Lisbeth Knudsen: Kidnapning af begrebet falske nyheder

KLUMME: Kampen mod de falske nyheder har udløst en hidtil uset og positiv alliance mellem de professionelle mediehuse og teknologigiganterne. Men hvad nytter det, når dårlige nyheder nu er blevet til falske nyheder?

Med en amerikansk præsident, der har gjort de professionelle medier til den nationale hovedfjende og de sociale medier til sine venner, så måtte der ske noget usædvanligt.

Det er blevet til den nok mest vigtige debat i årtier om pressens rolle i forhold til at afsløre misinformation og manipulation, om journalistikkens opgave og betydning for demokratiet og om den rette håndtering, når journalistikkens udøvere pludselig selv kommer i centrum for historierne og under hård anklage. Det er en relevant debat, der ikke bare føres i USA, men også har dybe tråde til vores hjemlige diskussioner.

Med en amerikansk valgkamp godt forurenet af falske nyheder og udokumenterede påstande med de sociale medier som affyringsrampe, og teknologigiganterne Facebook og Google under intens beskydning for ligefrem at tjene penge på at undergrave demokratiet med falske klikbare sensationer, så måtte der ske noget usædvanligt.

Det er blevet til, at Facebook og Google faktisk nu rykker på udviklingen af redskaber til at standse producenterne af de falske nyheder og på at få ryddet de falske historier ud af nettet.

Samtidig har den politiske nervøsitet for de falske nyheder og manipulerede sandheder bredt sig i Europa med en række afgørende valg forude i Holland, Frankrig og Tyskland. Her er Google og Facebook blevet konfronteret med politiske trusler om indgreb og krav om foranstaltninger til at holde nettet rent for det, der kan forpeste ethvert ellers velforankret demokrati.

Også i Danmark er der rejst spørgsmål til justitsministeren fra Socialdemokratiet om, hvordan den demokratiske debat kan beskyttes mod de falske nyheder, og Søren Pape har kort svaret, at man følger udviklingen i bl.a. Tyskland, hvor politikerne har luftet tanken om bøder til Facebook, hvis de tillader spredning af falske nyheder.

Ministerens svar oser ikke ligefrem af indsigt i området - og konkrete forslag til handling kan man tilføje. Rent ud sagt svært er det også at gøre noget fra politisk hold, uden at det får en ubehagelig klang af censur.

Men nu ser hele denne usædvanlige udvikling faktisk ud til på helt overraskende vis at forene de professionelle medier, teknologigiganter og menneskerettighedsorganisationer i en spændende nye alliancer. Det gjorde den allerede i 2016 i USA. Det gør den nu i Frankrig, hvor Google News Lab er gået sammen med Facebook og 17 af de største nyhedsorganisationer nationalt og lokalt i Frankrig i et interessant fælles initiativ under navnet CrossCheck.

Initiativet skal være et samarbejde, hvor det handler om at verificere historier på nettet, som kan være falske og opspore og fjerne dem, inden de spredes yderligere. Et initiativ der også bygger på, at brugerne og borgerne aktivt hjælper med. Det bygger på, at teknologivirksomheder udarbejder tekniske redskaber til at opspore de falske historier, og de professionelle medier og journaliststuderende hjælper til med at verificere historierne og varemærke dem som sande eller falske.

Så langt så godt. Tilsvarende alliancer kunne opstå i andre lande i den fælles interesse mellem nye og gamle medieplatforme at få standset forpestningen af nyhedsstrømmen.  

Uanset om de professionelle medier og teknologivirksomheder kæmper blodigt og indædt om annoncekroner og kundedata med hinanden, så giver det mening at gå sammen om sådanne initiativer for at holde nettet rent. Og der kommer flere og flere af den slags netværks-initiativer i USA.

I september 2016 blev der lanceret et ”First Draft Partner Network” i USA med hele striben af de aller største professionelle nyhedsorganisationer, Twitter, Facebook og Google, menneskerettighedsorganisationer og enkeltstående faktatjek-sites som deltagere i det første netværk af sin art - blandt andet med det formål at:

- Komme med anbefalinger om styring og overvågning af informationer og billeder i realtid, på tværs af flere netværk og på flere sprog.
- At komme med metoder til at strømline og integrere processer for at kontrollere om et fotografi, en video eller en historie offentliggjort online er original og ægte.
- At komme med metoder til at forhindre spredning af misinformation.
- At komme med guides og kurser i faktatjek og kontrol med nyheders ægthed.

