Kommentar af 
Lisbeth Knudsen

Lisbeth Knudsen: Thulesen Dahl vs. Vermund varsler populistisk skred

KOMMENTAR: Torsdagens valgduel mellem Kristian Thulesen Dahl (DF) og Pernille Vermund (NB) vidner om et massivt populistisk skred i dansk politik, skriver Lisbeth Knudsen.

Duellen i Aabenraa mellem Vermund og Thulesen Dahl varsler nye tider, skriver Lisbeth Knudsen.
Duellen i Aabenraa mellem Vermund og Thulesen Dahl varsler nye tider, skriver Lisbeth Knudsen.Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Lisbeth Knudsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvis man satte sig og lyttede til den godt to og en halv time stærkt opreklamerede valgduel mellem Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulesen Dahl, og Nye Borgerliges leder, Pernille Vermund, torsdag aften i Aabenraa, så er det svært at være i tvivl om, at vi er på vej til et massivt populistisk skred i dansk politik.

Et skred, der får Dansk Folkeparti til at ligne ”gammelpartierne” (V, K, S, R og SF) iført politisk realisme og seriøs refleksion omkring den økonomiske politik, den demografiske velfærdsudfordring med et stigende antal ældre og udlændingepolitikken i forhold til opkomlingen Nye Borgerlige.

Pernille Vermund optræder som den nye Glistrup om end i betydelig anden fysisk fremtoning og uden hans ekstra intellektuelle gear. Hun leverer en bemærkelsesværdig og veltilrettelagt populistisk strategi og stærk kommunikation.

Hendes vigtigste verbale brændstof er en ringeagt over for og udskamning af hendes egne måske kommende politikerkolleger på Christiansborg, og en hæmningsløs ignorering af demokratiets forudsætninger om, at der skal 90 mandater til et flertal.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler. 

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Glistrup udfordrede parnasset, gjorde grin med de etablerede partier ved sjove formuleringer og øgenavne, leverede alenlange verbale tirader, som ingen til sidst orkede at argumentere seriøst imod, og påstod at forfægte den lille mands sag over for bureaukratiet, skattevæsenet, eliten og magten.

Pernille Vermund fik under debatten i Aabenraa torsdag aften lov til helt uanfægtet at lægge ansvaret for al dårligdom, fra lokale skolelukninger til kommunalt bureaukrati i jobcentrene, ind på folketingsmedlemmernes bord.

Pernille Vermund optræder som den nye Glistrup om end i betydelig anden fysisk fremtoning og uden hans ekstra intellektuelle gear. 

Lisbeth Knudsen

Hun fik ikke de skarpe og vedholdende kritiske spørgsmål til konsekvenserne af den massive nedskæring af den offentlige sektor, hun står for, eller konsekvenserne af de massive skattelettelser, der skal findes plads til i hendes økonomiske plan.

Hun havde helt klart fat i Kristian Thulesen Dahls haser på udlændingepolitikken, men faldt igennem på den økonomiske politik, viden om udligningsordninger, landbrugsstøtte og gennemførte reformer og den slags, som Thulesen Dahl kan til fingerspidserne.

Han kom bare til at ligne forsvaret for det bestående over for trangen til at se noget nyt, som jo indimellem kommer over vælgernes forunderlige bevægelser.

Vermund fik udpeget fire markante hadeobjekter, som populisterne fra Trump til de mindre kendte har for vane helt præcis på samme måde at udpege:

1)    De andre politikere, der har siddet ved magten. De har sovet i timen, sløset med pengene og overladt landet til rotterne.

2)    Medierne. Hun fik lige sådan i en håndevending lukket den overflødige og fråsende institution DR, som ikke behøver at få tre milliarder statslige kroner om året mere. Der er medier nok på markedet.

3)    Embedsmændene. Hun fik pisket stemningen mod yndlingsfjenderne i Djøf så meget op, at Glistrups papirnusser-udtryk næsten fik en genopstandelse i lokalet i Aabenraa. Væk med alle bureaukraterne.

4)    Frygten. Hun spiller massivt på frygtkortet i forhold til udlændinge- og indvandringspolitikken.

Kristian Thulesen Dahl har fået sig en svær modspiller i jagten på at undgå et markant fald fra 2015-valgets store sejr med 21,1 procent af stemmerne og placeringen som det største borgerlige parti i Folketinget til de måske 13-15 procent, som Dansk Folkeparti står til i meningsmålingerne nu. Partiet ser ud til at bløde både til Socialdemokratiet og Nye Borgerlige. Ikke mindst det sidste, som ser ud til at hente godt halvdelen af sin nye vælgertilslutning fra DF.

