LA til Frank Jensen: Kæmp for de almindelige lønmodtagere – ikke de privilegerede

DEBAT: På Københavns Rådhus er der ikke blik for mange andre end byens privilegerede akademikere. I stedet for at prioritere blomster og frøer på fælleden, burde Frank Jensen tage livtag med boligmarkedets udfordringer, skriver Alex Vanopslagh (LA).

Af Alex Vanopslagh (LA)
Gruppeformand i Københavns Borgerrepræsentation  

Overborgmester Frank Jensen har begået et indlæg i Altinget under overskriften: Almindelige lønmodtagere er ofre for regeringens krig mod København.

Og her henvises der til udflytningsplanen – og vi kan således forstå, at den almindelige lønmodtager set med socialdemokratiske briller altså er kontorchefer og fuldmægtige med lange, akademiske uddannelser og gode jobmuligheder i både det private og offentlige med tilhørende hæve-sænke-borde, gode frokost- og frugtordninger og mulighed for hjemmearbejde.

Hvad der derimod er grænsende til tragikomiske, er overborgmesterens hang til til at forsvare den jævne lønmodtager og dennes interesser i København.

For er der én overordnet og generel konsekvens af årtier med en socialdemokratisk overborgmester med den yderste venstrefløjs mandater i ryggen, så er det, at arbejderklassen og de jævne indkomster presses ud af byen.

Mangfoldigheden lider
Gentrificeringen – som det vist kaldes på venstrefløjsk – er i fuld gang. København er i stigende grad blevet en by for de privilegerede – og mangfoldigheden lider under, at den jævne lønmodtager og arbejder presses ud af byen. København er netop ved at udvikle sig til den caffe latte-by, som overborgmesteren fastholder, at det langtfra er. Det skyldes i høj grad den politik, som udspringer fra Danmarks rødeste kommune.

Tag bare bilisternes trange kår. Veje indsnævres og ensrettes, parkeringspladser nedlægges i tusindvis, og bilerne skal helst forvises til omegnen. Det rammer selvfølgelig ikke den embedsmand, der skal cykle ind til Rådhuspladsen, eller kommunikationskonsulenten, der cykler ind til Højbro Plads, længe efter at den første håndværker har opgivet at finde en parkeringsplads om morgenen.

Sidste år kunne hver tredje håndværker i København melde, at de overvejede at rykke ud af byen, fordi de ikke kunne udføre opgaver for deres kunder. Primært fordi det var for svært at finde en parkeringsplads – og det er trods alt svært at transportere værktøjer og stillads på en ladcykel, når der skal serviceres kunder rundt omkring i hele byen. Ligesom det er det for dem, der skal transportere større varer.

Den københavnske trafikpolitik er først og fremmest til gavn for dem, der ikke er afhængige af en bil på deres arbejde, men derimod kan arbejde direkte med sin Mac-computer fra caféfortorvet. 

Sæt turbo på nybyggeriet
Skyhøje boligpriser takket været overregulering og modstand mod nybyggeri. 

Det er efterhånden blevet en almengyldig sandhed, at det er det glubske boligmarked, der har givet skyhøje boligpriser i København. Men sandheden er snarere den, at det handler om udbud og efterspørgsel.

København bliver aldrig en by, hvor det er nemt at få en billig bolig. Det er efterspørgeselen for stor til. Men udviklingen kan imødekommes og hæmmes ved, at man sørger for, at udbuddet følger med. Alternativet til at sætte turbo på antallet af nybyggeriet er, at boligpriserne stiger endnu mere – og presser endnu flere med jævne indkomster ud af byen.

Det er således først og fremmest til glæde og gavn for dem med friværdi i boligen, når der på rådhuset er modstand mod at bygge på nye grunde, at bygge i højden eller bygge tættere inde i byen.

Under valgkampen var det behovet for at prioritere blomster og frøer på fælleden, der var vigtigere end almindelige menneskers behov for at få en bolig – også en almen af slagsen. Frank var ikke sen til at hoppe med den røde galej – mandaterne skulle jo genvælges.

