Debat

Lilleholt til Hedegaard: Resultater er vigtigere end skåltaler

DEBAT: Hvis klimaaftalen fra Paris skal implementeres i tråd med EU’s ambitioner, kræver det hårdt arbejde, og Danmark trækker et tungt læs på den front, skriver klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

Det er kun ved at få hele verden til at bidrage, at vi kan gøre den nødvendige forskel for klimaet, skriver klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).
Det er kun ved at få hele verden til at bidrage, at vi kan gøre den nødvendige forskel for klimaet, skriver klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).
Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Lars Christian Lilleholt (V)
Energi-, forsynings- og klimaminister

Connie Hedegaard spørger her i avisen, hvad Danmark slås for på klima- og energiområdet, nu hvor vi har fået en global klimaaftale i Paris, der skal implementeres. 

Hertil er mit svar: Jeg arbejder konstruktivt for resultater og handling. Slåskampe fører ingen vegne.

Som Connie Hedegaard ved, så har EU bidraget til klimaaftalen med et af de mest ambitiøse mål i hele verden om at reducere CO2-udledningerne med mindst 40 procent i 2030 i forhold til 1990. 

Fakta
Vil du blande dig i debatten?
Send dit indlæg til [email protected].

Derfor gælder det nu om at vise resten af verden, at EU rent faktisk kan levere, hvad vi lover, og at det ikke kun er på papiret og i skåltaler, at vi er de mest ambitiøse.

Resultater kræver hårdt slid
Vi skal have omsat EU’s mål til handling og resultater. 

Det ville glæde mig, hvis Hedegaard med sin stærke baggrund og sit engagement i sagen ville bakke op om denne konstruktive og realistiske tilgang til, hvordan vi i praksis gør en forskel for klimaet globalt, frem for at kritisere EU og Danmark, der i forvejen er blandt dem, der gør allermest.

Lars Christian Lilleholt (V)
Klima-, energi- og forsyningsminister

Det betyder først og fremmest, at vi skal have den konkrete lovgivning for EU’s reduktionsindsats hurtigt på plads. Det vil her og nu være det bedste bevis på EU’s klimaengagement. 

Og Connie Hedegaard ved, ligesom jeg, at det bliver en udfordrende opgave, og at EU derfor har behov for at fokusere meget intenst på dette i de kommende år.

Klimaaftalen ved COP21 i Paris er en historisk aftale, som Danmark og EU i årevis har kæmpet hårdt for at få i hus. Det tror jeg også, at Connie Hedegaard ved, netop med hendes erfaringer fra COP15 i København og fra Bruxelles som EU’s klimakommissær fra 2010-2014. 

Jeg tror også, at Connie Hedegaard ved, at det globale arbejde ikke er slut endnu.

Danmark trækker til
Hele vejen har EU og Danmark bevist, at vi er en central aktør, der trak aftalen i den ambitiøse retning. Det er værd at huske på, at det særligt var EU, der var med til at sikre, at landene over årene skal øge deres ambitioner yderligere, også inden 2030.

For ja, vi ved alle, at klimaaftalen ikke bringer os helt i mål med at holde de globale temperaturstigninger et godt stykke under to grader, men det skyldes ikke manglende ambitioner i hverken EU eller Danmark.

Derfor undrer det mig, at Connie Hedegaard retter klimakanonerne mod Danmark og EU.

Connie Hedegaard ved godt, at det står bøjet i neon i Parisaftalen, at EU på lige fod med andre store såvel som små lande til aftalen, netop på grund af den ambitionsmekanisme, som EU og Danmark kæmpede for, er forpligtet til senest i 2020 at opdatere eller genbekræfte sit 2030-mål. 

Det budskab fremhævede jeg også på Danmarks vegne ved miljørådsmødet i EU den 4. marts.

Og gør vi mere end det? Ja, en hel det faktisk. 

I betragtning af, at EU på nuværende tidspunkt står for cirka 10 procent af verdens samlede CO2-udledninger, og at EU’s andel i 2040 forventes at være faldet til cirka 6 procent, så er der i den grad behov for at gøre noget på den globale scene. 

Vores erfaringer er værdifulde
EU’s reduktioner kan ikke i sig selv, uanset hvor store de er, redde verden. 

Derfor er både EU og Danmark optaget af at hjælpe ulande og vækstlande med at nå deres klimamål gennem klimafinansiering og samarbejder, hvor vi deler ud af vores erfaringer.

Det er kun ved at få hele verden til at bidrage, at vi kan gøre den nødvendige forskel og sætte handling bag princippet om, at verden med Parisaftalen er gået fra handling fra de få til handling fra alle. 

Derfor arbejder Danmark både for en ambitiøs implementering af aftalen i EU og for at fremme implementeringen af aftalen globalt ved at hjælpe andre med deres reduktioner og klimatilpasning.

Det ville glæde mig, hvis Hedegaard med sin stærke baggrund og sit engagement i sagen ville bakke op om denne konstruktive og realistiske tilgang til, hvordan vi i praksis gør en forskel for klimaet globalt, frem for at kritisere EU og Danmark, der i forvejen er blandt dem, der gør allermest.

Jeg og regeringen vil under alle omstændigheder fortsætte vores konstruktive, seriøse og målrettede arbejde for at sikre, at EU fortsat går forrest ved at levere resultater og indfri et af verdens mest ambitiøse klimamål. 

Det bliver en kæmpe opgave i sig selv.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

0:000:00