Spørgsmålet er, om udsigten til så blodigt et tab for DF og en Pernille Vermund i topform får hele udlændingedebatten til at rykke til højre, så den ikke alene kommer til at udfordre DF, men også Venstre og Socialdemokratiet.

Ligesom Venstre får det svært med et Klaus Riskær Pedersen-parti, der om ikke andet kan betyde borgerligt stemmespild, og har et klart behov for at hente vælgere hjem fra midten af dansk politik – fra Det Radikale Venstre og Socialdemokratiet – for at svække rød blok og beholde regeringsmagten.

Og Socialdemokratiet vil få det svært med på den ene side at skulle hive tidligere frafaldne DF’ere hjem igen med en stram udlændingepolitik og på den anden side bygge troværdig bro til det alternative flertal, der skal bringe Mette Frederiksen til magten, i givet fald muligheden viser sig.

Det interessante bliver, om opkomlingene i dansk politik, Vermund og Riskær, får lov til at sætte dagsordenen, når først gongongen lyder til den rigtige valgkamp, eller om det så bliver de store partier, der fylder rummet ud i debatten i medierne.

Vil statsministerduellerne på de store tv-kanaler stjæle al fokus som tidligere, så det bliver kampen om det troværdige lederskab – Rasmussen mod Frederiksen – der bliver afgørende?

Læs også

Eller kommer vi til at se en valgkamp meget mere fragmenteret på emner og hovedpersoner og meget mere optaget af, hvad der kunne være et sandsynligt regeringsdueligt flertal efter valget, og hvem der kan være mest populistisk?

Det bliver altafgørende, hvilken plads Vermund og Riskær bliver tildelt i medierne, og det bliver afgørende, om de falder igennem, når erfaringen og styrken i baglandet hos de gamle partiers valgmaskiner aktiveres.

En ny ting, der allerede er godt i gang her, er lige så populistisk som Pernille Vermunds fire hadeobjekter. Og det er blandt andet Socialdemokratiets og Det Radikale Venstres forsøg på at omfavne unge youtubere og influencers med velbesøgte blogs og instagram-profiler. Politisk reklame på traditionel vis går ikke som varmt brød hos de yngre vælgere.

Det gør det derimod, når politikerne krammer med de eftertragtede influencers og bloggere, som de unge hellere stoler på og følger end troværdige medier underlagt Pressenævn og Medieansvarslov. Det er i hvert fald den nye markedsføring, som nogle politikere tror på, hvis de ikke nøjes med egne aktiviteter på Facebook og omegn.

Politikerne bruger de unge kendisser med deres nye platforme til at skabe opmærksomhed og likeability, og de klistrer sig op ad unge rollemodeller med flere følgere end de store avisers digitale læserpublikum for at diskutere alt fra uddannelse til kattevideoer.

At være influencer i dag er big business. Det er benhård forretning, hvor specialiserede reklamebureauer lever af at skabe kontakt mellem kunderne og de udvalgte influencere, der så leverer adgangen til deres ekstremt høje publikumstal for gode penge og en vilje til at stille op side om side med en politiker i en video.

Der er micro influencers mellem 500 og 10.000 følgere. Der er macro influencers med over 10.000 følgere og mega influencers med måske 100.000 eller flere følgere. Der er YouTube-stjerner med måske 160.000 følgere.

Jo, det bliver en meget anderledes valgkamp denne gang. Duellen i Aabenraa varslede nye tider.

----------

Lisbeth Knudsen er tværgående chefredaktør på Mandag Morgen/Altinget og formand for Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og Det Kgl. Teater. Hun har været koncernchef for Berlingske Media og ansvarshavende chefredaktør for Berlingske. Før det var hun blandt andet nyhedsdirektør i DR. Hver anden fredag skriver hun en kommentar i Altinget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lisbeth Knudsen

Strategidirektør, Altinget og Mandag Morgen, formand, Dansk Selskab for Virksomhedsledelse, Odense Symfoniorkester og Rønnow, Leth og Gori Arkitekter, Foreningen TjekDet og Demokratikommissionen, bestyrelsesleder, Niras
journalist (DJH 1975)









0:000:00