Margrete Auken er den mest populære EU-spidskandidat

POPULARITETSKONKURRENCE: SF’s EU-veteran kommer ud på toppen i ny måling af, hvem af spidskandidaterne til europaparlamentsvalget danskerne helst vil stemme på.

Margrete Auken (SF) er den spidskandidat, flest danskere vil stemme på til EU-parlamentsvalget. Venstres Morten Løkkegaard (i midten) er nummer to.
Margrete Auken (SF) er den spidskandidat, flest danskere vil stemme på til EU-parlamentsvalget. Venstres Morten Løkkegaard (i midten) er nummer to.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: SF’s Margrete Auken er den spidskandidat, vælgerne helst vil sætte deres kryds ved til europaparlamentsvalget 26. maj.

Det viser en ny undersøgelse udført for Altinget og Jyllands-Posten af Norstat.

15 procent peger på den erfarne SF’er, der stiller op til sit fjerde EU-parlamentsvalg i spidsen for sit parti.

Hun er efterfulgt af Venstres Morten Løkkegaard med 12 procent og DF’s nyudpegede EU-spids, Peter Kofod, med 9 procent.

Det er en popularitetsmåling. Der spiller det ind, hvor kendt du er, hvor længe du har været i gamet, og hvor stort et parti du repræsenterer.

Rune Stubager
Professor i statskundskab ved Aarhus Universitet

Den absolutte topscorer i målingen er dog ”ved ikke” med 32 procent. Dertil kommer, at syv procent svarer, at de ikke har tænkt sig at stemme til europaparlamentsvalget.

Længst nede ligger spidskandidaterne fra Konservative, Enhedslisten og Alternativet, som hver kun kan trække to procent.

Rune Stubager, der er professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, påpeger, at de mange tvivlere kan skyldes, at EU-valgkampen ikke er gået i gang endnu, så der endnu ikke har været så meget fokus på kandidaterne.

Samtidig gør han klart, at målingen ikke siger så meget om, hvordan partierne kommer til at klare sig til parlamentsvalget.

Dokumentation

De trak flest stemmer ved europaparlamentsvalget i 2014

Morten Messerschmidt (DF): 465.758

Jeppe Kofod (S): 170.739

Margrete Auken (SF): 153.072

Bendt Bendtsen (K): 151.274

Ulla Tørnæs (V): 136.388

Morten Helveg Petersen (R): 76.390

Christel Schaldemose (S): 64.495

Rina Ronja Kari (Folkebevægelsen): 63.673

Jens Rohde (V): 48.911

Morten Løkkegaard (V): 43.998

Kilde: Europa-Parlamentet


0:000:00