Bjarke Ingels: Man skal have lyst til at bo i den bæredygtige by

INTERVIEW: Store skinnende skyskrabere i dristige udformninger, megabyer med førerløse biler, hvor alt og alle er forbundet til nettet, kolonier på Månen og på Mars – nå ja, og skibakker på Amager. Når Bjarke Ingels forestiller sig en bæredygtig fremtid, er det bekvemmelighed, sjov og lyst, der præger byerne.

Foto: Rasmus Hjortshøj
Peter Hesseldahl

”Allerede da jeg skrev speciale i 3. g om bæredygtighed efter Rio-konferencen, var der to skoler inden for miljøbevægelsen: grædekonerne og vækstoptimisterne,” fortæller Bjarke Ingels.

”Grædekonerne sagde, der er grænser for vækst, jorden har ikke ressourcer til, at hele befolkningen får adgang til samme velstand, og derfor er vi er nødt til at gå baglæns.

På den anden side var der vækstoptimisterne, som mente, at vejen frem er innovation og teknologi, og øget velstand og øget vækst, der kan give os råd til at tage hånd om miljøproblemer på en anden måde.”

Bjarke Ingels er ikke grædekone. Han gider ikke, at bæredygtighed skal være præget af skyldfølelse og afholdenhed.

”Vi har den der protestantiske idé om, at det skal gøre ondt, for at det kan gøre godt, man må ikke tage lange brusebade, vi skal småfryse, og vi må ikke køre børnene til fodbold, for bilen er dårlig. Men der kommer ikke noget godt ud af at kriminalisere fuldstændig fornuftig adfærd.”

I stedet har Bjarke Ingels fundet på begrebet hedonistic sustainability for at beskrive løsninger, der både er bæredygtige og attraktive.

Vendingen rummer meget præcist det dilemma, både virksomheder og forbrugere står over for:

På den ene side er der stigende krav om at efterleve SDG’ernes mål om bæredygtighed, CO2-reduktioner og social ansvarlighed. På den anden side vil vi i dagligdagen også bare have bekvemmelighed, luksus og sjov. 

Bjarke Ingels påstand er, at man kan få begge dele, ja faktisk er hedonismen – det lystbetonede – nødt til at være en del af løsningen. Ellers bliver det aldrig til noget. 

Dokumentation

Bjarke Ingels

Stifter af tegnestuen BIG med 600 ansatte og kontorer i København, New York, London og Barcelona.
 
Ingels er en af verdens førende arkitekter. BIG har tegnet en lang række markante og banebrydende bygninger, blandt andet LEGO house i Billund, Googles hovedkvarter i Californien, West 57 i New York og masterplanen for havnefronten på Manhattans sydspids.
 
Desuden har BIG arbejdet på utraditionelle opgaver som rumkolonier, det superhurtige tog Hyperloop. For nylig har Ingels fået en del kritik for BIGs engagement i projekter i Brasilien, Albanien og Saudi-Arabien.
 
Ingels er 45 år og bor i New York.


Altinget logoDigital
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget digital kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00