Det nye partner-netværk med over 40 deltagere er baseret på ideen om, at omfanget af de udfordringer, som samfundet står overfor omkring filtrering af faktuelle oplysninger og verificering af autentisk indhold på nettet, kun kan løses via et globalt samarbejde mellem organisationer repræsenterende nyhedsmedier, teknologivirksomheder og NGO’er.

Et tredje amerikansk initiativ under navnet ”Documenting Hate” er ligeledes blevet til i 2016 som et samarbejde mellem medier, teknologivirksomheder, journalistuddannelser og menneskerettighedsorganisationer om at dokumentere hadforbrydelser på nettet med henblik på politimæssig opfølgning og fjernelse af den slags materiale fra nettet.

Man kunne godt ønske sig at se danske medier mere offensivt drøfte, om tilsvarende tværgående alliancer kunne være relevante herhjemme eller som del af et fælles europæisk initiativ.

Vi kender ikke omfanget af falske nyheder på nettet, men fornemmelsen af, at fænomenet er blevet en indbringende kanal for alle mulige med interesse i enten at undergrave demokratiet - eller bare tjene penge på voldsomme klik-stormem - er voksende.

Derfor må de store og utraditionelle netværk bydes velkommen som værende det indtil nu eneste relevante svar på forureningen af nettet.

Men netværk, nye koalitioner og teknologiske løsninger kan ikke - uanset stor slagstyrke -angribe og fjerne dem, der lige nu har kidnappet begrebet falske nyheder. Den amerikanske præsident og hans folk har nemlig på det seneste i deres krig mod medierne kidnappet selve begrebet ”falske nyheder” og misbrugt det på det skammeligste, fordi det lige nu er populært at slå løs på medierne.

Nu er meningsmålinger, som Trump og hans stab ikke kan lide, blevet til 'falske nyheder'. Nu er kritiske mediers reportager og artikler blevet til 'falske nyheder'. Nu er en liste fra Det Hvide Hus over 78 terrorbegivenheder, som medierne påstås at have nedprioriteret dækningen af, pludselig sandheden, selv om flere af begivenhederne på listen intet havde med terror at gøre - bl.a. i tilfældet Danmark og en række andre begivenheder, der er blev dækket væg til væg.

Så nu er løgn blevet til ”alternative fakta” i Trumps mediestrategi, og ubehagelige nyheder er blevet til ”falske nyheder”. Hvad bliver det næste?

......

Lisbeth Knudsen er ansvarshavende chefredaktør og direktør for Mandag Morgen samt formand for Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og Det Kgl. Teater. Hun har været koncernchef for Berlingske Media og ansvarshavende chefredaktør for Berlingske. Før det var hun bl.a. nyhedsdirektør i DR. Hver anden fredag skriver hun en klumme i Altinget, som alene er udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Paula Larrain: Nå, det var bare fire danske drenge? Paula Larrain: Nå, det var bare fire danske drenge? Næste artikel Flemming Chr. Nielsen: Det luthersk-evangeliske kalifat Flemming Chr. Nielsen: Det luthersk-evangeliske kalifat
 • Anmeld

  Ib Christensen · fhv. MEP & MF

  Fake News og censur

  Med en baggrund som chefredaktør ved konventionelle medier er det selvfølgelig svært at skulle acceptere, at der er medier, hvor der ikke bedrives politisk censur og fortielse. Det blive svært at sondre mellem politiske synspunkter og forskellige syn på fakta. Kan de konventionelle medier vride halsen om på de nye medier, så de bliver lige så politisk redigerede som f.eks, de landsdækkende danske aviser, vil farlige rivaler være sat ud af spillet.

 • Anmeld

  Morten Lindhard · Naturvejleder, Cand scient

  Falske Nyheder

  Jeg betvivler ikke at der er bunker af false Nyheder på de sociale medier og det er selvfølgelig et problem. Men omvendt så får artikler som denne det til at se ud som om at de etablerede medier ikke også er fulde af falske nyheder, bare bedre kamuflerede måske. Enhver dækning af krigen mod terror uden påpegning af de overvældende beviser for at Amerika og Israel i samarbejde med Saudi Arabien , Quatar og Pakistan står bag terrorgrupperne, er en form for fake news. Enhver ukritisk reference til 9/11 som USA's regering ser den er fake news. NSItrapporten skriver sort på hvidet at man aldrig har ledt efter det sandsynligvis farligste af de fem terrorgrupper der angreb den dag: Dem der detonerede alle sprængstofferne i bygningerne uden hvilke bygningerne næppe ville være styrtet sammen som de gjorde. NIST rapporten skriver at ingen ledte efter sprængstoffer. Det må da siges at være kritisabelt, hvis dem der skal lede efter det måske eneste overlevende hold terrorister inde i USA i stedet forsøger med alle midler at slette sporene efter dem. Hvorfor vil ingen store medier bringe den nyhed ? Jeg har kun fået et svar. "Fordi det fører til en konspirationsteori." I journalister kan altså tydeligere se magten bag terroristere endI kan se terroristerne selv og vælger således aktivt at dække over at den amerikanske regering dækker over" håndværkerne" i felten , der placerede og detonerede sprængstofferne. Det er Fake News at sige Bin Laden stod bag 9/11 hvis CIA stod bag Bin Laden og Bush står bag CIA og beordrede FBI til IKKE at lede efter sprængstofspor.
  Kritisk journalistik indebærer altid at man må tænke i konspirationsteorier og sortere de gode fra de dårlige. De fleste store forbrydelser er ikke enmandsgerninger. Generelt at lægge konspirationsteorier for latter og had, er det samme som at forråde journalistikkens væsentligste opgave.

