Løkke sår tvivl om Vestagers EU-karriere

EU-TOPJOB: Trods hendes popularitet, ser statsministeren ikke umiddelbart nogen grund til at opstille Margrethe Vestager til fem år mere som Danmarks EU-kommissær, siger han i et interview med Altinget.

Hvis det står til statsminister Lars Løkke Rasmussen, så skal Margrethe Vestager næppe regne med at fortsætte som EU-kommissær, når en ny kommission udpeges næste år.
Hvis det står til statsminister Lars Løkke Rasmussen, så skal Margrethe Vestager næppe regne med at fortsætte som EU-kommissær, når en ny kommission udpeges næste år.Foto: /Altinget/Arthur J. Cammelbeeck
Thomas Lauritzen

Read the article in English

Selv vil hun meget gerne – og et stort flertal af danskerne, inklusive Venstres vælgere, ser gerne den radikale Margrethe Vestager fortsætte i Bruxelles, når der skal udnævnes en ny EU-Kommission næste år. Men det gør ikke det store indtryk på statsministeren.

”Regeringen har ikke diskuteret endnu, hvem der skal være vores kommissærkandidat. Det vender vi tilbage til senere,” siger Lars Løkke Rasmussen (V) i et interview med Altingets Europa-podcast ’Parlamentet’, som udkommer fredag, hvor statsministeren tager til EU-topmøde i Bruxelles.

”Hvis man kigger i historiebøgerne, så synes der at være udviklet en ret fast dansk tradition for, at det parlamentariske flertals gruppe udnævner en kommissær. Jeg ved ikke, om Det Radikale Venstre er på vej til at melde sig ind som en del af regeringens parlamentariske grundlag,” siger Lars Løkke.

Fakta
TOPMØDE OM EU'S FREMTID

Fredag deltager statsminister Lars Løkke Rasmussen i et uformelt EU-topmøde i Bruxelles, hvor de europæiske ledere tager en politisk diskussion om fremtiden efter Brexit. Blandt emnerne er:

  • Spitzenkandidat. Skal Europa-Parlamentet have lige så meget magt over udnævnelsen af EU-Kommissionens formand, som det fik i 2014?
  • Parlamentet uden Storbritannien. Hvad skal man gøre med de 73 ud af Europa-Parlamentets 751 pladser, som briterne efterlader tomme næste forår?
  • Transnationale valglister. Skal nogle af de ledige pladser bruges til at opstille EP-kandidater på tværs af grænserne?
  • Fremtidsbudget. Skal medlemslandene betale mere til EU's næste langsigtede rammebudget efter 2020?

Dermed signalerer Løkke meget klart, at Danmarks næste kommissær som sædvanlig skal komme fra et af regeringspartierne, hvis han stadig er statsminister, når kommissærerne skal udnævnes i efteråret 2019. Og altså dermed næppe den radikale konkurrencekommissær, uanset hvor populær hun så måtte være, både i EU-maskineriet og blandt danskerne.

To ud af tre danskere bakker Vestager op
Hvis Socialdemokratiet vinder det næste folketingsvalg, som skal udskrives senest i sommeren næste år, så bliver det op til den socialdemokratiske leder Mette Frederiksen at beslutte, om Vestager skal have fem år mere som kommissær.

Jeg er nødt til helt åbent at sige, at vi har en meget lang dansk tradition for, at det flertal på Christiansborg, der står bag regeringen, også plejer at være den gruppe, hvorfra man udnævner en kommissær

Lars Løkke Rasmussen (V)
Statsminister

Forleden viste en ny meningsmåling foretaget af Norstat for Altinget, at både Socialdemokratiets og Venstres vælgere er vilde med tanken om at lade Margrethe Vestager fortsætte.

Generelt svarede 67 procent af målingens 1.000 repræsentativt udvalgte svarpersoner på tværs af partiskel, at de gerne ser hende blive ved som kommissær efter næste år. Blandt socialdemokrater og Venstre-vælgere var tallet helt oppe på 79 procent.

