Han var øverste embedsmand i Udenrigsministeriet. Nu er han lobbyist: "Jeg ville ønske, jeg havde gjort det noget før"

Det tog den tidligere departementschef 25 år at skifte karrierespor til CIP. "Jeg havde bildt mig selv ind, at jeg havde en god fornemmelse af, hvad det vil sige at arbejde i det private, men jeg forstod det ikke, før jeg kom til at arbejde i det," siger Lars Gert Lose, der opfordrer til flere jobskifter mellem virksomheder og embedsværket.

Lars Gert Lose har efter flere årtier med kontor på Slotsholmen - og på den danske ambassade i Washington i en fireårig periode - skiftet udenrigstjenesten ud med CIP i Københavns Nordhavn. Fra sin nuværende arbejdsplads kan han kigge over på den næste, da CIP senere på året flytter sit hovedkvarter længere ud på Nordhavn til kontorhuset ’Spidsen’.
Lars Gert Lose har efter flere årtier med kontor på Slotsholmen - og på den danske ambassade i Washington i en fireårig periode - skiftet udenrigstjenesten ud med CIP i Københavns Nordhavn. Fra sin nuværende arbejdsplads kan han kigge over på den næste, da CIP senere på året flytter sit hovedkvarter længere ud på Nordhavn til kontorhuset ’Spidsen’.Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Christoffer Lund-Hansen

Han nævner det selv straks efter, at interviewet er begyndt.

"Det har været spændende, utrolig lærerigt, men også en udfordring at finde sig til rette i det private erhvervsliv, når man kommer fra 25 år i Udenrigsministeriet og tre år som departementschef," lyder det. 

Efter at have tilbragt hele sin karriere som embedsmand på Slotsholmen og Asiatisk Plads - med en fireårig afstikker som Danmarks ambassadør i Washington - gennemførte Lars Gert Lose i februar 2022 et karriereskifte, som kun ganske få foretager

Et skifte til toppen af det private erhvervsliv.

Han vekslede sit jo som departementschef i Udenrigsministeriet til en nyoprettet stilling som chef for global public affairs, kommunikation og marketing i Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), som forvalter investeringer i energiinfrastruktur for omkring 19 milliarder euro, svarende til godt 140 milliarder kroner på tværs af kloden.

Lidt over et år inde i sin nye tilværelse gør han status.

"Jeg har skullet finde ud af, hvordan mine kompetencer skaber værdi for en privat virksomhed, der er en hybrid mellem en kapitalfondsforvalter og en udvikler af grøn vedvarende energiinfrastruktur. Det tager lidt tid at gribe alle de bolde, opbygge en ny struktur, og finde den plads, hvor man gør størst konkret nytte," siger Lars Gert Lose.

Hvordan har du så fundet ud af, at dine kompetencer kan bruges i det private erhvervsliv?

"At vide hvordan de politiske systemer fungerer - hvad enten det er i EU, USA eller Kina - og at kunne analysere og forstå den geopolitiske kontekster er en ekstrem stor kompetence i en privat virksomhed i den nye globale verden, som vi står i,” siger han og tilføjer:

“Det er på ingen måde blevet nemmere at navigere i, men kan man finde den rigtige vej, er det også en utrolig vigtig konkurrencemæssig fordel.”

Lars Gert Lose slår fast, at både embedsværket og erhvervslivet i langt højere grad vænner sig til, at det skal være normalt at skifte frem og tilbage mellem de to verdener.

"I USA har man mere fri bevægelse mellem embedsmænd og det private erhvervsliv. Det er en god ting. I Udenrigsministeriet har vi talt meget om, at systemet er designet til, at man skal have en livstidskarriere i ministeriet, og at det ikke nødvendigvis er en god ting. Begge systemer har godt af, at folk har erfaringer fra begge verdener," siger han.

Ellers bliver systemerne lukkede om sig selv, påpeger han. 

"Jeg havde bildt mig selv ind, at jeg havde en god fornemmelse af, hvad det vil sige at arbejde i det private, men jeg forstod det ikke, før jeg kom til at arbejde i det. Jeg ville ønske, at jeg havde gjort det noget før. Så kunne jeg være vendt tilbage senere og bidraget med rigtig kommerciel viden og erfaring. Men det er jeg alt for gammel til," siger Lars Gert Lose.

Læs også

"Min indlæringskurve har været stejl"

Lars Gert Loses arbejde i CIP rummer flere opgaver og særligt på ét område kan han trække på erfaringerne sine erfaringer som topembedsmand på Asiatisk Plads.

"Som tidligere departementschefer har vi utroligt mange kompetencer, som vi kan bringe i spil i det private erhvervsliv. Det er en departementschefskompetence at skulle opbygge og strukturere en organisation. Man forstår det politiske regulatoriske landskab. Man kan prioritere og dossere og er tilpasningsdygtig. Det er bemærkelsesværdigt parallelt," siger han.

