Kommentar af 
Lisbeth Knudsen

Lisbeth Knudsens spådomme for 2021: Går vi ind i corona år 2?

KOMMENTAR: Vi ser frem mod 2021, der efterfølger coronaens første år. Vaccineskepsissen vokser, og hvad kommer det til at betyde for udryddelsen af pandemien? Er arbejdslivet forandret for altid, og hvad gør vi med klimaet? Lisbeth Knudsen ser på de områder, der vil kræve vores opmærksomhed i det kommende år.

Voksende vaccineskepsis kan blive afgørende for bekæmpelsen af pandemien, skriver Lisbeth Knudsen.
Voksende vaccineskepsis kan blive afgørende for bekæmpelsen af pandemien, skriver Lisbeth Knudsen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lisbeth Knudsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det plejer at være det klassiske ”God jul og godt nytår”, der præger fortrykte julekort og digitale hilsener ved et årsskifte i lidt forskellige variationer over samme tema. I år har næsten samtlige hilsener handlet om et farvel til et skræmmende, surrealistisk og skelsættende 2020 på grund af coronaen.

Meningen med dette indlæg er ikke at se tilbage på et år, vi gerne vil glemme, men at se frem til det år, der kommer. Vi siger velkommen til Joe Biden som amerikansk præsident med høje forventninger til, at USA igen vil tage ansvarligt lederskab i verden, og vi tager afsked med Angela Merkel som tysk forbundskansler og samlende politisk skikkelse i spidsen for Europa i en årrække.

I 2021 skal det vise sig, hvor hurtigt vi kan komme ud af pandemiens jerngreb om verdensøkonomien og af vores permanente, mentale alarmtilstand over for virussmitte. Et år, hvor det skal vise sig, om vi kan vende tilbage til en ny og bedre hverdag. Vil vaccinen være miraklet, vi ventede på, og symbolet på en videnskabelig mesterskabsbedrift på rekordtid, eller følger nye mutationer af virussen, som også lige skal bekæmpes, inden vi atter er frie? Vi kender ikke koden til 2021 endnu.

Her kommer nogle bud på 2021's udfordringer og pejlemærker:

Fakta
Lisbeth Knudsen er tværgående chefredaktør på Mandag Morgen/Altinget og formand for Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler. 

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

A for Angela Merkel
Tysklands ledere har en vane med lang levetid. Konrad Adenauer ledede Vesttyskland i 14 år, Helmut Kohl i 16. Angela Merkel, der tiltrådte i november 2005, har bebudet, at hun stopper karrieren ved valget i efteråret 2021. I løbet af fire perioder som kansler, hvoraf hun har ledet tre store koalitioner mellem centrum-venstre og højre, har Merkel legemliggjort at være Europas krisechef nummer ét. Den rolige, men bestemte hånd på rattet. Udsigten til den politiske periode efter Merkel er foruroligende for mange tyskere og for mange intense følgere af europæisk politik.

A for arbejdsliv
Efter et års hjemmearbejde skal vi til at finde ud af, om vi skal vende tilbage til arbejdspladsen alle fem dage i ugen, eller om fremtidens kontorliv bliver langt mere fleksibelt. Virksomhedsledere skal til at genoverveje, hvordan deres virksomheder vil arbejde i en post-pandemi-verden, og hvad der giver de optimale vilkår for at holde på talentfulde medarbejdere. Ingen tvivl om, at coronaen har lært os, at arbejdet godt kan foregå på mere fleksible måder end tidligere, og endda mere effektive måder til mange slags møder, som vi tidligere rejste til.

I 2021 skal det vise sig, hvor hurtigt vi kan komme ud af pandemiens jerngreb om verdensøkonomien og af vores permanente, mentale alarmtilstand over for virussmitte. 

Lisbeth Knudsen

B for Brexit
Selv om Storbritannien officielt forlod EU 31. januar i 2020, så er 2021 året, hvor virkeligheden for Brexit for alvor vil synke ind. Selv med en handelsaftale på plads vil der være masser af usikkerhed og ting, som skal bringes til at fungere på nye mere besværlige måder. Den oprindelige økonomiske virkning af Brexit vil ikke være så gennemskuelig i en pandemiramt økonomi - men investeringsbeslutninger vil blive sat på hold og britisk baserede virksomheder, der er afhængige af friktionsfri handel, vil overveje at pakke deres business ned og flytte til kontinentet.

