Kommentar af 
Lisbeth Knudsen

Lisbeth Knudsen: Cirkus Paludan er ikke for sjov

KOMMENTAR: Den politiske klovn Rasmus Paludan og hans parti Stram Kurs bringer forsamlingsfriheden og ytringsfriheden ud til en absurd ydergrænse, skriver Lisbeth Knudsen.

Rasmus Paludans helt marginale og ligegyldige parti med helt ekstreme synspunkter ville ikke få nogen opmærksomhed, hvis det ikke var for hans usædvanlige happenings, skriver Lisbeth Knudsen.
Rasmus Paludans helt marginale og ligegyldige parti med helt ekstreme synspunkter ville ikke få nogen opmærksomhed, hvis det ikke var for hans usædvanlige happenings, skriver Lisbeth Knudsen.Foto: Olafur Steinar Gestsson/ Ritzau Scanpix
Lisbeth Knudsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Cirkus Paludan er ikke for sjov, selv om dets arena kun rummer en eneste politisk klovn og en aparte domptør for vilde synspunkter, der præsenterer sig selv som ”Frihedens Soldat, De Svages Beskytter, Samfundets Vogter, Danernes Lys og partileder for partiet Stram Kurs".

Hans happenings er heller ikke for sjov. De er provokationer og sensationer, der med undtagelse af den evigt tilstedeværende videofotograf er tilrettelagt for et publikum, der altid rummer flere modstandere, politibetjente og pressefolk end tilhængere.

Til gengæld flyder hans sociale medie-konti over med folk, der tiljubler hans mod og hans brug af ytringsfriheden til antimuslimske hadprædikener.

Kunne man ikke bare skære det så kort og klart ud i pap: Her er en mand, der mangler opmærksomhed i offentligheden til hans helt marginale og ligegyldige parti med helt ekstreme synspunkter, og som ellers ikke ville have en kinamands chance for at komme i medierne og blive set og hørt eller få omtale hos politiske modstandere.

Fakta
Lisbeth Knudsen er tværgående chefredaktør på Mandag Morgen/Altinget og formand for Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og Det Kgl. Teater. 

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler. 

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Hvis han da ikke lige netop lavede disse usædvanlige happenings, der bringer forsamlingsfriheden og ytringsfriheden ud til en absurd ydergrænse.  

Cirkus Paludan og hans Stram Kurs-parti er sådan et internetfænomen, der lige nu, mens han desperat jagter underskrifter og opmærksomhed til sin opstilling til folketingsvalget, skaber maksimalt bulder og ballade offline såvel som online i udvalgte nålestiksoperationer.

For en del mennesker fra en anden del af verden, og såmænd også for en del danskere, er det uforståeligt, at vi prioriterer den grænseløse ytringsfrihed så højt.

Lisbeth Knudsen

Ikke i kraft af hans meget lille bitte tilhængerskare og partimedlemmernes heroiske indsats for at argumentere for deres partis politik, men i kraft af hans rituelle koranafbrændinger med eller uden engangsgrill, baconsvøb eller andre ingredienser.

Partiet har per 1. april 2019 indsamlet 5.526 af de påkrævede 20.109 vælgererklæringer til det kommende folketingsvalg. Så manden har jo travlt. Der skal antagelig endnu mere bulder og brag og et mirakel til, hvis det skal lykkes at få vælgererklæringer nok.

Og da han nu har fået demonstrationsforbud med koranafbrændinger til tirsdag efter påske, så er det sikkert en streg i regningen.

Medmindre medierne og Paludans politiske kolleger holder liv i omtalen, når vi nu de kommende dage drøfter, om politiet har handlet rigtigt eller forkert begrundet i fundet af en håndgranat på Blågårds Plads på Nørrebro og anholdelsen af en mand med et skydevåben.

Så drejer medierne sig igen om Paludan, og om ansvaret for polarisering, ballade og gadeuorden skal lægges på hadprædikanten eller på de urostiftere, der reagerer helt uacceptabelt på hans provokation.

Mens hele Danmark gennem medierne følger med i, hvornår partiejer Paludan finder det næste gadehjørne i et indvandrerkvarter, hvor han kan brænde en koran eller to af omgivet af de stakkels betjente, der skal passe på ham i ytringsfrihedens og demokratiets navn, så forsøger det normale politiske landskab at finde en grimasse, der kan passe.

Det samme gør medierne, der på den ene side giver ham alt for meget omtale i forhold til hans politiske betydning, som er lig med nul, og på den anden side er nødt til at dække, når hans optræden udløser gadekampe, ildspåsættelser og massivt politiopbud.

Læs også

Når Paludans velkoreograferede provokationer, der skal gøre ham til ytringsfrihedens martyr, får sikringerne til at springe hos folk, der herefter helt vanvittigt begynder at angribe politiet med stenkast, tænde bål i gaderne eller ild i parkerede biler.

For en del mennesker fra en anden del af verden, og såmænd også for en del danskere, er det uforståeligt, at vi prioriterer den grænseløse ytringsfrihed så højt, at politiet også fysisk skal beskytte folk, der bevidst fremprovokerer en reaktion med ekstreme, nedsættende og generaliserende synspunkter om en bestemt religion og dens tilhængere.

