Kritikere: Danmark taber digitalt terræn

STRATEGI: Danmark står for første gang i årtier uden en ny plan for den videre digitalisering af den offentlige sektor, når den nuværende fællesoffentlige digitaliseringsstrategi udløber ved årsskiftet. Fra aktører og politikere lyder spørgsmålet nu til regeringen: Hvor vil I hen?

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Artiklen stammer fra Altinget Magasin, der udkom 12/11-2020.

Vi går online for at bestille tid til lægen, melde ny adresse, booke og få svar på coronatests, og når vi vil læse vores lønsedler, regninger, lægejournaler, biblioteksbøder (fortsæt selv listen …), er det ikke længere væk end et greb efter telefonen i bukselommen.

Især for den yngre del af befolkningen, de såkaldt digitalt indfødte, kan alt det måske virke selvfølgeligt. For hvordan skulle det ellers foregå? Det er alt sammen udtryk for den mere eller mindre altomfavnende og revolutionerende digitalisering af den offentlige sektor, der er sket over de seneste tyve år.

Men når året skifter, står Danmark for første gang i næsten to årtier uden en opdateret fællesoffentlig digitaliseringsstrategi, når den gældende strategi for perioden 2016 til 2020 udløber. Den socialdemokratiske regering har sammen med KL og Danske Regioner nemlig valgt at udskyde arbejdet med den næste strategi til først at begynde næste år.

Det er vigtigt for regeringen, at vi beholder vores førerrolle inden for digitalisering. Vores topplaceringer internationalt og i EU må ikke betyde, at vi luller os selv i søvn.

Kasper Roug
It-ordfører, Socialdemokratiet

Det sker med forventningen om, at en ny strategi vil kunne gælde fra 2022. Det er en beslutning, der kritiseres af både oppositionen og flere interesseorganisationer.

Blandt kritikerne er Christoffer Aagaard Melson, der er it-ordfører i Venstre. Han frygter, at udskydelsen af den næste strategi betyder, ”at vi ikke kommer videre”. Han ser det desuden som et symptom på en mere gennemgående nedprioritering af digitaliseringen hos regeringen.

Én ting er ord, men noget andet er handling. Det er enormt vigtigt, at man over de kommende måneder viser, at man faktisk vil digitaliseringen og ikke bare siger, at man vil have en ny strategi.

Lars Frelle-Petersen
Medlemsdirektør, Dansk Industri

”Helt generelt har det har været bekymrende, at regeringen lige fra starten hverken har prioriteret eller sat fokus på digitaliseringen. Og hvor vigtigt det er for vores samfund, at vi får lavet transformationen på en ordentlig og fremadskuende måde, så vi bevarer den førerposition, vi har både i forhold til datasikkerhed og de teknologiske muligheder, vi stiller til rådighed for borgerne,” siger han.

Også i Dansk IT, der er en medlemsorganisation for it-professionelle, er man ærgerlig over udskydelsen af den næste strategi.

”De har hele tiden vidst, at den nuværende strategi ville udløbe ved udgangen af 2020. Så når de først kommer nu og siger, at de vil gå i gang, er det jo udtryk for, hvordan regeringen prioriterer,” siger direktør Rikke Hvilshøj. Manglende signaler fra den politiske ledelse risikerer at flytte fokus fra den videre digitalisering i de enkelte myndigheder, advarer hun.

0:000:00