Magtanvendelser på københavnske bosteder halveret under corona

Antallet af indberettede magtanvendelser på Københavns Kommunes botilbud for personer med handicap er på laveste niveau i fem år. Coronanedlukningen har haft en effekt, men faldet skyldes også tilfældigheder, vurderer lektor.

Antallet af magtanvendelser på københavnske bosteder styrtdykkede sidste år. Ekspert peger på corona-nedlukning som en af forklaringerne. 
Antallet af magtanvendelser på københavnske bosteder styrtdykkede sidste år. Ekspert peger på corona-nedlukning som en af forklaringerne. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Marie Schønning Jensen

I 2020 blev der indberettet omkring halvt så mange magtanvendelser på Københavns Kommunes bo- og dagtilbud for personer med handicap som i 2019. 

Det viser en statistik udarbejdet af Socialforvaltningen.

Nærmere bestemt er antallet af magtanvendelser på botilbud for børn med handicap faldet med 49,5 procent fra 2019 til 2020, mens antallet af magtanvendelser på botilbud for voksne med handicap i samme periode er faldet med 43 procent.

Artiklen fortsætter efter grafikken.

I et notat redegør Socialforvaltningen for, hvorfor antallet af magtanvendelser er faldet.

Her peges der blandt andet på coronanedlukningen, som efter sigende har givet nogle af beboerne en større ro i hverdagen, hvilket kan have ført til færre magtanvendelser.

Niels Rosendal Jensen, lektor på Danmarks Pædagogiske Universitet, bakker op om forklaringen. Ifølge ham har bostederne for eksempel undgået konfrontationer forbundet med udflugter.

"Personalet på et bosted for udviklingshæmmede kan typisk opleve konfrontationer, hvis de skal et bestemt sted hen på et bestemt tidspunkt. Den slags konfrontationer har man ikke haft ret mange af i 2020, for beboerne skulle ingen steder hen, og man har kunnet tage sig rigtigt god tid," siger Niels Rosendal Jensen.

Altinget logoHovedstaden
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget hovedstaden kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00