B for byliv
Pandemien vil ændre byerne og omforme dem på måder, der vil gøre bylivet mere bæredygtigt. Borgmestre fra hele verden har sat lanceringen af  "15-minutters byer" i centrum for deres genopretningsplaner. Hovedidéen er, at byboere bør have alt, hvad de har brug for (arbejde, barer, restauranter, butikker, skoler, sundhedspleje, fritid) inden for en 15-minutters radius - til fods eller på cykel - hjemmefra.

Lockdown-perioden udfordrede forestillingen om, at byerne skal opdeles i separate områder for arbejde og boligområder. I 2021 vil vi se pop-up-cykelstier og andre midlertidige infrastrukturændringer gennemført for at forbedre bylivet under pandemien.

D for datasikkerhed
Vi er blevet langt mere digitalt kompetente af tiden med coronaen og hjemmearbejdet. Men vi er også blevet mere bevidste om de risici, som misbrug af data og misinformation udgør for mennesker og samfundet som helhed. Med udbredt kommercialisering af alt fra ansigtsgenkendelse til stemmeteknologi vil vi som borgere komme til at presse både offentlige myndigheder og kommercielle aktører til at håndtere vores data mere ansvarligt.

D for detailhandel
Detailhandlen er hårdt ramt af coronaen. Mange mindre butikker er bukket under og kommer ikke til at åbne igen. 2020 blev året, der til gengæld fik e-handel til at eksplodere. Mange mindre detailhandlende har også kastet sig ud i netbutikker. Det kommer til at fortsætte i 2021 som supplement til de fysiske butikker.

Detailhandlen afventer med nervøsitet Amazons indtog på det danske marked, og vi handler i dag langt flere dagligvarer på nettet nu efter pandemien.

D for digitalisering
Særligt de små og mellemstore danske virksomheder halter bagefter med at få udnyttet det digitale potentiale. Genopbygningen efter coronakrisen skal ifølge regeringen være grøn og digital. Vi venter på at se regeringens digitale udspil, men det skulle komme i 2021. Microsoft har meldt ud, at virksomheden vil satse på at give danskerne et massiv digitalt kompetenceløft i de kommende år. Der er brug for at flere melder sig på den bane.

F for fjernundervisning
En af 2020's største udfordringer har været i perioder at flytte al undervisning til fjernundervisning. Klassefremmødet på skærmen svandt ind. Selv studerende, der mødte op til net-undervisningen, følte sig ofte isoleret. Undervisning er også den sociale kontekst, man indgår i.

I 2021 skal der findes nogle erfaringer med fjernundervisningen, som forhåbentlig kan bringe os videre. Blandede læringsformer – fysisk og digitalt – bliver fremtiden, så vi kan lige så godt vænne os til det.

F for fattigdom
Mens nogle få har draget fordel af pandemien, såsom onlinebutikker, software-leverandører, producenter af lægemidler og medicinske tjenester - har de fleste ikke gjort det. Den Internationale Arbejdsorganisation (ILO) anslår, at vi globalt mistede 590 millioner fuldtidsjob i sidste halvdel af 2020. Talrige hjælpepakker er blevet implementeret, men de er mange steder i verden helt utilstrækkelige, og fattigdommen stiger i alle lande. Med fyrre procent af verdens befolkning (3,3 milliarder mennesker), der lever under den internationale fattigdomsgrænse på 5,5 dollars om dagen, skønner Verdensbanken, at 150 millioner yderligere vil falde ned i ekstrem fattigdom i 2021. Fattigdom og ulighed vil føre til flere protester og oprør i 2021.

F for fest og brølende 20'ere
Efter et år med lockdowns vil folk gerne kompensere for den tabte tid og skynde sig til fester, middage, festivaler, shows, sport og rejser så hurtigt som muligt. År 2021 kan – hvis vaccinerne virker - godt komme til at blomstre, når vi når frem til sommer med fester, nærhed og optimisme, når vi kan smide mundbind og social distance. Spørgsmålet er bare, om det snarere bliver i 2022.

F for folkesundhed
Et positivt aspekt af pandemien er, at verden har indset behovet for offentlige sundhedssystemer af høj kvalitet og robusthed og bedre internationale varslingssystemer for smitsomme sygdomme. De uforudsete, enorme omkostninger ved pandemien har forårsaget en mangeårig gæld i mange lande. Ikke det bedste udgangspunkt for at bygge et mere robust sundhedsvæsen til fremtiden.

Der er ingen vaccine mod fattigdom, sult, klimaændringer eller ulighed. Pandemien har vist, at sundhed også er et spørgsmål om racemæssig retfærdighed og ulighed.