Erfaringerne som departementschef bruger han ligeledes, når det kommer til at håndtere arbejdstrykket, lyder det.

En af de vigtigste kompetencer som embedsmand er at tilegne sig en masse materiale på kort tid og så drage essensen ud af det og lære sig noget nyt. Og jeg kan arbejde røven ud af bukserne.

Lars Gert Lose
Chef for global public affairs, kommunikation og marketing i CIP

"En af de vigtigste kompetencer som embedsmand er at tilegne sig en masse materiale på kort tid og så drage essensen ud af det og lære sig noget nyt. Og jeg kan arbejde røven ud af bukserne," siger den tidligere departementschef, der ikke  ikke skjul på, at tempoet på Slotsholmen er steget gennem de seneste år.

"Det har været politik på steroider i et stykke tid."

Ifølge Lars Gert Lose er intensiteten i arbejdet og antallet af timer identisk i CIP, men forudsigeligheden er større. 

"Hastigheden er bestemt ikke mindre i en privat virksomhed, men den uforudsigelige del forsvinder. Som departementschef er man jo på hver aften i alle weekender og i alle ferier. Jeg har ikke tal på de ferier, som jeg har fået aflyst. Jeg måtte forlade min familie på en ferie i Schweiz på grund af angrebet på Krudttønden," siger han, men tilføjer så:

"Det er klart, at min indlæringskurve har været stejl i CIP, når det kommer til at forstå energisystemer, forretningsmodeller og finansieringsmodeller."

Den forhenværende ambassadør skal ligeledes vænne sig til at måle succes på en ny måde. 

"Det er helt anden valuta, man handler med i en privat virksomhed," siger han og fortsætter:

"I et diplomatisk system kræver det en indsats over mange år, og det kan godt være svært at måle sine resultater fra dag til dag, men her er der kontant afregning, og det er meget befordrende. Jeg har hånden på kogepladen på en anden og mere konkret måde her," siger Lars Gert Lose. 

Blå bog

Lars Gert Lose er uddannet i statskundskab fra Aarhus Universitet i 1997. 

Siden 1997 har den 53-årige tidligere topembedsmand tilbragt stort set hele sin karriere i Udenrigsministeriet. Kun afbrudt af to år i Statsministeriet, hvor han bestred stillingen som departementsråd fra 2013 til 2015. 

I Udenrigsministeriet har han blandt andet fungeret som ministersekretær, pressechef og politisk direktør, før han fra 2015 til 2019 havde posten som Danmarks ambassadør i Washington.

Efterfølgende vendte han hjem for at blive ministeriets øverste embedsmænd som departementschef, inden han 1. februar 2022 for første gang i sin karriere forlod Slotsholmen til fordel for en stilling som chef for global public affairs i Copenhagen Infrastructure Partners (CIP).

Privat er Lars Gert Lose gift med Ulla Rønberg og far til tre børn.

Den nye verdensorden

Ligesom i Udenrigsministeriet består en del af Lars Gert Loses nye job i CIP også i at udarbejde geopolitiske analyser.

Analyserne bruges til at fremlægge risikovurderinger over for investorerne, når Lars Gert Lose rejser verden rundt for at rejse penge. 

"Investorerne spørger altid ind til, hvordan vi ser den geopolitiske situation. Vi er eksempelvis store i Taiwan, hvilket er et relativt kompliceret sted at være i disse dage. Vi er både en kapitalfondsforvalter og udvikler, så det handler meget om at rejse penge," siger Lars Gert Lose, der ikke tør skyde på, hvor mange rejsedage, han har om året.

Fra den ene dag til den anden blev sløret revet væk, og vi fik en ny verdensorden. Når vi kigger tilbage, tror jeg, at man vil kunne sammenligne den russiske invasion med murens fald eller starten på Anden Verdenskrig.

Lars Gert Lose
Chef for global public affairs, kommunikation og marketing i CIP

"I marts var jeg i London, så tager jeg til Paris, ugen efter tilbage til London og så til Berlin, derefter hedder den New York og Washington. Rejser til Vietnam og Australien står også på listen. Så der er en del flere rejsedage, end jeg havde i mit forudgående job som departementschef, hvor det jo handler rigtig meget om at stå på broen i København."

Og Lars Gert Lose fik hurtigt sin ilddåb i at lære, hvordan de tektoniske plader inden for geopolitik påvirker og ændrer investorernes adfærd i erhvervslivet.

Blot tre uger efter, han var begyndt i CIP invaderede Rusland Ukraine.

"Fra den ene dag til den anden blev sløret revet væk, og vi fik en ny verdensorden. Når vi kigger tilbage, tror jeg, at man vil kunne sammenligne den russiske invasion med murens fald eller starten på Anden Verdenskrig," siger Lars Gert Lose, der mener, at den vestlige verden burde have set tegnene tidligere.

"Jeg har brugt meget tid på at tænke over de tegn i sol og måne, som pegede på en ny tidsalder, men som vi var blinde for, fordi vi troede på, at alle kunne se fordelene ved den liberale verdensorden. Det er mindblowing."

