra Lægeforeningen og Gigtforeningen.

Aftalen blev varslet allerede før jul. Her blev regeringen og Danske Regioner enige om nye retningslinjer for ryg- og fedmeoperationer.

For alle fire typer operationer gælder det, at deres antal er steget meget i de seneste år. De nye retningslinjer skal mindske antallet af operationer og dermed også udgifterne.

Aftalerne på ryg- og fedmeområdet fik stor medieomtale, da aftalen blev lavet på baggrund af et lille hurtigtarbejdende udvalg, der ikke afventede en større arbejdsgruppe, der i første omgang var sat på opgaven. 

Regeringen og regionerne blev beskyldt for at fokusere alt for meget på økonomi frem for at sikre, at nye anbefalinger hvilede på, hvad der var bedst for patienten. 

Lægeforeningen mener dog også denne gang, at formålet med nationale kliniske retningslinjer bør være at sikre patienterne den rigtige behandling på baggrund af en faglig vurdering.

"Hvis læger skal respektere visitationsretningslinjer, så er det helt afgørende, at de har tillid til det faglige grundlag for dem. Her virker det desværre igen som om, at man på forhånd har besluttet sig for at begrænse bestemte indgreb og derefter arbejder på at finde de faglige argumenter," siger Michael Dall, medlem af Lægeforeningens bestyrelse, i en pressemeddelelse. 

Der skal findes alternativer til operationer
Aftalen mellem regeringen og Danske Regioner møder også kritik fra Gigtforeningen. De mener, at regeringen og regionerne skal være klar med et alternativ til en operation.

"Problemer med ondt i knæene bliver selvsagt ikke mindre for den enkelte patient, blot fordi regeringen og regionerne ændrer i krav og regler. Derfor er det vigtigt at få andre gode behandlingsformer på plads, før politikerne fører sparekniven over knæoperationerne," skriver Gigtforeningen i en pressemeddelelse.

Formanden for Danske Fysioterapeuter, Johnny Kuhr, mener, at det er godt med alternativer til operationer, men at alternativerne også skal eksistere i virkeligheden.

"Det er godt, at Danske Regioner og regeringen har fokus på antallet af operationer. Der er god evidens for, at aktiv tværfaglig behandling, f.eks. med kiropraktorer og fysioterapeuter, kan medvirke til, at mennesker kan undgå operationer og i stedet tabe sig og træne. Det kræver dog, at der er de relevante tilbud. Mange borgere har fået en forventning om, at løsningen altid er operation. I Danske Fysioterapeuter synes vi, at det er fint, at fokus nu går i den anden retning. Det gavner såvel patienter som samfund," siger han til Altinget.dk. 

Nye retningslinjer giver kvalitetsbehandling
Formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S), mener, at de nye retningslinjer sikrer patienterne kvalitet i behandlingen og en fornuftig fordeling af ressourcer.

"Med de nye retningslinjer sikrer vi i højere grad, at det præcist er de patienter, som har virkelig behov for operation, der opereres," siger han i en pressemeddelelse.

Retningslinjerne for knæoperationer skal ligge færdige inden sommerferien, og retningslinjerne for skulderoperationer skal være færdige senest til oktober.

0:000:00