L 18 (Justitsministeriet)(Vedtaget)

Forslag til lov om ændring af retsplejeloven og lov om fuldbyrdelse af straf m.v. (Initiativer vedrørende forsvarsadvokater og advokattilsyn).

Med lovforslaget foreslås det at indføre forbud mod, at forsvarsadvokater må uddele gaver til deres klienter eller disses nærtstående i en straffesag, og at justitsministeren bemyndiges til at forbyde tøj og andre genstande, der reklamerer for forsvarsadvokater, i kriminalforsorgens institutioner.

Derudover foreslås det at skærpe reguleringen af Advokatrådets tilsyn med advokater, således at rådet vil skulle klassificere advokaterne, efter hvor stor en risiko der er for, at de ikke overholder de pligter, stillingen som advokat medfører, og justere hyppigheden af tilsyn med advokater.

Advokatrådet får også en række nye muligheder for modtage oplysninger til brug for tilsynet, bl.a. fra offentlige myndigheder.

Det foreslås desuden, at Advokatrådet en gang årligt skal udarbejde en samlet plan for tilsynet, at rådet en gang om året skal afgive en rapport til justitsministeren om det faktisk udførte tilsyn, og at indføre regler for, hvordan Advokatrådet skal udføre sit tilsyn.

Endelig indeholder lovforslaget en række tiltag, der har til formål at gøre Advokatnævnets sanktioner mere effektive.

Lovforslaget udmønter en stor del af initiativerne i regeringens udspil ”Øget kontrol og skærpet tilsyn med advokater” fra juli 2018.

Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. januar 2019, men lovens § 1, nr. 2-5, 7 og 8, træder først i kraft den 1. juli 2019.

Lovforslag som fremsat

Lovforslag som vedtaget

Høringssvar

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00