 • Anmeld

  Steen Holmgren · Arkitekt maa

  I krig og kærlighed ..........

  I krig er sandheden det første offer. Så falske nyheder er ikke noget nyt. Det nye er at krigen mod terror er blevet normal tilstand. Og i Obamas 8 år førte USA krige incl. koldkrig uafbrudt - altså forventeligt et miljø hvor det ryger med falske nyheder.
  I den situation er det bedste forsvar - som al undervisning måtte sigte mod - at udvikle hvert enkelte borgers kritisk evne til at tænke selv og mod til at sige fra overfor enige propagandafremstød.

 • Anmeld

  Myrna Bjørn Andersen · medhjælpende hustru i landbrug med markdrift

  fake news

  Jeg håber virkelig at journalister også fremadrettet vil bringe verificerede nyheder på alle former for medier uanset politikere mm kan li' det, er enige eller ej. Journalisterne fornemste opgave er at bringe fakta nyheder, kigge politikere og andre over skulderen, afdække diverse hændelser som politikere og andre forsøger at "skjule" mmm
  God arbejdslyst til alle journalister også de journalister jeg personligt ikke ligefrem er enige med, Bare dét er saglige, verificerede nyheder.


 • Anmeld

  Benny Bjerregaard

  Husk: fortielse er løgnens søster !

  Næsten al oplysning formidles i lyset af "holdninger" , - kaldes vel for "spin" på nydansk ?
  Noget af det værste er nok fortielse (eller mørklægning) bl.a. Når medierne bliver "politisk korrekte". Det der forties, men dog fornemmes, danner konspirationsteorier.

 • Anmeld

  Stig Jeppesen

  Personligt er jeg meget mere bekymret over DR´s Fordummelse

  Og det er jeg fordi DR, på stort set alle flader og Radio og TV er blevet ufatteligt overfladisk og direkte fordummende.
  Der er stort set ikke andet end Plidder - Pladder i form af selvforherligende "hygge-idioti" inklusive de fuldstændigt amartør-agtige TV aviser og Radioaviser , hvis primære opgave helt åbenlyst er at være forum for "friske" værter´s fjollede måder at skulle formulere sig "frisk" og anderledes på.
  Med hensyn til substans, egentlig oplysning og information er de stort set totalt forfejlede.
  Og jeg ved godt at DR hævder at de har mange seere og lyttere - MEN JEG VIL PÅSTÅ AT - det er muligt der er tændt for en del apparater, rundt omkring - MEN JEG TVIVLER PÅ AT RET MANGE, HVERKEN LYTTER ELLER SER PÅ DET der udsendes.
  Og det er fuldt forståeligt, for det meste er på niveau med det man skulle tro var lavet af en 4 - 5 klasse i folkeskolen, i en projektuge hvor de skulle lege TV producenter.
  DET er farligt - rigtig, rigtig farligt - for DET er om noget med til at Fordumme en hel befolkning.
  I bedste fald med Total bedøvende Ligegyldighed og i værste fald med falsk "forståelse" af hvad der egentligt foregår, her i verden.

 • Anmeld

  Camilla Bjerre · Journalist, tekstforfatter og freelance klummeskribent

  Leverer I så også klare præmisser?

  Gennemsigtighed i nyhedsstof og åbne kort i forhold til præmissen for historien samt grundene til at publicere på Facebook ville være skidegodt også. Gennemsigtighed i arbejdet. Hvorfor den kilde? Hvorfor den anden kilde? Hvordan har vi gjort? Ærlighed. Endnu mere synliggørelse af, hvad der er opinionsstof, hvad der er nyheder, hvad der er debatter osv. Og så synes jeg, medierne bør være med i debatten. Hvis én råber FAKE NEWS i caps lock i kommentarsporet, så burde medierne svare "er du så ikke sød at hjælpe os med at finde den korrekte information?" Bland jer. Tag del i debatten. Lyt! I kan gøre nok så meget for at fremstå troværdige, men hvis ikke I lytter og tager del i debatten, ændrer det syn sig ikke. Stå ved jeres berettigelse for at være her!

