Debat

L&F: Mad og måltider skal være et aktivt og prioriteret sundhedspolitisk middel

DEBAT: Der er alt for lidt fokus på mad og måltider i sundhedspolitikken. Gevinsterne er store, hvis der kommer stigende fokus på mad og måltiders sundhedsmæssige effekt, og hvis man ikke kun begrænser sig til bespisning, skriver Anne Arhnung.

Mad og måltider bør være en integreret del af sundhedslovgivningen, mener Anne Arhnung.
Mad og måltider bør være en integreret del af sundhedslovgivningen, mener Anne Arhnung.Foto: Jacob Ehrbahn/Ritzau Scanpix
Sofie Hvemon
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anne Arhnung
Administrerende direktør, Landbrug & Fødevarer

Ulla Astman (S) opfordrer i et debatindlæg på Altinget 16. december til at sætte fokus på forebyggelse i den nationale fødevarepolitik.

Jeg er sådan set ikke uenig – og det er også ganske tydeligt, at der er plads til forbedringer, når det gælder forebyggelse i Danmark. Og det er da kun fint, hvis det ender med, at frugt- og grøntafdelingen er det sidste, man kommer forbi inden kassen i supermarkedet i stedet for slik og chips.

Men jeg mener, at problematikken også vender den anden vej: Altså, at der i dag er alt for lidt fokus på mad og måltider i sundhedspolitikken. Og at det hele begynder langt før en indkøbspolitik, hvis vi virkelig vil lykkes med forebyggelsen.

Læring og næring hænger sammen, og der er formentlig rigtig mange elever, der vil have stor gavn af for eksempel en gang sund morgenmad på skolen eller i børnehaven.

Anne Arhnung
Administrerende direktør, Landbrug & Fødevarer

Store gevinster at hente
Vi står i dag i den situation, at mad og måltider, der bliver leveret af det offentlige, overvejende bliver set som serviceydelser. Det gælder både i daginstitutioner og på hospitaler og alt derimellem. 

Jeg er helt overbevist om, at der er store gevinster at hente, hvis der kommer stigende fokus på mad og måltiders sundhedsmæssige effekt, og at man ikke kun begrænser sig til bespisning. 

Grundlæggende handler det naturligvis om, at vi skal have den rigtige kost i de rigtige mængder. Men der er rigtig mange afledte effekter ved at sætte fokus på mad og måltider som et aktivt og prioriteret middel i sundhedspolitikken.

I dag er det kommunerne, der er ansvarlige for forebyggelsesindsatsen i Danmark, mens det er regionerne, der med ansvar for sundhedsvæsnet i virkeligheden sidder med meget af den faglige ekspertise på sundheds- og forebyggelsesområdet. 

Fokus på risikozonerne
Vi bliver nødt til at sikre, at der tages hånd om dem, der er i risikozonerne.

I forhold til børn og unge spiller daginstitutioner og folkeskoler en central rolle.

Her kan man med fordel se på, hvordan man kan fremme sundheden for især udsatte børn og unge – for eksempel med morgenmad og sunde frokostordninger. 

Læring og næring hænger sammen, og der er formentlig rigtig mange elever, der vil have stor gavn af for eksempel en gang sund morgenmad på skolen eller i børnehaven.

Selvom det her og nu er en udgift på de offentlige finanser, er jeg sikker på, at det er en investering med et meget stort potentiale. Og vigtigst af alt kan vi gøre tilværelsen bedre for nogle af de børn, der ellers ville have haft en lidt vanskelig start på institutions- og skolelivet.

Læs også

En integreret del af sundhedslovgivningen
Sundhedsvæsenet spiller også en afgørende rolle i danskernes sundhed og velfærd. Alle børn møder både praktiserende læger og sundhedsplejersker, og jeg kunne godt tænke mig, at de faggrupper blev brugt mere strategisk i forhold til at skabe bedre madvaner og ernæring helt fra begyndelsen.

For vi ved, at det er meget sandsynligt, at kostvaner fastlægges i barndommen og de unge leveår, og vi ved, at kostvaner er svære at ændre, når vi er blevet ældre. Ligesom det er utroligt vanskeligt at tabe sig, hvis man først er blevet overvægtig. 

Jeg mener derfor, at mad og måltider også bør være en integreret del af sundhedslovgivningen, og at vi bliver nødt til at se på, hvordan vi kan anvende mad og måltider som et aktivt og prioriteret virkemiddel i forhold til danskernes sundhed. 

Det glæder mig, at Danske Regioner opfordrer til partnerskaber. Hos Landbrug & Fødevarer melder vi os gerne parate til at yde en ekstra indsats for danskernes sundhed og velfærd.

Dokumentation

Temadebat: Sundere mad til danskerne

Cirka 15 procent af danskerne har et usundt kostmønster ifølge Den Nationale Sundhedsprofil fra Sundhedsstyrelsen 2017. Samtidig lever cirka 90 procent ikke op til anbefalingerne om at spise 600 gram frugt og grønt om dagen, mens cirka 80 procent ikke spiser nok fisk hver uge.

I 2018 kom et advisory board for mad, måltider og sundhed med ti anbefalinger, der skal understøtte danskerne i at tage bedre vare på eget liv i forhold til sundhed og ernæring.

Hvordan skal der følges op på anbefalingerne? Hvilke politiske tiltag kan der tages for at få danskerne til at spise sundere? Det spørger Altinget Fødevarer om i denne temadebat.

Her er aktørerne:

  • Ane Eggert Jackson, politisk chef i Diabetesforeningen
  • Ghita Parry, formand for Kost & Ernæringsforbundet
  • John Wagner, administrerende direktør for De Samvirkende Købmænd
  • Judith Kyst, direktør for Madkulturen
  • Klaus Mygind (SF), stedfortrædende sundheds- og omsorgsborgmester i København
  • Leif Nielsen, branchedirektør i DI Fødevarer
  • Line Munk Damsgaard, ernæringschef i Landbrug & Fødevarer
  • Per K. Christiansen, innovations- og udviklingsdirektør i Fødevarestyrelsen
  • Ulla Astman (S), næstformand i Danske Regioner.

I Altingets temadebatter inviteres en række aktører til at skrive et debatindlæg om et aktuelt emne.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Lawaetz Arhnung

Fhv. adm. direktør, Landbrug & Fødevarer, bestyrelsesmedlem, CIP Fonden og Danmarks Statistik mfl.
cand.jur. (Københavns Uni. 1996)

Ulla Astman

Tiltrædende kontorchef, HK Nordjylland (1/4/2024), fhv. regionsrådsformand (S), Region Nordjylland
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 1996)

0:000:00