Debat

Lederne og DA: Undgå ”fluebenskurser”, og styrk ledernes trivselsværktøjer

DEBAT: Arbejdspladsens ledere har det overordnede ansvar for, at alle trives. Derfor er det vigtigt med forskellige trivselsværktøjer til forskellige ledere, skriver direktør i Lederne Henrik Bach Mortesen og viceadministrerende direktør i DA Pernille Knudsen.

96 procent af Ledernes medlemmer svarer, at stresshåndtering er en vigtig ledelsesmæssig opgave, og 63 procent har haft samtaler med medarbejdere, der har følt sig stressede.
96 procent af Ledernes medlemmer svarer, at stresshåndtering er en vigtig ledelsesmæssig opgave, og 63 procent har haft samtaler med medarbejdere, der har følt sig stressede.Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Sofie Hvemon
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Henrik Bach Mortensen og Pernille Knudsen
Hhv. direktør i Lederne og viceadministrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening

Arbejdsglæde er noget forskelligt for danskerne: Nogle medarbejdere finder glæde i at udvikle sig.

Andre i, at deres strategier bliver til virkelighed, andre i de gode kolleger i hverdagen.

Uanset hvad der får os til at føle arbejdsglæde som ledere eller medarbejdere, er det vigtigt at huske hele tiden at passe på det gode arbejdsmiljø. Ikke mindst når der er travlt, og aftalerne i kalenderen ligger tæt. Det kender vi sikkert alle sammen.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Langt de fleste af os ved heldigvis også, at det lykkes at skabe trivsel på størstedelen af de danske arbejdspladser.

Lederne har det overordnede ansvar for, at alle trives på arbejdspladsen. Heldigvis har lederne masser af værktøjer til at skrue det gode arbejdsmiljø sammen med i hverdagen. De ved godt, at trivsel er vigtigt. 96 procent af Ledernes medlemmer svarer i en rundspørge, at håndtering af stress er en vigtig ledelsesmæssig opgave.

Uanset hvad der får os til at føle arbejdsglæde som ledere eller medarbejdere, er det vigtigt at huske hele tiden at passe på det gode arbejdsmiljø.

Henrik Bach Mortensen og Pernille Knudsen
Hhv. direktør i Lederne og viceadministrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening

Og de fleste ledere – 63 procent – har haft samtaler med medarbejdere, der har følt sig stressede. Ledernes fokus på trivsel er en af grundene til, at danskere i beskæftigelse er en af de samfundsgrupper, der er mindst stressede.

Fyld ledernes trivselsværktøjskasse op
Men lederens trivselsværktøjskasse skal fyldes op, i takt med at man udvikler sig som leder. Man kan gøre det ved læring og sparring internt i virksomheden, eller man kan gøre det på et af de mange kurser, der udbydes i offentligt eller privat regi. Listen over kurser er lang og varieret, og sådan skal det være.

For det kursus, der er relevant for det unge ledelsestalent i en privat it-virksomhed, er ikke det samme som det, der er mest egnet til den garvede leder i en offentlig døgninstitution. Al kompetenceudvikling skal være relevant for den enkelte. Ellers ender man med et ’fluebenskursus’, hvor man bare sætter hak, og så er det ellers videre i tilværelsen. Det nytter intet.

Der skal forskellige løsninger til forskellige ledere. DA og Lederne vil fra efteråret også bidrage med uddannelsen ”Trivsel og ledelse”. Kurset tager udgangspunkt i konkrete udfordringer i hverdagen hos deltagerne, og der er fokus på at forebygge mistrivsel, stress, mobning og konflikter.

Læs også

Relevans for den enkelte
Kurset kan være et af de mange, som ledere i Danmark deltager i over de næste år.

Lederne ved nemlig godt, at de skal følge med tiden, og over 40.000 deltog i lederuddannelser udbudt af det offentlige i 2017, som den seneste opgørelse dækker. Dertil kommer et ukendt antal, som deltog i privatudbudte uddannelser.

Frem for alt er det nye kursus endnu et værktøj til kassen. Det kan være relevant for både store og små virksomheder i en lang række forskellige brancher – det handler helt om, hvad der er relevant for den enkelte virksomhed og for den enkelte leder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Bach Mortensen

Vicepræsident, Liberal International, formand, Tilsynsrådet, medstifter, Cepos, medlem, Lønstrukturkomiteen
cand.polit. (Københavns Uni. 1982), m.phil. (Cambridge. 1983)

Pernille Knudsen

Viceadministrerende direktør, Dansk Arbejdsgiverforening
cand.jur. (Københavns Uni. 1996)

0:000:00