Landbruget og DN glæder sig over nyt ulveudspil

ULV: Miljøminister Lea Wermelins (S) ulvetiltag modtager ros fra både landbruget og Danmarks Naturfredningsforening, der begge har rådgivet i ulvespørgsmålet. Men de er stadig uenige om, hvordan man regulerer de såkaldte "problemulve".

Flere ulvehegn skal beskytte får mod ulven. 
Flere ulvehegn skal beskytte får mod ulven. Foto: Lars Rasborg/Ritzau Scanpix
Daniel Bue LauritzenJeppe Sahlholdt

Miljøminister Lea Wermelin (S) vil udvide det geografiske område, så flere fåreavlere kan søge om tilskud til ulvehegn, som har vist sig at være et sikkert redskab mod ulve på rov.

Desuden skal der nu forsøges med vogterhunde, som skal passe på de græssende husdyr.

I februar måtte en ny ulveplan opgives, da der var for store uenigheder blandt gruppen af ulverådgivere. Særligt Danmarks Naturfredningsforening og Landbrug & Fødevarer var i modsatte ringhjørner, men i kølvandet på mandagens præsentation af nye initiativer er de for en gangs skyld begge positivt indstillet.

"Det er den helt rigtige vej at gå, når man udvider ulveområdet og giver mulighed for vogterhunde," skriver præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding i en mail til Altinget.

Det er rigtig godt, at hun har lyttet til fagligheden, men også er kommet landbruget i møde. Vi ved med sikkerhed, at hvis man har hegnet sin besætning inde bag et fungerende ulvesikret hegn, har man reduceret risikoen for angreb til nærmest nul.

Maria Reumert Gjerding
Præsident, Danmarks Naturfredningsforening

Viceformand i Landbrug & Fødevarer Thor Gunnar Kofoed stemmer i.

"Det er meget positivt, at miljøministeren er åben for at se på muligheden for at forbedre ulveforvaltningen i Danmark. Det er vigtigt for de berørte husdyrholdere, at de ikke står alene med deres udfordringer, men at der er en reel vilje til at finde løsninger," skriver han ligeledes i en mail.

Lang strid
Siden der i 2012 for første gang i mere end 200 år blev set en vild ulv i Danmark, har ulvens berettigelse været genstand for megen debat.

Blandt andet i Vildtforvaltningsrådet, som rådgiver miljøministeren på ulveområdet, er bølgerne somme tider gået højt. Rådet består af blandt andre Danmarks Naturfredningsforening og Landbrug & Fødevarer.

Helt slemt var det i februar, hvor daværende miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) måtte smide håndklædet i ringen i bestræbelserne på at indgå en ny ulveforvaltningsplan.

Dokumentation

Fakta om ulvesikre hegn:

  • Der findes to ulvezoner i Danmark.
  • Den ene er 330 kvadratkilometer og ligger sydvest for Holstebro.
  • Den anden er 570 kvadratkilometer og ligger sydvest for Silkeborg.
  • Inden for områderne kan der søges om tilskud til ulvesikre hegn.
  • Hegnene er strømførende med min. 4.500 volt, med nederste eltråd som udgangspunkt 20 cm over jorden og øverste eltråd min. 110 cm over jorden.
  • Der er i dag 36 km ulvesikret hegn i Danmark, hvoraf Naturstyrelsen ejer ca. 25 km, mens syv private husdyrholdere tilsammen ejer de resterende 11 km.
  • Der er ikke dokumenteret ulveangreb bag et ulvesikret hegn i Danmark, der lever op til Miljøstyrelsens standarder herfor.

Fakta om pilotprojekt med vogterhunde:

  • Tilskud til tre projekter med to hunde på hvert sted.
  • Hundene skal være certificerede vogterhunde købt i Tyskland.
  • Ejeren skal deltage i et kursus om korrekt anvendelse af vogterhundene.
  • I Tyskland anvendes racen pyrenæerbjerghund.
  • Ingen tyske fåreavlere har mistet får til ulve efter at have anskaffet sig vogterhunde.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00