Danskernes opbakning til bistanden er stabil trods krisen

MENINGSMÅLING: Danskernes opbakning til udviklingsbistanden er kommet næsten upåvirket gennem de første måneder af coronakrisen, viser en ny meningsmåling. 

Danskernes holdning til udviklingsbistandens størrelse har ikke ændret sig markant siden februar, viser meningsmålingen. 
Danskernes holdning til udviklingsbistandens størrelse har ikke ændret sig markant siden februar, viser meningsmålingen. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Selvom coronakrisen er gået hårdt ud over dansk økonomi og har sendt mange tusinder ud i arbejdsløshed, er danskernes opbakning til udviklingsbistanden tilsyneladende ikke dalet.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af Epinion for Altinget og DR.

Her svarer 31 procent af respondenterne, at de synes, at Danmarks udviklingsbidrag er for højt. 

Det er ganske vist en anelse mindre end i Udenrigsministeriets egen årlige undersøgelse, der senest blev udgivet i februar i år, hvor 36 procent mente, at der var grund til at spare på udviklingsbistanden. 

Men omvendt er andelen af danskere, der synes, at staten bruger for få penge på udviklingssamarbejdet i den nye undersøgelse også faldet fra 17 til 11 procent. 

Samtidig er andelen, der er tilfredse med det nuværende niveau, steget fra 32 procent i Udenrigsministeriets undersøgelse til 37 procent i den nye fra Epinion.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Danskernes opbakning til udviklingsbistanden er stabil
Spørgsmål: Mener du, at det offentlige bruger for få, passende eller for mange penge på udviklingssamarbejde?


Professor: Lille overraskelse
Det er en smule overraskende, at danskernes opbakning til udviklingsbistanden er kommet så relativt upåvirket gennem krisen, vurderer Kasper Møller Hansen, der er professor ved Københavns Universitet og blandt andet forsker i holdningsdannelse og vælgeradfærd. 

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00