Landbruget rasler med sablen: Sprøjteforbud kan ende i retten

FORBUD: Landbruget er klar til retlige skridt, hvis regeringen indfører forbud mod at gødske og sprøjte i naturområder uden kompensation til landmændene. Forbuddet skal gennemføres, lyder det fra DN.

Landbruget er glad for, at miljøministeren undersøger et sprøjteforbud.
Landbruget er glad for, at miljøministeren undersøger et sprøjteforbud.Foto: Colourbox
Hjalte T. H. Kragesteen

Mens miljøminister Lea Wermelin (S) tøver med at forbyde sprøjtning og gødskning i særlige naturområder, er der en anderledes beslutsomhed i landbrugskredse.

For skulle forbuddet blive til virkelighed, er man klar til at tage retlige skridt.

Sådan lyder meldingen fra både Landbrug & Fødevarer og Bæredygtigt Landbrug.

"Der vil være nogle landmænd, der bliver ramt uforholdsmæssigt hårdt. Så hvis man laver samme forbud som i 2015 med erstatningsfri ekspropriation, så vil vi bestemt se på, om det er juridisk holdbart," siger viceområdedirektør i Landbrug & Fødevarer, Anders Panum Jensen.

Det forbud skal bare gennemføres.

Maria Reumert Gjerding
Præsident, DN

Faglig direktør i Bæredygtigt Landbrug, Jørgen Evald Jensen, er klar med samme budskab.

"Hvis man fremsætter det her forslag igen, vil vi betragte det som ekspropriering. Og så er vi klar til at gå rettens vej," siger han.

I sidste uge meddelte Lea Wermelin til Altinget, at hun i den kommende tid vil undersøge muligheden for at indføre forbuddet, som var en del af Socialdemokratiets eget grønne valgudspil. Planerne om først at undersøge muligheden fremgår også af det forståelsespapir bag S-regeringen, som Enhedslisten, Radikale og SF har skrevet under på.

{{toplink}}

Men alligevel har både EL og R over for Altinget erklæret, at de ikke ser behov for en undersøgelse af forbuddet, der i stedet bør gennemføres hurtigst muligt. Ikke mindst fordi forbuddet har været vedtaget ved lov i 2015 af en Socialdemokratisk miljøminister, inden det blev afblæst af V-regeringen, før det trådte i kraft (læs mere om forbuddet i faktaboksen).

Dokumentation

Forbud skal sikre mere biodiversitet
Forbuddet mod at sprøjte og gødske § 3-natur var en helt central del af SR-regeringens stort anlagte Naturplan Danmark, som blev præsenteret i 2014. Her rettede partierne fokus på særlige naturområder, som er beskyttet under Naturbeskyttelseslovens § 3.

Det er områder, som udgør omkring 10 procent af Danmarks areal, og som er levested for mange arter og derfor centrale i kampen for at bremse naturens tilbagegang.

Det er allerede sådan, at et § 3-område ikke må ændres og dermed ikke forringes. Men det er lovligt at fortsætte den drift af arealerne, som altid har været. Og derfor bliver nogle arealer forsat gødsket og sprøjtet.

I 2014 lød det fra miljøminister Kirsten Brosbøl (S), at et forbud mod sprøjtning og gødskning vil få betydning for 35.000 hektar landbrugsjord, og at det for de berørte landmænd i gennemsnit vil give et årligt tab på 7.000-10.000 kroner. Og at det samlet set vil koste landbruget 45 millioner kroner om året.

Forbuddet blev anbefalet af Natur- og Landbrugskommissionen i 2013.

Politisk blev det vedtaget med opbakning fra rød blok i 2015, men ophævet igen af V-regeringen i 2016, inden det nåede at træde i kraft. 


0:000:00