F for forebyggelse
Covid-19-pandemien har gjort det klart, at vores sundhed er uløseligt forbundet med større miljøspørgsmål. Øget befolkningstæthed, global rejseaktivitet, skovrydning, effektivt landbrug og smeltning af permafrosten har forstyrret dyrs levesteder og bragt dem i tættere kontakt med mennesker. Det har øget risikoen for hyppigere udbrud af zoonotiske sygdomme (sygdomme, som overføres naturligt fra dyr til menneske og omvendt) og dermed et større potentiale for en næste pandemi.

G for Grønnegaard-udvalg
Regeringens håndtering af coronakrisen bliver omdrejningspunkt for en stor undersøgelse udført af en uvildig ekspertgruppe anført af professor emeritus Jørgen Grønnegård Christensen. Værd er det at bide mærke i, at der er tale om en udredning. Der bliver således ikke tale om at placere et eventuelt ansvar for fejl. Gruppen skal både undersøge sundhedsvæsnets beredskab og de beslutninger, der lå til grund for nedlukningen af Danmark, da pandemien ramte Danmark i marts i år. Rapport fra gruppen ventes i årets første kvartal. Ekspertgruppen er nedsat af regeringen selv.

G for Granskningskommission
Et flertal i Folketinget har vedtaget nedsættelsen af den såkaldte granskningskommission, som skal undersøge sagen om den manglende lovhjemmel til at aflive alle mink og ikke mindst statsministerens rolle i den forbindelse. Kommissionen får ét år til sit arbejde, og det skal begynde i 2021. Blandt andet skal kommissionen belyse, om statsminister Mette Frederiksen har levet op til sin tilsynspligt over for regeringens ministre, og om regeringen har givet Folketinget korrekte oplysninger under hele forløbet. Granskningskommissionen er nedsat af Folketinget og ikke af regeringen.

H for hedebølger
Det sidste årti satte varmerekord, og i de sidste par måneder alene er der blevet sat nye varmerekorder rundt omkring på kloden. Ved århundredeskiftet kan hedebølger påvirke 75 procent af befolkningen på planeten og mere end 3,5 milliarder mennesker i 2070. Hedebølger vil ikke dramatisk rive tagene af bygninger, og hvad de efterlader i deres kølvand, kan ikke fotograferes eller udsendes på samme måde, som en orkan eller oversvømmelse. Men deres virkninger er ikke mindre skadelige.

I for Instrukskommission
Efter et lille års arbejde afleverede Instrukskommissionen kort før jul sin første delrapport om daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) instruks fra 2016 om at alle asylpar, hvor den ene var mindreårig, skulle adskilles. Instruksen var ifølge kommissionen uden lovhjemmel og i strid med Menneskerettighedskonventionens artikel otte og Børnekonventionen.

Et flertal i Folketinget har besluttet, at delberetningen nu skal gennemgås af uvildige advokater med henblik på at undersøge, om den kan danne basis for en rigsretssag mod Inger Støjberg. Kommissionens anden delrapport om embedsmændenes rolle i sagen ventes i første kvartal af 2021.

Læs også

K for katastrofe
Mange eksperter har i årevis advaret om faren for en pandemi. De vil nu forsøge at udnytte et snævert vindue af muligheder for at få beslutningstagere til at rette opmærksomheden mod andre forsømte risici såsom antibiotika-resistens og nuklear terrorisme. Kan vi overskue allerede nu at tænke på den næste globale sundhedskrise, mens vi stadig kan huske, hvad vi lærte af at være helt uforberedte på coronaen?

K for klima
I løbet af det seneste år har verden været fikseret på pandemien og dens følgevirkninger med god grund. Et bredt flertal i Folketinget har opstillet ambitiøse klimamål for nedbringelse af CO2-udledningen. Der er kun lige taget hul på de første initiativer til at nå de mål. 2021 bliver året, hvor der skal findes løsninger blandt andet på landbrugsområdet.

Den globale opvarmning har allerede tvunget omkring 20 millioner mennesker til at flygte fra deres hjem hvert år. Stigende temperaturer kombineret med befolkningstilvækst betyder, at tre milliarder mennesker — en tredjedel af den forventede globale befolkning — kan komme til at leve under "ubeboelige" forhold i 2070. Det uundgåelige resultat vil være massemigration til byer beskyttet mod ekstreme vejrforhold med kapacitet til at vokse.

Forberedelsen af denne fremtid kan ikke længere udskydes, og statsoverhoveder, medlemmer af det videnskabelige samfund, den private sektor, ngo'er og ungdomsgrupper mødes for at drøfte spørgsmålet på verdens første online klimatilpasningstopmøde 25. og 26. januar 2021.

