Mange virksomheder giver ulovlige sundhedsløfter på læskedrikke og barer

ANPRISNING: En stor del af sportsprodukter og måltidserstatninger giver i strid med reglerne sundhedsløfter, som de ikke kan holde, viser kampagne fra Fødevarestyrelsen. "Det er selvfølgelig trist," lyder det fra DI Fødevarer.

Barer, geler og læskedrikke er blandt andet udbredte i fitnesscentre. ARKIVFOTO. 
Barer, geler og læskedrikke er blandt andet udbredte i fitnesscentre. ARKIVFOTO. Foto: Loriene Perera/Ritzau Scanpix/Reuters
Sine Riis Lund

Fire ud af ti virksomheder markedsfører i strid med loven måltidserstatninger og produkter tiltænkt både motionister og professionelle sportsudøvere.

Det viser resultatet af 64 kontrolbesøg, som Fødevarestyrelsen sidste år gennemførte af virksomheder, der sælger læskedrikke, geler, barer, elektrolytdrikke og måltidserstatninger.

“Det er en rigtig høj andel, som ikke har fulgt reglerne, og det er problematisk. Forbrugerne risikerer at blive snydt, fordi de kan få nogle forventninger, som produkterne ikke kan indfri," siger kontorchef Henrik Dammand Nielsen i et skriftligt svar.

Gyldne løfter
En måltidserstatning kan blandt andet være et pulver, der bruges af folk, som gerne vil holde vægten eller tabe nogle kilo.

Der er et kæmpe marked for og mange penge i denne type sundhedsprodukter, og derfor kører virksomhederne det helt til kanten, i forhold til hvad der er tilladt.

Camilla Udsen
Seniorrådgiver, Forbrugerrådet Tænk

Som eksempler på overtrædelser er formuleringer som “øger mæthedsfornemmelse”, “nedsætter sukker- og sliktrangen”, "slankemiddel" og “højt indhold af energi”.

Og det er problematisk, når den slags udokumenterbare og upræcise løfter møder forbrugerne, mener også Forbrugerrådet Tænk.

Vi gør, hvad vi kan for at vejlede og hjælpe virksomhederne med at give retningslinjer i det daglige, så det er selvfølgelig trist, at der er så mange, der ikke har fuldt reglerne korrekt.

Leif Nielsen
Branchedirektør, DI Fødevarer

“Selvfølgelig er det et problem, når forbrugerne bliver vildledt til at tro, at noget er sundere, end det reelt er. Der er både et element af, at man simpelthen bliver snydt, og at man spilder sine penge på noget, der er noget andet,” siger seniorrådgiver i fødevarepolitik Camilla Udsen.

Skik på reglerne
I EU er det ulovligt at bruge såkaldte sundheds- og ernæringsanprisninger, der ikke på forhånd er godkendt. Det skal sikre, at enhver påstand om mad og drikke er klar, præcis og baseret på videnskab.

Det er dog tilladt for virksomhederne at skrive lidt om i de godkendte anprisninger, og mange af regelbruddene opstår, når virksomhederne laver for store ændringer, siger Henrik Dammand Nielsen.

Dokumentation

Om kontrolkampagnen

  • Fødevarestyrelsen besøgte i en kontrolkampagne sidste år 64 virksomheder, som sælger for eksempel måltidserstatninger og produkter som geler, barer og elektrolytdrikke, der bruges af både motionister og professionelle sportsfolk.
  • Fødevarestyrelsen fandt overtrædelser ved cirka 45 procent af de kontrollerede måltidserstatninger og cirka 40 procent af de produkter, der er tiltænkt sport og motion.

Kilde: Fødevarestyrelsen


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00