Lose: Markante forskelle på Medicinrådet og nyt behandlingråd

PRIORITERING: Danske Regioner lægger op til, at et nyt behandlingsråd både skal tage stilling til nye og eksisterende sundhedsteknologier og behandlingsformer. Rådet skal have 14 faste medlemmer.

Regionerne spillede torsdag ud med en model til et behandlingsråd, der skal komme med anbefalinger til behandlingsmetoder og sundhedsteknologi.
Regionerne spillede torsdag ud med en model til et behandlingsråd, der skal komme med anbefalinger til behandlingsmetoder og sundhedsteknologi.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Et nyt behandlingsråd skal ikke hænge sammen med Medicinrådet.

Det slår formand Stephanie Lose (V) fast, umiddelbart efter at Danske Regioners bestyrelse torsdag eftermiddag vedtog en model for et dansk behandlingsråd.

"Vi har valgt at sige, at det er to forskellige ting. Der er forskellige tilgange til metoder, og det, der kommer til at foregå, er ikke direkte sammenligneligt," siger Stephanie Lose. 

Rådet skal vurdere, om prisen på forskellige behandlinger og teknologier i sundhedsvæsenet står mål med effekten – og lægge pres på sundhedsindustrien:

Vi kommer aldrig til at kunne opgøre eksakt, hvad besparelsen bliver.

Stephanie Lose (V)
Formand, Danske Regioner

"Et af formålene er at bidrage til et dæmpet udgiftspres ved at sortere de ting fra, hvor vi har taget noget dyrt i brug uden den store effekt, men selvfølgelig også ved at skærpe leverandørernes opmærksomhed på priserne," siger Stephanie Lose.

Hvor meget regner I med at spare, hvis modellen kommer igennem?

"Det kan man ikke angive et beløb på. Vi har jo ingen erfaringer med det. Og vi kommer aldrig til at kunne opgøre eksakt, hvad besparelsen bliver." 

Stephanie Lose oplyser, at Danske Regioners bestyrelse har sagt ja til, at behandlingsrådet får et budget på 30 millioner kroner årligt.

14 faste medlemmer
Danske Regioner lægger op til, at behandlingsrådet skal have 14 faste medlemmer. Af dem vil to være patientrepræsentanter – en fra Danske Patienter og en fra Danske Handicaporganisationer – to vil være sundhedsøkonomer og fem vil være fra hospitalerne.

Dokumentation

Tidsplan for behandlingsråd

Danske Regioner har sendt et forslag til et behandlingsråd i høring frem til 29. januar. Rådet skal vurdere, om prisen på forskellige behandlinger og teknologier står mål med effekten for patienterne.

Efter høringen vil bestyrelsen i Danske Regioner fastlægge en endelig model i marts 2020, og efter planen vil behandlingsrådet starte op primo 2021.


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00