Verdensmålslegater til unge idemagere: 5 idéer til en mere bæredygtig verden

VERDENSMÅL: Iværksættere og nye virksomheder bliver afgørende for at nå FN’s verdensmål. Det er grundtanken bag Fonden for Entreprenørskab og Tuborgfondets verdensmålsmikrolegater. Se nogle af de bæredygtige projekter, der har modtaget en bevilling.

Katrine, Stine og Victoria fra Bredsten-Gadbjerg Skole har startet virksomheden Shit Happens.
Katrine, Stine og Victoria fra Bredsten-Gadbjerg Skole har startet virksomheden Shit Happens.Foto: Fonden for Entreprenørskab
Simon Engell Kjøller

Genanvendeligt gavepapir, intelligente skosåler og værktøj af genbrugstræ.

Det er bare nogle af de idéer, der kommer fra unge med iværksætterdrømme, som måske kan være med til at løse de store globale udfordringer og nå FN’s 17 verdensmål.

For at styrke unge iværksættere og inspirere endnu flere unge til at starte egen virksomhed, hvor verdensmålene og bæredygtig forretning forenes, har Tuborgfondet og Fonden for Entreprenørskab oprettet verdensmålsmikrolegatet.

Vi har samlet en håndfuld af de nye og kreative idéer, som unge iværksættere har fået penge til at føre ud i livet.

Gaven der bliver ved med at give
Mange kender nok synet af den enorme bunke gavepapir der ligger tilbage efter juleaften eller en fødselsdag. I Danmark ender 800 ton gavepapir hvert år med at blive smidt ud. 

For at imødekomme det problem har Amanda, Jeremy, Marianne og Bryan fra Copenhagen Business School startet ’Forget Me Knot’, og designer bæredygtig gaveindpakning der kan bruges igen og igen.

De har ladet sig inspirere af den japanske indpakningsmetode ”Furoshiki”, hvor man bruger et stykke stof på størrelse med et tørklæde, som traditionelt har været brugt som indpakning eller som en lille taske til at transportere gaver, tøj eller mad.

Forget Me Knot har modtaget 25.000 kroner.

Intelligente skosåler
Skosålen Zenze er en såkaldt wearable, der kan monitorere en parkinsonpatient. Med sensorer til fodsåler i sko, kan man måle gangsymptomer på Parkinson. Data fra sensorerne skal hjælpe behandlere med håndtering og medicinering af sygdommen.

Dokumentation

Verdensmålsmikrolegater

Siden 2011 har Fonden for Entreprenørskab uddelt Mikrolegater til studerende med iværksætterambitioner.

Tuborgfondet har i 2018 sammen med Fonden for Entreprenørskab startet et nyt mikrolegat-initiativ omkring uddeling af verdensmålsmikrolegater. Disse gives til iværksættere, der bidrager med idéer til løsning af globale udfordringer, der imødekommer verdensmålene.

Verdensmålsmikrolegat kan søges af studerende som arbejder med FN's verdensmål i deres virksomhed.

Studerende uden CVR-nummer med en idé på idéstadiet kan søges et mikrolegat op til 25.000 kroner til at dække de tidligste omkostninger inden virksomhedsopstart.

Studerende, der netop har oprettet et CVR-nummer, kan søge et mikrolegat på op til 50.000 kroner, som blandt andet skal bruges til at nå et modenhedsstadie for at opnå anden vækstkapital. Dette mikrolegat kræver 25 procent egenfinansiering oven i legatet.

Støtten kan bruges til udvikling af prototyper, test, markedsundersøgelser, pilotforsøg, leje af udstyr, rådgivning og patentansøgning.

Se alle projekter der har fået verdensmålsmikrolegaterne her.

Næste deadline for ansøgninger til verdensmålsmikrolegater er den 28. september.

Kilde: Fonden for Entreprenørskab og Tuborgfondet.


0:000:00