Eftermælet

Efter 25 år som embedsmand kommer Lars Gert Loses svar prompte, da Altinget spørger ham om, hvad perspektivet er for karrieren i CIP.

"Det er mit sidste job," siger han og fortsætter:

"CIP er en vild virksomhed at arbejde i. Det er sjovt at være med til at bygge organisationen omkring public affairs og kommunikation op fra bunden af. Jeg har nogle fantastiske muligheder for at dyrke udenrigs- og sikkerhedspolitik som en del af den energipolitiske dagsorden, så jeg har svært ved at forestille mig et bedre job. Vores vækstrejse er ligesom  at sidde på ryggen af en raket, så det er ret sjovt."

Hvordan vil du måle om din tid i CIP var en succes, når du en dag stopper?

"Det er eddermame et stort spørgsmål, som jeg ikke lige var forberedt på," griner Lars Gert Lose.

Spørgsmålet leder ham herefter ud i en flere minutter lang talestrøm, hvor han gennemgår en række nedslag i sin udenrigspolitiske karriere, før han siger:

"Jeg bliver tit bliver spurgt om, 'hvad i alverden CIP vil med sådan en gammel embedsmand'? Det kunne jeg godt tænke mig at dokumentere. Jeg vil skabe min egen karriere i CIP og vise, at jeg kan lykkes et sted, der er så vildt som det her og så forskelligt fra den verden, som jeg har begået mig i gennem 25 år."

Copenhagen Infrastructure Partners

Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) er et dansk fondsmanagementselskab, der er specialiseret i investeringer i energiinfrastrukturer.

De fire tilbageværende seniorpartnere Christina Grumstrup Sørensen, Jakob Baruël Poulsen, Torsten Lodberg Smed og Christian T. Skakkebæk, der alle har en fortid i Ørsted, ejer størstedelen af selskabet, mens Vestas ejer 25 procent.

CIP beskæftiger omkring 400 ansatte, som er fordel på kontorer i 11 lande verden rundt. 

Gennem selskabets ti fonde forvalter CIP i dag omkring 19 milliarder euro - svarende til godt 140 milliarder kroner - men en ny kæmpefond er på vej, og målet er, at selskabet skal have 100 milliarder euro - svarende til omkring 750 milliarder kroner - under forvaltninger i 2030. 

"Jeg har fantomsmerter"

Vi nærmer os slutningen af interviewet, men Lars Gert Lose har svært ved at slippe krigen i Ukraine. 

"24. februar var et wakeup call. Det har enorm betydning for det vi laver i CIP, for den primære motor for investeringer i vedvarende energiinfrastruktur har været for at bekæmpe klimaforandringer, men pludseligt er det ikke længere kun en kamp mod klimaforandringer, men også et spørgsmål om sikkerhedspolitik på den hårde måde med at undgå energiafhængighed," siger Lars Gert Lose.

Som du nok kan høre, har jeg ikke kappet navlestrengen endnu.

Lars Gert Lose
Chef for global public affairs, kommunikation og marketing i CIP

Problemstillingen binder fortiden i Udenrigsministeriet sammen med stillingen i CIP.

"De politiske ambitioner om vedvarende energi har nået et helt andet niveau, men det har også skabt en mere kompliceret virkelighed, som man skal manøvrere i som global investor og udvikler. Og det er jo hjertet af, hvad jeg har lavet i 25 år i Udenrigsministeriet, nemlig at manøvrere i sådan en verden," siger han.

Var du mest lettet over ikke at være departementschef i Udenrigsministeriet, eller var du mest misundelig og savnede det, da Rusland gik ind i Ukraine?

"Det er fandme et godt spørgsmål," udbryder Lars Gert Lose.

"Der er ingen tvivl om, at jeg har fantomsmerter. Når man har været del af maskinrummet og kommet med analyserne i så mange år, så er det mærkeligt at være på den anden side," siger han.

Den seneste geopolitiske udvikling gør, at "Udenrigsministeriet aldrig har været vigtigere, end det er i dag," mener den tidligere topembedsmand.

"Hvis der er noget, som man skal kunne i den virkelighed, vi bevæger os ind i, er det at kunne manøvrere diplomatisk i kraft den af den infrastruktur, som Danmark har i form af ambassaderne. Det er her man kan fornemme, forstå og nærmest lugte de globale udviklingstræk og kan lave den bedste analyse af, hvor verden bevæger sig hen," siger han og tilføjer:

"At der lader til at være en mere klar forståelse af, at Udenrigsministeriet spiller en central rolle i denne nye virkelighed, glæder mig, også selvom jeg ikke længere selv er en del af den rejse."

Der er stilhed i et par sekunder.

Den bryder Lars Gert Lose.

"Som du nok kan høre, har jeg ikke kappet navlestrengen endnu."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Gert Lose

Chef, Global Public Affairs, Copenhagen Infrastructure Partners
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1997)









0:000:00