Debat

Lykketoft: Frontalangreb på DR kommer på historisk farligt tidspunkt

KRONIK: De borgerliges frontalangreb på Danmarks Radio og truslerne om private medejere i TV 2 kan kun føre til ringere bredde, dybde og alsidighed i den demokratiske debat på et meget farligt tidspunkt i vores historie, skriver Mogens Lykketoft.

Public service er vigtigere end nogensinde, skriver Mogens Lykketoft (S). 
Public service er vigtigere end nogensinde, skriver Mogens Lykketoft (S). Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mogens Lykketoft (S)
MF, fhv. formand for Folketinget og fhv. minister

Vi må forhindre, at public service i dansk radio og tv udhules.

Vi ser ud over en verden, hvor dén medieflade, hvor de mange følger med, domineres af yderliggående nationalistiske og stærkt højredrejede synspunkter og af et væld af manipulation og løgnehistorier: Tænk bare på, hvor meget Rupert Murdochs Fox News fylder i amerikansk tv-forbrug og i britisk avislæsning.

Senest har vi også hørt om Cambridge Analyticas misbrug af Facebooks data. I USA fremlægger Mueller brik for brik, hvordan Putins ’fake news’ har forurenet de sociale medier og spillet sammen de andre dunkle kræfter om at påvirke det amerikanske præsidentvalg og andre demokratiske afstemninger i Vesten.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Det er vigtigere end nogensinde, at vi bevarer stærke, uafhængige nationale tv- og radiokanaler med ressourcer til at gendrive forenklede påstande og monumentale løgne fra lokale og globale magthavere både i politik, erhvervsliv og private mediekoncerner.

Mogens Lykketoft (S)

Trussel mod demokratiet
Selvfølgelig har Trump fået medvind og EU fået britisk modvind som følge af megen reel folkelig frustration, frygt for ustyrlig indvandring og generel utålmodighed med den gamle politiske elite med videre.

Men de vældige globale og europæiske problemer, vi oplever med Trump i Det Hvide Hus og briterne på vej ud af EU, blev udløst ved en meget lille stemmeovervægt. Jeg tror ikke, det var kommet så vidt uden store private mediekoncerners årelange nationalistisk-populistiske propaganda og alle de løgnehistorier, der blev fortalt under valgkampagnen – i stærkt samspil med troldefabrikkerne i Sankt Petersborg.

Udkastet til et medieforlig fra regeringen og Dansk Folkeparti må ikke blive virkelighed. Det kræver konsekvent modstand fra en samlet opposition og en kritisk offentlighed.

Mogens Lykketoft (S)

Mediedominans fra typer som Rupert Murdoch eller Silvio Berlusconi og bygerne af ’fake news’, der orkestreres af omverdenens eneherskere, er en trussel imod reel oplysning og dermed mod selve fundamentet for det åbne, demokratiske samfund.

Danskerne er lige nu bedre rustet end de fleste andre nationer til at modstå denne forurening, fordi vi - modsat mange andre lande - har fastholdt det store flertal af borgerne foran de uafhængige nationale radio- og tv-kanaler.

Vigtigere end nogensinde
Præcis derfor er det vigtigere end nogensinde, at vi bevarer stærke, uafhængige nationale tv- og radiokanaler med ressourcer til at gendrive forenklede påstande og monumentale løgne fra lokale og globale magthavere både i politik, erhvervsliv og private mediekoncerner.

Vi har ganske særligt brug for Danmarks Radio til at holde liv i også de smalle, dybdeborende programmer, der kan give også den skrevne presse input til at blive stærkere i veldokumenteret analyse, kritik af magtmisbrug og opgør med krænkelser af det enkelte menneskes rettigheder.

Både Danmarks Radio og TV 2 har en uhyre central rolle i at sikre ægte public service, og Folketinget har en demokratisk forpligtelse til at sikre, at denne rolle fortsat kan varetages med fuld styrke. Det har vi på tværs af partierne, uanset om vi er tilfredse med den dækning, vi hver især får på kanalerne.

Danskerne hader ikke DR
Det er i øvrigt en misforståelse, at danskerne hader Danmarks Radio. DR er for de allerfleste den vigtigste kilde til information om, hvad der foregår i landet og i verden. Derfor tror jeg også, at der er vilje til fremover at betale for, at Danmarks Radio kan løfte sin public service-forpligtelse mindst lige så godt som nu.

Det er også muligt, selv om der skal spares noget på udgifterne i de kommende år. Men det er uforståeligt, at Konservative og Venstre vil følge Dansk Folkeparti i at trække hele 700 millioner kroner ud af DR. Det er umuligt, at det kan ske uden at medføre mindre public service. Og det er vel også målet for nogle af forligspartnerne.

Skattelettelser er en søforklaring 
Men vi vil høre en anden begrundelse for den store nedskæring – nemlig at borgerne skal spare skattepenge. Men det er en søforklaring. Vi taler om beløb, der er umærkelige for den enkelte: Forskellen på god og meget ringere public service er formentlig en merudgift i forhold til det borgerlige udspil på 25 øre om dagen per voksen dansker.

Det er et beløb, der ikke er mærkbar i danske familier, der typisk hvert år bruger tusinder af kroner til private selskaber for adgang til andre tv-kanaler og underholdningstilbud.

Lad det i øvrigt for en ordens skyld være sagt, at det er fint nok at opkræve betalingen for DR over skatten, så vi kan slippe for sortseere i fremtiden. Men regningen for afskaffelse af licensen ville blive meget mere rimeligt fordelt, hvis den blev opkrævet som et par promille på bundskatten end som nedsættelse af bundfradraget, der koster det samme for alle uanset indkomst.

Det afgørende er imidlertid public service. Derfor må udkastet til et medieforlig fra regeringen og Dansk Folkeparti ikke blive virkelighed. Det kræver konsekvent modstand fra en samlet opposition og en kritisk offentlighed. Vi må enten have et bredt forlig med et helt andet indhold eller et grundlag for at omgøre beslutningen efter dét valg, der kommer lige straks.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Lykketoft

Formand, Energinet Danmark, fhv. formand for Folketinget, fhv. MF (S), fhv. udenrigs- og finans- og skatteminister, fhv. partiformand, fhv. formand, FN's generalforsamling
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

0:000:00