Landbruget er milevidt fra mål om svinevelfærd i stalde

DYREVELFÆRD: I 2014 vedtog den tidligere SR-regering et mål om, at mindst hver tiende so i 2020 ikke skal være fikseret, når de føder og opfostrer deres grise. Alligevel gælder det blot for lidt over to procent af søerne i dag. Nu må et forbud på banen, mener Dyrenes Beskyttelse. 

Tidligere fødevareminister Dan Jørgensen (S) lancerede i samarbejde med organisationer en handlingsplan for bedre dyrevelfærd for svin tilbage i 2014. 
Tidligere fødevareminister Dan Jørgensen (S) lancerede i samarbejde med organisationer en handlingsplan for bedre dyrevelfærd for svin tilbage i 2014. Foto: Fødevareministeriet
Sine Riis Lund

Så godt som alle søer i Danmark er fikserede, når de skal føde og opfostre deres grise.

Det selv om tidligere fødevareminister Dan Jørgensen (S) i 2014 lavede en handlingsplan for bedre dyrevelfærd i samarbejde med en række fødevareaktører, hvor en af målsætningerne for landbruget lød, at mindst ti procent af diegivende søer skal gå fri i farestalden i 2020.

Her knap tre måneder før kalenderen rammer 2020, skønner Landbrugsstyrelsen, at omkring 2,3 procent farestier til søer er i løsdrift.

"Det er virkelig nedslående og trist, at man ikke er kommet længere med det her. Vi har talt, haft arbejdsgrupper og frivillige mål i flere årtier, så vi skulle jo gerne til at få det her ud i staldene til dyrene," siger Birgitte Iversen Damm, chefkonsulent i Dyrenes Beskyttelse.

Det, man ikke kunne forudse dengang, var, hvor dårlig økonomi der ville være i at have svineproduktion hen over den periode. Generelt er der bygget meget få nye stalde.

Christian Fink Hansen
Sektordirektor for Svineproduktion i Seges under Landbrug & Fødevarer

Også før 2014 har man haft ambitioner om at få søerne ud af tremmer.

"Det er helt veldokumenteret, at det er stærkt lidelsesfuldt for søerne at være fanget mellem de her tremmer på et areal, der er på størrelse med deres egen krop. Vi kan ikke blive ved med bare at lade stå til," siger Birgitte Iversen Damm.

Det er virkelig nedslående og trist, at man ikke er kommet længere med det her. Vi har talt, haft arbejdsgrupper og frivillige mål i flere årtier, så vi skulle jo gerne til at få det her ud i staldene til dyrene.

Birgitte Iversen Damm
Chefkonsulent, Dyrenes Beskyttelse

Svag økonomi begrænser investeringer
To hovedårsager kan forklare den træge udvikling, fortæller Christian Fink Hansen, sektordirektør for svineproduktion i Seges under Landbrug & Fødevarer.

For det første er det økonomisk trængte svineproducenter.

"Det, man ikke kunne forudse dengang, var, hvor dårlig økonomi der ville være i at have svineproduktion hen over den periode. Generelt er der bygget meget få nye stalde," fortæller Christian Fink Hansen.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00