 • Anmeld

  Janette Lund · Bullshit Analyst

  Ytringsfrihedens forbandelser

  Eller som Den Korte Avis kalder det: Socialistisk Venstreparti. dækker jo over store dele af de etablerede medier. Der bruges negalivt ladede adjektiver som højtreradikale om folk, der bare er modstandere af muslimsk indvandring. Og der bruges altid positive adjektiver om journalisternes egne politiske overbevisinger, som er overvejende venstreorienteret. I flere år kaldtes migranterne for flygtninge, selv om Frontex kunne berette, at under halvdelen af "flygtningene" blot er lykkesøgende i de rigere europæiske lande.  Udeladelser af relenvante informationer er lige så ødelæggende for neutral oplysning. Her vælger journalisterne helt klart emner, som de politisk er enige med. Hvordan er det lige med nautral information om USAs præsident Trump ? Det er trods alt ham, som amerianerne selv har valgt ham efter deres egne valglove. Hvad hvis nogen udefra blandede sig i danske valg ?

  Hvordan med Pressenævnets sammensætning, er det lige så
  skævt sat sammen ?

  Falske nyheder kan kun afsløres af som LK foreslår en alliance af forskellige interessegrupper.. De sociale medier kan agere som politifolk og slette de falske nyheder hos sig selv. Det frie leksikon Wikipedia, som alle kan redigere i, kan finde ud af, hvad de mener er probematisk. Kunne man ikke skæve til, hvordan de klarer den ?

 • Anmeld

  Thomas Rasmussen

  I passer ikke jeres arbejde

  Tak for altid velskrevne indlæg, Lisbeth Knudsen. "Det næste", du omtaler til sidst, er allerede her:
  Henrik Dahl kaldte forleden den ulighed, som det er Enhedslistens mærkesag at eliminere, for ikke-eksisterende og dermed "fake news". Så nu er begrebet allerede af MF'ere blevet totalt udvandet.

  Man kunne ønske, at teknologigiganterne lagde lige så mange kræfter i at forhindre den mobning og chikane tusinder af verdensborgere og danskere må leve med på Facebook. Men disse fake news er ikke vigtige nok at komme til livs, for hver mobbepost er penge i kassen. Hvor klamt er det lige?

  Medierne er nødt til at skille begreberne ad, selvom det er svært. Et beskedent forsøg:
  Fake = alt det som er løgn
  News= alt det, som ingen har hørt om og derfor er nyt for os alle.
  Old news = det som engang var news, men som lanceres som news i dag.
  Fake news = det, som både er nyt for os alle og er løgn. Fx at Ted Cruz' far var med til at myrde John F Kennedy.

  Det er I journalister nødt til at finde ud af hurtigt. Ellers bekræfter I bare, hvorfor jeres kunder bliver stadig færre. Vi betaler jer for at gennemskue falske nyheder eller hvad dst ny hedder (helt enig med Myrna) — det kan I da ikke forvente andre gør for jer! I kunne have givet DR baghjul for længst, for her er man helt holdt op med at stille kritiske spørgsmål, fordi man forveksler kritik med dumhed. (enig med Stig).
  Hilsen Thomas

 • Anmeld

  Steen Kolstrup

  Uha Uha

  Hun ser, sandt at sige, ikke særlig rar ud, denne senior-præsidentrådgiver!

 • Anmeld

  Morten Holgersen

  Fakepølse

  Fr Lisbeth Knudsen skærer skiverne skævt, når hun her skærer pølse ud til os.
  Meget store og skæve skiver løgne, så skæve og ildelugtende at vi alle kan se og lugte det.. lugten af lort!
  Lort lige ud af gafhullet fra en trænet pølsemaskine.
  Ingen kan lide jer, ingen tror på jer og ingen vil ride ranke med den gamle blæksprutte der Så gerne vil have fangarmene længere ned ved guldkalven.
  Et eller andet sted må der da komme nogle grimme hæmorhoider med ud når gaffet således misbruges i en ond sags tjeneste..

 • Anmeld

  Morten Berthelsen · Irriteret

  Vinkling i lige linie.

  Fake news eller vinkling af historien. Journalistisk venstreparti har og har altid haft sin egen opfattelse af virkeligheden. De blå er onde de røde gode.