Debat

Lederne: Kommuner skal holde flere samtaler med sygemeldte på arbejdet

DEBAT: Kommunerne kan enkelt hjælpe flere sygemeldte til at beholde deres arbejde, hvis kommunerne holder flere samtaler med sygemeldte ude på arbejdspladsen, skriver chefkonsulent i Lederne.

De seneste år har virksomheder haft vanskeligt ved at skaffe tilstrækkeligt med kvalificeret arbejdskraft, skriver Ledernes chefkonsulent, Signe Tønnesen Bergmann.
De seneste år har virksomheder haft vanskeligt ved at skaffe tilstrækkeligt med kvalificeret arbejdskraft, skriver Ledernes chefkonsulent, Signe Tønnesen Bergmann.Foto: pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Signe Tønnesen Bergmann
Chefkonsulent, Lederne

Landets kommuner bør holde flere samtaler med sygemeldte ude på arbejdspladserne, og sagsbehandlere skal være ansvarlige for kontakt til både sygemeldte og til arbejdspladsen. 

Hvis kommunerne organiserer det sådan, vil de blive i stand til at nedbringe antallet af sygemeldte medarbejdere, der mister deres arbejde. Det viser en evaluering af projektet Sammen om fastholdelse, som er initieret af Star. Evalueringen omfatter 20 kommuner. 

I de kommuner, hvor kontakten til sygemeldte og til arbejdspladsen er samlet hos én medarbejder, og hvor størstedelen af opfølgningssamtalerne foregår på virksomhederne, oplever jobcentrene, at sygemeldte i højere grad vender tilbage til arbejde.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Samtidig oplever de, at troen blandt sagsbehandlerne på, at sygemeldte kan fastholdes, vokser. Både jobcenter, sygemeldte og arbejdspladser er mere tilfredse med samarbejdet.

Derfor kan det kun gå for langsomt med at få en sådan ordning på plads i de kommuner, der endnu ikke har en. Det behøver ikke være vanskeligt.

Hvis ikke kommunerne ad frivillighedens vej indfører en sådan ordning, bør politikerne på Christiansborg sørge for det gennem lovgivning. 

Signe Tønnesen Bergmann
Chefkonsulent, Lederne

Politikere skal overveje at lovgive
På jobcentrene mener man, at samling af opgaverne hos en sagsbehandler og afholdelse af flere samtaler hos virksomhederne i høj grad er en praktisk mulig måde at løse opgaverne på fremover. Det viser evalueringen fra Star.

Hvis ikke kommunerne ad frivillighedens vej indfører en sådan ordning, bør politikerne på Christiansborg sørge for det gennem lovgivning.

De seneste år har danske virksomheder haft vanskeligt ved at skaffe tilstrækkeligt med kvalificeret arbejdskraft. Sådan kan det meget vel også blive igen efter coronakrisen.

Derfor har vi ikke råd til at lade mennesker gå sygemeldte derhjemme, når de med nogle få, enkle greb kan hjælpes tilbage i arbejde.

Det er det eneste rigtige at gøre, både ud fra en menneskelig og en økonomisk betragtning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Signe Tønnesen Bergmann

Arbejdsmiljøpolitisk chefkonsulent, Lederne
cand.tech.soc., arbejdsmiljø (Roskilde Uni. 1999), diplomledelse

0:000:00