K for Kina
Kina fik på trods af en global pandemi med oprindelse i Wuhan-provinsen hurtigt genstartet landets økonomi, som voksede med 4,3 procent i tredje kvartal 2020, og dets borgere lever et stort set normalt liv takket være de strenge lockdowns, der stoppede virusspredningen. Kina er dermed det eneste land, der oplevede en betydelig økonomisk vækst i 2020, og den tendens vil accelerere i 2021.

Den negative og bekymrede holdning til Kina er til gengæld stigende i mange lande. Præsidentskiftet i USA betyder ikke nødvendigvis færre kontroverser mellem USA og Kina, omend nok en anden retorik. Forvent ikke, at Biden afbryder handelskrigen med Kina. I stedet vil han rette op på forholdet til sine allierede for at føre krigen mere effektivt. Mange lande, fra Afrika til Sydøstasien, gør deres bedste for at undgå at vælge side, når spændingen stiger.

K for kvinder 
"Nogle gange sker der ingenting i årtier, og nogle gange sker der årtier på en uge. Vi er på et sted som dette," mener Catalyst’s CEO Lorraine Hariton om de fremskridt, hun forventer på ligestillingsfronten. Markante amerikanske investorer rykker nu på ligestillingsdagsordenen. Der er kommet  flere kvindelige administrerende  direktører i Fortune 500 end nogensinde før. Under pandemien blev Jane Fraser den første kvindelige administrerende direktør for en større Wall Street-bank og Karen Lynch blev administrerende direktør for verdens største sundhedsvirksomhed, CVS Health. Begge udnævnelser signalerer ifølge eksperter, at flere kvinder i ledende stillinger vil blive til en normal praksis for de mest konkurrencedygtige selskaber.

Kunne der ske noget herhjemme i den retning? Ikke en disse tyder på noget i den retning. Her går antallet af kvinder i bestyrelser og på CEO-poster baglæns.

L for ledelse
Mens vi stræber efter at overvinde en global pandemi og en økonomisk recession, stilles der stigende krav til karakteren af ledere med stamina og opfindsomhed til at føre os godt igennem krisen. Psykologer oplever, at i lyset af trusler mod vores job og vores liv, bliver vi mere bekymrede. Vi er på udkig efter en følelse af tillid til, at vores job er sikre og en følelse af at bidrage til et formål, der er større end os selv. Kan man finde det her formål frem og sikkerheden, så bliver det en fordel for ledere, der skal rekruttere, motivere og fastholde talentfulde mennesker.

M for medier
I 2021 skal der forhandles et nyt medieforlig på plads. Den internationale påvirkning af de danske mediers økonomi, udbredelse og levedygtighed er ikke blevet mindre, ved at forhandlingerne er udskudt fra 2020. Streamingtjenesterne giver nu DR og TV2 øget konkurrence om kundernes og brugernes tid og opmærksomhed. De store techgiganter suger stadig annonceindtægter ud af det danske marked uden at betale tilbage til hverken medierne eller skattevæsenet i samme omfang.

Også herhjemme drøftes der regulering af indholdet på de sociale platforme, gennemsigtighed omkring techgiganternes brug af algoritmer og indsamling af data om os. 2021 kan blive skelsættende for dansk lovgivning på området. Og også for om mediestøtten omlægges til fordel for at redde de hårdt pressede lokale mediehuse.

M for misinformation
Coronapandemien blev også en infodemi. En bevægelse i retning af flere konspirationsteorier, misinformation, bevidst manipulation og en ekstrem hadefuld tone på de sociale platforme. Tonen jager mange væk fra at deltage i en normal demokratisk debat og holde både eksperter og professionelle fra at berige debatten med deres viden og indsigt. Nye teknologier tillader manipulationer med både video og lyd og kan skabe dramatiske situationer med misforståelser og fejl. Der mangler i den grad en indsats for at dygtiggøre os alle i digital navigation.

M for multilateralismen
Det forventes at den nyvalgte præsident Biden vil genoplive multilateralismen, der har ligget underdrejet i Trump-perioden, Paris-traktaten og andre internationale aftaler samt forsvaret af menneskerettighederne. Fire års trumpisme og falske nyheder har sat deres præg på verden, og på trods af demokratiske forsøg på at forbedre verdensorden vil 2021 endnu ikke se en vending af tendensen hen imod autoritære, nationalistiske regeringer.

P for Parisaftalen
Verden bliver nødt til at gentage de emissionsreduktioner, der blev set i 2020, i det næste årti for at bremse den globale opvarmning til 1,5 grader ved slutningen af ​​århundredet. Imidlertid kan lave oliepriser forsinke investeringer i alternative energikilder i 2021, selvom disse vil erstatte fossile brændstoffer i store dele af verden på mellemlang sigt. Den amerikanske genindtræden i Parisaftalen kan forhåbentlig betyde, at de fastsatte mål og resultater får mere fokus i 2021.