Retten i Glostrup idømte i starten af april Rasmus Paludan 14 dages betinget fængsel efter straffelovens paragraf 226 b, den såkaldte racismeparagraf, for at have ytret sig racistisk om afrikanere.

I en af hans utallige videoer på den politiske forening Stram Kurs’ YouTube-kanal drager han en kobling mellem afrikanere og lav intelligens, og det har retten vurderet som ulovligt. Paludan har anket dommen til landsretten med krav om frifindelse.

Partiets YouTube-kanal har over 26.000 abonnenter. Alene i 2018 afholdt han 53 demonstrationer, mens han i 2019 har demonstreret mindst 19 gange i blandt andet jyske byer og på Fyn, og nu har han så rettet opmærksomheden omkring københavnsområdet med et intensivt demo-program, og modellen er hver gang den samme.

Han må have købt landets største private samling af koraner, for det er hans faste ritual at overhælde en koran med forskellige væsker og til sidst noget brandbart for derefter at sætte ild til det hele.

Som eksempel på hans velkomponerede demonstrationsstrategi vil jeg gerne fremhæve et glimrende indlæg skrevet af Katrine Thielke og Maia Kahlke Lorentzen på Kommunikationsforum.dk.

De beskriver, hvordan tusindvis af børn og unge i alderen 6-18 strejkede for klimaet 15. marts på Christiansborg, og her var også Rasmus Paludan på pletten. De krævede handling for klimaet, men da de marcherede rundt om bygningen for at afslutte dagen, stod Rasmus Paludan pludselig lige midt på ruten.

Minimum 50 af de unge deltagere flokkedes straks om ham, tændte for deres telefoner og begyndte højlydt at stille ham kritiske spørgsmål eller bede ham skride, skriver Katrine Thielke og Maia Kahlke Lorentzen.

”På den måde havde Rasmus Paludan effektivt trollet klimademoen ved at afspore samtalen, der ikke længere kun handlede om klimaet, men nu også handlede om ham. For det er lige præcis det, trolls gør: De afsporer en samtale og får det til at handle om dem selv og deres dagsorden”, tilføjer Katrine Thielke og Maia Kahlke Lorentzen.

Han forsøgte samme taktik med en moddemonstration til fredagsbønnen på Christiansborg slotsplads arrangeret af Hizb ut-Tahrir for nylig efter masseskyderierne på New Zealand. Her stjal han også opmærksomheden på den modsatte side af kanalen ved hjælp af et par få tilhængere og en koranafbrænding.

Politisk argumenteres der fra alle sider for at ignorere fænomenet Paludan, mens han jagter vælgererklæringer til sit parti på den hidtil mest aparte måde. Det er nok et meget svært ønske at opfylde, hvis bydele står i brand på grund af hans provokationer og nogle dårlige elementer, der ikke kan afholde sig fra vold og ildspåsættelse, markerer deres syn på, at politiet beskytter Paludan og ikke dem.

Der er jurister, som nu mener, at politiet kan gå hårdere til at begrænse Paludans demonstrationsfrihed af hensyn til offentlig lov og orden. Det gør politiet så nu med et længerevarende forbud til tirsdag efter påske mod at afholde demoer med alt fra korankast til koranafbrænding.

Er det nu en forsvarlig beslutning under hensyntagen til forsamlingsfriheden og ytringsfriheden? Ja. Der er intet, som forhindrer Paludan i at ytre sig hverken i medierne, på sin YouTube eller i et forsamlingshus og lade sig veje på politiske argumenter i stedet for spektakulære koranafbrændinger.

Her kunne han jo passende uddybe, hvad der på hjemmesiden for Stram Kurs betegnes som partiets ideologiske grundlag: en etnonationalistisk utilitarisme. Det skulle ifølge hjemmesiden være en filosofi med to søjler: den identitære søjle, der vedrører tiltag, som vil fastholde og forbedre den nationale homogenitet, og den libertære søjle, der fremhæver individets frihed og rettigheder.

Ja, det er faktisk, hvad der står. Paludan kunne jo bruge påsken på at forny sine valgkampmetoder og forklare sin politik sådan helt jordnært for danskerne ud over budskabet om at ville sende alle muslimer ud af landet.

----------

Lisbeth Knudsen er tværgående chefredaktør på Mandag Morgen/Altinget og formand for Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og Det Kgl. Teater. Hun har været koncernchef for Berlingske Media og ansvarshavende chefredaktør for Berlingske. Før det var hun blandt andet nyhedsdirektør i DR. Hver anden fredag skriver hun en kommentar i Altinget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lisbeth Knudsen

Strategidirektør, Altinget og Mandag Morgen, formand, Dansk Selskab for Virksomhedsledelse, Odense Symfoniorkester og Rønnow, Leth og Gori Arkitekter, Foreningen TjekDet og Demokratikommissionen, bestyrelsesleder, Niras
journalist (DJH 1975)

Rasmus Paludan

Stifter, Stram Kurs, advokat
cand.jur. (Københavns Uni. 2008)









0:000:00