Der står også stor respekt om Vestagers arbejde i Bruxelles, hvor internationale medier endda har gættet på, at danskeren kunne komme i spil som ny formand for Kommissionen.

Men den spekulation er statsministeren heller ikke imponeret over:

”Det siger jeg ikke noget til. Det ville i givet fald betyde, at Margrethe Vestager så skulle sætte sig på en dansk kommissærpost, og regeringen er ikke klar med at melde en dansk kommissær ud endnu,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Hvis hun nu kunne få en meget stor post i en ny kommission, fordi hun jo er ret respekteret, hvor hun sidder nu, ville det så ikke være værd at overveje?
”Generelt støtter jeg jo tanken om, at vi skal prøve at få placeret danskere rundt omkring. Men jeg er også nødt til helt åbent at sige, at vi har en meget lang dansk tradition for, at det flertal på Christiansborg, der står bag regeringen, også plejer at være den gruppe, hvorfra man udnævner en kommissær. Men der lang tid endnu.”

Fredag deltager Lars Løkke i et uformelt EU-topmøde i Bruxelles, hvor netop næste års procedure for udnævnelse af Kommissionens formand er et af emnerne på dagsordenen. Da Jean-Claude Juncker blev udnævnt i 2014, lykkedes det Europa-Parlamentet at gennemtrumfe hans kandidatur ved hjælp af den såkaldte ’Spitzenkandidat’-procedure.

Parlamentet skal ikke bestemme det hele
Næste gang mener statsministeren, at han selv og de andre stats- og regeringsledere bør tage noget af magten over EU’s topposter tilbage, så det hele ikke foregår ”på rent opspil fra Parlamentet”, som han siger.

Løkke fremhæver især, at proceduren kræver, at enhver kandidat til jobbet som kommissionsformand skal føre valgkamp på tværs af EU-landene samtidig med valget til Europa-Parlamentet næste forår. Og det kan man ikke gøre, hvis man er siddende regeringsleder i et medlemsland.

”En af grundene til at jeg ikke bryder mig så frygtelig meget om den her ’Spitzenkandidat’-procedure, det er, at den jo i virkeligheden ekskluderer for eksempel en masse fungerende regeringsledere. Det er ikke fordi, jeg selv har nogen planer om dét. - Det kan jeg sige med sikkerhed! Men det siger bare sig selv, at man jo ikke kan sidde og være regeringsleder for et land i Europa og så komme med i den her proces. Så på en eller anden måde er der en risiko for, at man ekskluderer noget talent,” siger han.

Risiko for politisk polarisering
”Men jeg har godt taget med, at Parlamentet gerne vil spille en rolle. Det må man jo så finde en eller anden balanceret løsning på. For mig er det helt afgørende, at Det Europæiske Råd (EU-landenes stats- og regeringsledere, red.) forbeholder sig retten til i sidste ende også måske at bringe folk i spil, der ikke har været en del af den her proces,” siger Lars Løkke Rasmussen:

”Man skal også passe på, at man ikke får det politiske billede polariseret for meget. Fordi den der ’Spitzenkandidat’-procedure kan jo også have i sig, at det enten er en fra socialdemokraterne eller EPP, altså de kristendemokratiske (konservative, red.). Så hvis der skal være plads til talentfulde liberale, eller hvad det nu er, så er den her proces måske heller ikke den mest oplagte.”

Imidlertid synes Lars Løkke altså ikke at inkludere Margrethe Vestager i puljen af ”talentfulde liberale" ledere, selv om de radikale faktisk sidder i Europa-Parlamentets liberale gruppe, ALDE, sammen med partiet Venstre.

 

Du kan høre hele interviewet om statsministerens holdninger til EU’s fremtidsplaner i næste udgave af Altingets Europa-podcast, som udkommer fredag.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

0:000:00