Analyse af 
Erik Holstein

Løkkes sundhedsreform kan blive kvalt i fødslen

ANALYSE: Regeringen får vedtaget sin sundhedsreform, men den bliver ikke et es i valgkampen. Løkke får kun en smal aftale og får svært ved at gentage kunststykket fra forliget om efterlønnen, hvor Socialdemokraterne blev tvunget til at gennemføre reformen.  

Sundhedspolitikken har fyldt meget i hele Lars Løkke Rasmussen (V) karriere, og han er den landspolitiker, der har størst viden på området. 
Sundhedspolitikken har fyldt meget i hele Lars Løkke Rasmussen (V) karriere, og han er den landspolitiker, der har størst viden på området. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Planen ser god ud på papiret.

Sundhedspolitik er konstant i top på vælgernes dagsorden, det er det område Lars Løkke Rasmussen (V) ved absolut mest om, og der er sket ubestridelige fremskridt på sundhedsområdet i Løkkes tid som sundhedsminister og statsminister. Det er tilmed et område, hvor hele blå blok kan arbejde sammen. Et ideelt oplæg til valgkampen set fra Statsministeriet. 

Ud fra den tankegang giver det god mening, at regeringen vil lave en politisk aftale om en ny sundhedsreform inden valget. Men befolkningen tror langt mere på Socialdemokraterne i sundhedspolitikken, og selve udspillet har flere angrebspunkter. Derfor er der intet, der tyder på, at opgøret om sundhedsreformen vil ændre spillet i Løkkes favør. 

Kan ikke fortsætte som nu
Behovet for en sundhedsreform er indiskutabelt: Der kommer 250.000 flere ældre over 75 år i de kommende år, og sundhedsvæsenet har simpelthen ikke ressourcer nok, hvis man bare fortsætter på samme måde. 

Det bliver ikke sundhedsudspillet, der holder liv i Lars Løkke Rasmussens drømme om genvalg. Men han vil utvivlsomt nyde, at finalen bliver spillet på hans sundhedspolitiske hjemmebane.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Især er der behov for et bedre samspil mellem sygehusvæsen og kommuner om ældre patienter, der ender i pendulfart til sygehuset, hvis kommunen ikke sørger for den nødvendige genoptræning og hjælp i eget hjem. Det er blandt andet de problemer, Løkkes 21 lokale sygehusfællesskaber skal tage fat på. 

Der er også et skrigende behov for at få styrket den almene lægepraksis i en situation, hvor man flere steder i landet ikke kan få en praktiserende læge. 

Endelig er der for dårlig koordinering sygehusene imellem, mellem praktiserende læge og sygehus og mellem de forskellige regioner. Det kan føre til fejlbehandlinger og overflødige undersøgelser, fordi det ene led ikke har oplysningerne fra det andet. Og absolut ingen kan forklare fornuften i, at regionerne kører med forskellige it-systemer. 

Anonyme regionspolitikere
Diagnosen af sundhedsvæsenets problemer er der bred enighed om. Men det er der ikke om kuren. 

Den mest indædte modstand koncentrerer sig om nedlæggelsen af de fem regioner. Det bliver beskrevet som et demokratisk tilbageskridt, fordi det folkevalgte element nu forsvinder. Men spørgsmålet er, hvor reelt det argument er. 

0:000:00