Lars Midtiby: V og S giver plads til støttepartierne i valgkamp

KOMMENTAR: Med de stores partiers tilnærmelse til hinanden vil støttepartierne få en fremtrædende rolle i folketingsvalget 2019, når vælgerne skal kende forskel på rød og blå, skriver Lars Midtiby.

Det er mere end 20 år siden, at New Labour bragede ind i regeringskontorerne godt hjulpet på vej af teorien om, at det op til et valg er afgørende at forkorte afstanden til modstanderne på deres bedste områder.

Når man følger dansk politik i denne tid, er teorien tydeligvis fortsat helt aktuel. Det er i den grad blevet sæson for at lukke flanker og forkorte fronter.

Løkke havde dårligt afsluttet nytårstalen, før landets busskure og togstationer var fyldt med socialdemokratiske kampagneplakater med to konkrete sundhedsbudskaber – 1.000 flere sygeplejersker og ret til to dage på hospitalet for førstegangsfødende (se billeder i bunden af indlægget).

Eksemplerne findes bestemt også den anden vej rundt. Socialdemokratiet har de sidste 15 år været på en rejse mod højre på udlændingepolitikken.

Det har grundlæggende været drevet af stigende, oprigtig bekymring for de fortsatte integrationsudfordringer. Men mon ikke også at ønsket om frontafkortning har spillet en rolle, når det gælder tilslutningen til smykkeloven og afvisningen af kvoteflygtninge?

Man skal i hvert fald nu have luppen frem for at kunne finde de politiske forskelle. Og ser man vælgeranalytisk på sagen, er der gode grunde til netop at afkorte afstanden på udlændingeområdet. Ved samtlige valg siden 2001 har udlændingedebatten haft en negativ effekt på Socialdemokratiets valgresultat.      

Alt det kan lede frem til en hurtig konklusion om, at politik i virkeligheden kun er et taktisk spil. Men det vil være en fejl.

Rejsen mod midten er i vidt omfang drevet af en større fællesmængde i de to partiers samfundsanalyse. Løkke er ikke nogen Madsen Mygdal, og Mette Frederiksene er ikke nogen Anker Jørgensen. De to store partier er ganske enkelt langt tættere på hinanden end tidligere.

Men man skal omvendt ikke være blind for, at taktiske hensyn og vælgeranalyser naturligvis også spiller en rolle. Og fra min tid i maskinrummet ved jeg, at det hensyn bliver langt mere fremtrædende, jo tættere vi kommer på et folketingsvalg. Så i denne tid er der god grund til at have de mentale parader oppe.  

Frem mod et valg er det vigtigt for partierne at få ridset de politiske forskelle tydeligt op. Men når fronterne mellem Venstre og Socialdemokratiet på de vigtigste politikområder afkortes, så kan det være svært.

Derfor kan vi se frem til et valg, hvor støttepartierne vil spille en ganske fremtrædende rolle, når vælgerne skal kende forskel på rød og blå.

Venstre har allerede kørt en kampagne, hvor partiet satte fokus på den radikale udlændingepolitik (se billede i bunden af indlægget).

Og mon ikke Socialdemokratiet er klar til at sætte spot på Liberal Aliances velfærds- og skattepolitik?

Ironisk nok kan de uvenlige kampagner være en fordel for både De Radikale og Liberal Alliance. For blokken derimod kan det være en udfordring, da det netop sætter fokus på, at det bliver svært at gennemføre den politik, som de afgørende vælgergrupper ønsker.

----------

Lars Midtiby er direktør i Danske Handicaporganisationer og tidligere partisekretær for Socialdemokratiet. Han skriver kommentarer hver anden uge frem mod valget.

 

 

Forrige artikel Lisbeth Knudsen: Helt sort, at folketings­politikere ikke må føre valgkamp Lisbeth Knudsen: Helt sort, at folketings­politikere ikke må føre valgkamp Næste artikel Jens Chr. Grøndahl: Giv os nu en europæisk valgkamp Jens Chr. Grøndahl: Giv os nu en europæisk valgkamp