LA-medlem: Mit parti har solgt sin sjæl for ministerbiler

DEBAT: Regeringsdeltagelse kræver kompromisser, men Liberal Alliances regeringstid har nærmere båret præg af, at man har solgt sin liberalistiske sjæl til Dansk Folkeparti og andre tilhængere af en illiberal udlændingepolitik, skriver LA-medlem Claes Theilgaard.

Af Claes Kirkeby Theilgaard
Bestyrelsesmedlem i Liberal Alliances Ungdom København

Det er efterhånden ingen hemmelighed, at Liberal Alliance har svigtet sit liberale værdigrundlag efter deres indtog i regeringen.

Enhver ved, at en regeringsdeltagelse kræver kompromisser og ofre, men det er ikke blot kompromisser, der har præget LA's tid i regering. Desværre må selv partimedlemmer som jeg erkende, at LA's folketingsgruppe vitterligt har solgt sin sjæl for et par ministerbiler.

I en regering med DF som parlamentarisk grundlag og Støjberg som spydspids kunne LA for eksempel have forhindret den mest illiberale immigrations- og integrationspolitik i mands minde. Den mulighed har man ikke grebet, men i stedet har man valgt at gå med til en hel række af tiltag, der udgør en direkte trussel mod den liberalisme, man burde være forkæmper for.

LA stemmer mod bevægelsesfrihed
I et politisk landskab præget af venstrefløjsfolk og socialdemokrater i indædt krig med borgerlige og nationalkonservative, er der akut behov for et liberalt fyrtårn, som kan værne om friheden, hvis det frie samfund ikke skal drukne i fikse politiske regler og påfund.

Når et forslag om grænsekontrol således er til afstemning, bør enhver med en liberal samvittighed stemme nej uden videre omsvøb. I LA kunne man i 2016 ikke se nogen værdi i bevægelsesfrihed, en af hjørnestenene i liberalismen, og derfor stemte man for en midlertidig grænsekontrol, der sidenhen er blevet forlænget – ligeledes med LA's støtte.

Med grænsekontrollen er det blevet sværere for alle at bevæge sig frit på tværs af de danske grænser. Og med LA's mandat er det for en række såkaldte "hadprædikanter" blevet direkte umuligt at komme i nærheden af Danmark.

De 18 religiøse prædikanter, der står på den nationale sanktionsliste, er alene på baggrund af deres religiøse overbevisning og ytringer udelukket indrejse i Danmark såvel som de 25 andre Schengen-lande. Hadprædikantloven er et radikalt indgreb i ytrings- og religionsfriheden, som ægte liberale ikke vil kunne lægge stemmer til.

Har glemt partiprogram
Lykkedes man med at slippe forbi den øgede grænsekontrol skal man som asylansøger ikke regne med, at ens frihedsrettigheder bliver respekteret. LA har nemlig lagt stemmer til lovforslag, der giver bemyndigelse til øget frihedsberøvelse af asylansøgere, til at inddrage deres værdigenstande og som fratager dem retten til at flytte i selvstændig bolig.

Den slags lovgivning er ikke blot i direkte modstrid med liberalismen – den er umenneskelig og bør bekæmpes med alle midler.

Én ting er, at LA har glemt sit liberalistiske idémæssige ophav. Noget andet er, at de også virker til at have glemt deres eget partiprogram. Læser man dette, er det tydeligt, at partiet er kommet på afveje.

I programmet fremføres det blandt andet, at familiesammenføringer er velkomne og at vi i Danmark skal tage op mod 4.000 kvoteflygtninge årligt. Alligevel har man valgt at lægge stemmer til love, der gør familiesammenføringer markant sværere og som lukker af for optaget af kvoteflygtninge.

Ensretning af befolkningen
Alle disse love, som LA har været med til at gennemføre, er ikke blot udtryk for enkelte politiske kompromisser, hvor man har smidt liberalismen på immigrationsområdet ud ad vinduet til gengæld for nogle skattelettelser.

LA har tabt over hele linjen, og det står desværre klart, at man i hvert fald i folketingsgruppen har givet efter for den nationalistiske agenda, som DF og andre har prædiket i årevis.

Det afspejles også i, at LA har lagt stemmer til lovforslag, der direkte har ensretningen af befolkningen som formål, for eksempel håndtryksloven, burkaforbuddet og de skærpede sprogkrav i forbindelse med statsborgerskab.

Med disse love indskrænker man rummeligheden i Danmark. Lægger man stemme til sådanne love, anerkender man, at der i Danmark helst kun skal herske én kultur – at vi skal være et monokulturelt land. Og det er der intet liberalt i.

Glem regeringsdrømmene
På trods af, at LA på det groveste har forsømt deres værdigrundlag og partiprogram i deres regeringstid, er jeg den dag i dag stadig medlem af partiet. Det er jeg, fordi jeg tror på, at partiet kan finde tilbage til den liberale vej på ny.

Men ærligt talt er jeg ved at være træt af den linje, der er blevet lagt under regeringsdeltagelsen, og det er jeg langt fra ene om.

Immigrations- og integrationspolitikken er om noget et område, hvor der er behov for at holde liberalismen i hævd. Herhjemme står kampen mellem multikulturalister med racismeparagraf i hånden og monokulturalister med grænsebomme og hadprædikantlister. Begge fløje ønsker kun frihedsrettigheder for dem, de selv er enige med.

Der er akut behov for et reelt liberalt alternativ der værner om frihedsrettighederne som et universelt gode, der gælder for alle. Det alternativ har LA ikke været i sin regeringstid.

I stedet har man ofret liberalismen på regeringsdeltagelsens alter og været medvirkende til en dybt skadelig og illiberal kurs på immigrationsområdet.

Folketingsvalget står snart for døren, og med dette valg kommer en mulighed for LA til at vise, at de stadig har en rest af liberalisme gemt i sig. Lad os håbe, at de griber den mulighed. For min og mange andres tålmodighed er snart ved at være brugt op.

Så hermed en opsang til Liberal Alliances folketingsgruppe: Glem regeringsdrømmene, og husk nu jeres liberale værdigrundlag.

Forrige artikel Forskere: Ensidigt fokus på urørt skov løser ikke klima- og biodiversitetskrisen Forskere: Ensidigt fokus på urørt skov løser ikke klima- og biodiversitetskrisen Næste artikel FOA-formand: Sygeplejersker skubber sosu'er ud af hospitalerne FOA-formand: Sygeplejersker skubber sosu'er ud af hospitalerne
Ugens EU-podcast: Danmark advarer briterne mod social dumping efter Brexit

Ugens EU-podcast: Danmark advarer briterne mod social dumping efter Brexit

PARLAMENTET#87: Hvis Storbritannien vil konkurrere med EU og Danmark på lavere standarder, så bliver det svært at lave en aftale om fremtiden, advarer udenrigsminister Jeppe Kofod i Altingets europæiske podcast. Vi runder også den ulmende budgetballade, udviklingspolitik og folkehøring om Unionens fremtid.