R for recession
En såkaldt "dobbelt-dip"-recession er den største risiko i 2021 ifølge de internationale økonomer. FN anslår, at et rekordstort antal mennesker på 235 millioner får brug for hjælp i 2021 - næsten et spring på 40 procent fra i år. Den lange opstigning ud af 2020’s krise vil være ujævn, usikker - og tilbøjelig til at give tilbageslag, siger Kristalina Georgieva, lederen af Den Internationale Valutafond.

Med ​​vacciner og offentlig støtte vil højindkomstlande som Danmark være på vej til bedring fra anden halvdel af 2021. Mellemindkomst- og især lavindkomstlande i Afrika, Asien og Latinamerika vil se opsving forsinket - medmindre FN eller Kina forsyner dem med tilstrækkelige covid-19-vacciner, og regeringer eskalerer offentlig støtte. 

R for rejser
Pandemien skabte nedsmeltning i rejsebranchen i 2020. Flyselskaber på stribe har været på randen af konkurser eller er røget ud over kanten. Sikre hotspots for turister er blevet til coldspots. Tabet af turistindtægter har sendt flere lande og byer på katastrofekurs.

Trods vaccinen ventes turismen ikke at kunne vende tilbage i 2021 til fordums storhed. Den vil krympe og ændre form med mere vægt på indenrigsrejser. Flyselskaber, hotelkæder, tidligere turistmagneter og flyproducenter vil kæmpe hårdt i de kommende år for at overleve. Mange forretningsrejser og internationale konferencer vil fortsat i 2021 være omdannet til møder på Zoom, Teams eller andre digitale mødeformater.

S for sporten 2021
Coronaen betød udskydelse af kæmpe store sportsbegivenheder som OL i Japan til 2021. Også EM i fodbold, der blandt andet skal spilles i Danmark, blev udskudt til 2021, og Tour de France-starten i Danmark helt til 2022.

S for streaming
Det har været et ødelæggende år for biografer, da mange blev tvunget til at lukke deres døre midt i pandemien. Men tingene har været særligt strålende for hele streaming-branchen, som blev næsten det eneste show i byen i 2020, når lockdowns tvang danskerne til at blive hjemme og afholde sig fra at mødes med venner og familie i større udstrækning.

S for sundhedstjek
2021’s ønskeliste på teknologiområdet vil fokusere på produkter og tjenester, der får os til at føle os mere sikre. Vi køber flere pulsmålere, downloader apps, der kan måle blodets iltning og alt mulige andet. Vi får  stemme-aktiverede smartphones, der lader brugerne kommunikere uden at fjerne deres personlige værnemidler, og overvågningskameraer, der kan kortlægge, om folk overholder den sociale distance.

T for tech-regulering
Efter flere års tøven er kongressen i Washington klar til at gå hårdt til de store techvirksomheder. Republikanerne er bekymrede for, at techvirksomhederne har for meget magt over indholdet på platformene. Demokraterne er bekymret for, at de tillader misinformation at køre grassat på platformene uden konsekvens. Joe Biden har udpeget en rådgiver på området, der er hardliner i forhold til regulering af techgiganterne. Samtidig overvejer myndighederne både antitrustsager mod Facebook og Google.

V for vaccine
Ja, vi får en vaccine. Når de første vacciner bliver tilgængelige i større mængder, vil fokus skifte fra den heroiske indsats for at udvikle dem til den lige så skræmmende opgave at distribuere dem fair og retfærdigt og i tilstrækkelige mængder. Hvor mange mennesker vil afvise en vaccine, når den tilbydes?

I Danmark måske de færreste. Men i flere andre lande vokser vaccineskepsissen, og hvad kommer det til at betyde for udryddelsen af coronaen, hvis det nogle steder vil være kun lige over halvdelen af befolkningen, der er vaccineret? Bliver 2021 så blot corona år to?

-----

Lisbeth Knudsen er tværgående chefredaktør på Mandag Morgen/Altinget, formand for Demokratikommissionen og VL-grupperne samt forhenværende formand for Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og Det Kongelige Teater. Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lisbeth Knudsen

Strategidirektør, Altinget og Mandag Morgen, formand, Dansk Selskab for Virksomhedsledelse, Odense Symfoniorkester og Rønnow, Leth og Gori Arkitekter, Foreningen TjekDet og Demokratikommissionen, bestyrelsesleder, Niras
journalist (DJH 1975)

0:000:00