Debat

LA: Familier og unge er ikke så svage, som SF vil gøre dem til

De røde partier står i kø for at pakke ungdommen ind i barnepigestatens bobleplast, som kvæler initiativ, energi og virkelyst. Men Danmark har brug for en robust ungdom, og derfor bør vi snakke mere om ungdommens potentiale, muligheder og ansvar for egen tilværelse, skriver Steffen Larsen (LA).

SF turnerer i øjeblikket rundt med en myte om, at unge mistrives og tynges af livet. Men de unge er stærke og skal tage ansvar for deres eget liv, skriver Steffen Larsen (LA). 
SF turnerer i øjeblikket rundt med en myte om, at unge mistrives og tynges af livet. Men de unge er stærke og skal tage ansvar for deres eget liv, skriver Steffen Larsen (LA). Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Steffen Larsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I Liberal Alliance tror vi på, at børn og unge gerne vil livet, og at ungdommen er markant mere optimistisk på fremtiden, end venstrefløjen påstår. 

Den myte, som venstrefløjen turnerer rundt med om børn og unge ses blandt andet i SF’s nyeste kampagne. Her står Pia Olsen Dyhr med alvorlige folder i ansigtet og fortæller, hvordan børn mistrives, og er ”tynget af livet.”

Ja, jeg får næsten lyst til at spørge på Ghita Nørbysk: "Hvem er det, der ikke vil livet?" Når SF således mener, at livet ligefrem tynger børnene.

SF gør de unge til svage

Det tragiske ved SF’s kampagne er, at de selv har bidraget til at forringe børn- og unges trivsel i denne valgperiode. Blandt andet støttede de den overdrevne nedlukning af skoler, gymnasier og universiteter under covid-19 velvidende, at det var stik imod WHO’s og myndighedernes anbefalinger. 

De har også forringet unges trivsel med loven om tvangsfordeling af gymnasieelever baseret på forældres indkomst. Dertil kommer kampen imod karakterer og test, som frarøver børn den udfordring det er at blive konfronteret med, om man har gjort det godt eller skidt, som vi har brug for at stå overfor, for at kunne vokse og forberede os på de større kampe, som livet bringer os senere. 

Hvis man er født med et ringe afsæt, så er den bedste vej videre, at man lærer at blive et stærkt menneske

Steffen Larsen (LA), spidskandidat, Hovedstaden

Men familierne og de unge er ikke så svage, som SF gerne vil gøre dem til, måske har de blot brug for fred fra folk, der hele tiden vil belære dem om, hvad de skal gøre og begrænse deres livsudfoldelse, deres venskaber, deres muligheder.

For formynderi, evigt stigende skatter, der æder familiens råderum, og den konstante indgriben i deres dagligdag og liv de seneste år, det har ikke gjort det nemmere.

Liberal Alliances kampagne "Du kan godt" står i skarp kontrast til venstrefløjens verdensbillede. For vi deler ikke pessimismen. Med vores kampagne ”Du kan godt”, argumenterer vi for, at livet ikke tynger borgerne, hvis de får friheden til at leve på deres egne præmisser. 

Hvis vi i stedet for at forbyde ungdommen, alt der er forbundet med risiko, lader dem tage ansvar for de små ting, så vokser de op og kan håndtere de store ting.

Som Sylvester Stallones snøvlende bokser så rigtigt siger i filmen 'Rocky', så er: "livet ikke altid solskin og regnbuer." Ja, vi bestemmer ikke altid, hvad der sker med os i livet, men vi bestemmer altid over, hvad vi vælger at gøre, ved det der sker. 

Læs også

Der er ikke brug for flere ministerier eller medarbejdere

Nu er det ikke alle fra venstrefløjen, der fortjener kritik. Özlem Cekic skal have ros for at se positivt på LA’s "Du kan godt"-kampagne, og bringe sin egen baggrund ind som eksempel. 

Vi mennesker har ikke brug for alle mulige formynderiske skrankepaver og politikere, der render og blander sig

Steffen Larsen (LA), spidskandidat, Hovedstaden

For hvis man er født med et ringe afsæt, så er den bedste vej videre, at man lærer at blive et stærkt menneske, der tager ansvaret for livet på sig, fremfor at blive lukket ind i et kommunalt sagsbehandlersystem, og placeret på en offentlig forsørgelse. 

Hvad og hvem du gerne vil være, bestemmer du selv, du har ansvaret og du må løfte det en lille del ad gangen. For kun således bliver du over tid stærk nok til at kunne overskue livet.

For vi mennesker har ikke brug for alle mulige formynderiske skrankepaver og politikere, der render og blander sig og blot undskylder og udskyder den egentlige løsning af vores problemer. 

De unges problemer kræver slet ikke et trivselsministerium eller en ny horde af offentligt ansatte. Det kræver, at de bliver mødt med en forventning om, at de kan drive det til noget stort, får lov til at begå fejl og får lov til at finde deres vej i livet. 

Så hvilken fortælling ønsker vi, at vores børn skal få om dem selv, en om deres svaghed og mangler eller en om deres potentiale og muligheder? 

Lad os sørge for, at Danmark fortsat udklækker unge, robuste mennesker, der er i stand til at tage ansvar for deres eget liv. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Steffen Larsen

MF (LA), autoriseret el-installatør, selvstændig
el-installatør

0:000:00