Kulturministeren indkalder bankerne til møde om voksende gebyrer for foreninger

FORENINGSLIV: Priserne fortsætter med at stige i en række pengeinstitutter, og det presser et stigende antal foreninger. Nu vil kulturministeren drøfte gebyrerne med Finans Danmark.

Joy Mogensen (S) har inviteret Finans Danmark til møde for at høre nærmere om bankernes gebyrer på foreningskonti.
Joy Mogensen (S) har inviteret Finans Danmark til møde for at høre nærmere om bankernes gebyrer på foreningskonti.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Simon Engell Kjøller

Det skal ikke være unødvendigt dyrt eller besværligt at oprette eller drive foreninger i Danmark.

Sådan lyder det fra kulturminister Joy Mogensen (S).

Hun har nu inviteret bankernes interesseorganisation Finans Danmark til møde i Kulturministeriet, hvor ministeren vil høre banksektoren nærmere om de gebyrer, der er forbundet med at have en foreningskonto.

"Jeg anerkender, at disse gebyrer kan være en udfordring for foreninger rundt omkring i landet. Og at det særligt gælder for de mindre foreninger med en lille økonomi," skriver Joy Mogensen i et svar til Venstres kulturordfører, Kim Valentin.

Han har oven på en række artikler i Altinget spurgt ministeren ind til hendes holdning angående gebyrer for bankkonti til frivillige foreninger, som blandt andet skyldes hvidvasklovgivningen på området.

Venstre foreslår bagatelgrænse, men bankerne tvivler
En prisundersøgelse fra Civilsamfundets Videnscenter viser, at priserne fortsætter med at stige i en række pengeinstitutter. Det presser et stigende antal foreninger, som Altinget tidligere har beskrevet.

Venstres idrætsordfører, Stén Knuth, har foreslået at se på, om der kan indføres en bagatelgrænse, så små foreninger ikke rammes af høje bankgebyrer grundet hvidvasklovgivning.

Finans Danmarks juridiske direktør, Kjeld Gosvig-Jensen, har dog svært ved at se, hvordan man kan undtage de små foreninger for kontrol.

"Vi forsøger at koncentrere kræfterne, så vi bliver så effektive som muligt, men vi vil altid være nødsaget til at monitorere, for det er ikke til at vide, hvem der sniger sig under radaren," sagde han til Altinget i oktober.

Dokumentation

Hvidvaskloven fra 2017 stiller øgede krav til bankerne
Med vedtagelsen af "lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask af udbytte og finansiering af terrorisme" – populært kaldet hvidvaskloven – i 2017 er pengeinstitutter blevet underlagt krav om at indhente flere oplysninger om deres kunder og om kundernes transaktioner.

For fysiske kunder skal der blandt andet indhentes oplysninger om identitet (navn, adresse og CPR-nr. eller lignende), og der skal desuden indhentes viden om formålet med forretningsforbindelsen og dens omfang samt ske en løbende overvågning af kundeforholdet og kundens transaktioner.

Bankgebyrer stiger fortsat
Prisen for at oprette en foreningskonto svinger fra 0 kroner til 5.000 kroner, og de årlige gebyrer går fra 0 kroner op til 4.000 kroner.

Det viser en prissammenligning fra Civilsamfundets Videnscenter, som er lavet på baggrund af en spørgeundersøgelse til alle landets pengeinstitutter.

Kilde: Retsinformation.dk og Civilsamfundets Videnscenter


Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00