Stadig ingen billige boliger efter fire valg
Kronen over værket er reglen i kommunen om, at gennemsnitsstørrelsen på nye boliger skal være 95 kvadratmeter. Du får ingen billige boliger på 95 kvadratmeter – men den slags kan åbenbart ikke overlades til markedskræfternes vilde vesten.

Siden 2005 har vi skullet høre på, at lige om lidt ville københavnerne få et væld af billige boliger. Fire valg er gået, københavnerne venter stadig – og tror tilsyneladende stadig på, at det røde bystyre snart kan levere på valgløftet.

Der synes på Københavns Rådhus ikke at være blik for mange andre end de privilegerede, cyklende, caffe latte-drikkende akademikere i byen. Selvom tendensen er værst hos nogle af partierne til venstre for overborgmesterens ståsted, så har Frank Jensen naturligvis et medansvar: Han kan jo bare lave politik med de borgerlige. Han har flertallet til det. I mellemtiden vil vi gerne være fri for skønsang og skåltaler om, at han kerer sig om dem med årsindkomster langt væk fra topskattegrænsen. 

Forrige artikel Borgmesterkollega til Frank Jensen: København lever og har det godt Borgmesterkollega til Frank Jensen: København lever og har det godt Næste artikel Lidegaard om forsvarsforlig: Pengene er i hus – men strategien mangler stadig Lidegaard om forsvarsforlig: Pengene er i hus – men strategien mangler stadig
 • Anmeld

  Kurt Wissendorf Møller · Jyde

  Et overraskende svar...

  Det viser noget om, at de såkaldte reelle opdelinger mellem de sociale grupper i disse år er fuldstændig i opløsning.
  En LA’er, der taler de underpriviligeredes sag i København, ovenikøbet med ganske stor rimelighed.
  Det kan jo forvirre selv den mest veluddannede, politisk tænkende venstrefløjsforbryder, der føler sig heldig over ikke at skulle betale husleje i Kbh.
  Men han har jo ganske ret i, at Kbh bliver mindre og mindre en by for det vi engang kaldte for almindelige mennesker, og at københavnske Centrum-venstre lader markedet styre.
  Var det ikke fordi jeg tror at vide bedre, så ville jeg ikke tøve et øjeblik med at foreslå Vanopslagh som overborgmester.

 • Anmeld

  Erik Pedersen

  LA kloning eller abe der har mistet grebet ??

  Nu er der så ikke flere bananer,eller er det minister biler gemt under træerne.
  Men skattelettelser til de mindst bemidlede høres ikke fra LA råbet fra inde under træerne sammen med alt det øvrige nedfald m.m..
  Så er ganske godt at vi har rødt bystyre ved limfjorden ,vi j høre jo fra vesten ude,, om hvor hårdt det er når de rammer jorden og virkeligheden, uanset blå toningen af blå lysene ,men er de ved at brænde ud ? er det virkeligheden der også rammer i KBH og LA der også ømmer sig som kollegaen her nord vesten ude.

 • Anmeld

  Anne-Marie Krogsbøll · Ufrivillig datamalkeko for dataherremænd.

  Har "almindelige" arbejderes børn ikke brug for naturen?

  Det er kun få dage siden, at det kom frem, at forskere har påvist, at børn helt ned til 3-års-alderen (og derfor sikkert også tidligere) reagerer positivt på natur og grønne områder. Det tyder på, at det sandsynligvis er et decideret behov for børns sunde udvikling, at de har adgang til grønne områder og natur - og hvordan ville det lige gå med det, hvis man begynder at bebygge de sidste grønne områder?

  Andre har peget på mindre sårbare områder i København, hvor man kunne bygge/renovere - men de har selvfølgelig ikke nødvendigvis den dejlige udsigt, som der sikkert er kapitalstærke folk, som håber på at tjene tykt på ved at bebygge dele af fælleden. Og som det kun er et fåtal af de såkaldt almindelige arbejdere, som Vanopslagh forsøger at gøre sig til talsmand for, som i sidste ende får råd til at tage del i.