Debat

Margrete Auken: Kære Lars Løkke – kan du huske dengang Danmark var et foregangsland?

DEBAT: Når Lars Løkke Rasmussen (V) taler i Europa-Parlamentet, er det med et noget andet dansk omdømme i ryggen end for bare få år siden, skriver Margrete Auken. Danmark er gået fra at være en grøn og humanitær stormagt til en gennemsnitlig og usolidarisk spiller i det internationale samfund.

Statsministeren taler 28. november for Europa-Parlamentet (Arkivfoto)
Statsministeren taler 28. november for Europa-Parlamentet (Arkivfoto)Foto: Francois Walschaerts/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Margrete Auken (SF)
Medlem af Europa-Parlamentet

I dag 28. november taler Lars Løkke Rasmussen om Europas fremtid i EU-Parlamentet. Mon nogen husker dengang at Danmark var et foregangsland og faktisk havde indflydelse? 

Der var engang hvor Danmark var kendt som en humanitær stormagt, et foregangsland for den grønne omstilling og en solidarisk medspiller i det internationale samfund. Danmark var gennem 80'erne og 90'erne en stor inspiration for andre små lande som ønskede at gå forrest, alliere sig med ligesindede og gøre en forskel – sådan er det langtfra i dag.  

Tidligere var jeg stolt når jeg ude i verden kunne fortælle om vores lille land som førte an i miljøkampen i tæt samarbejde med progressive miljøorganisationer. Danmark var for eksempel et af de første lande der begyndte at interessere sig for at passe på den vilde natur og vores miljø. Samtidig buldrede det danske vind-eventyr derudad med Vestas i front. Miljøaktivister fra udlandet så med misundelige øjne på Danmark.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Virkeligheden er nu en helt anden – Danmark er i dag det land i EU med mindst vild natur, og der er ingen initiativer til at få os i bedre stand. Den danske regering fortsætter tværtimod med at forværre situationen – se bare på vildsvinehegnet på grænsen til Tyskland der opsplitter et EU-beskyttet naturområde og næppe vil holde vildsvin væk men givetvis kommer til at holde andre dyr. Samtidig frygter vi stadig at der kommer nye havbrug som forurener og ødelægger biodiversiteten i vores danske farvande. Og mens lande som Frankrig og Tyskland arbejder på en progressiv miljøpolitik ved for eksempel at udfase Roundup, nøler regeringen i Danmark.

Et skridt frem og to tilbage
Også i kampen mod klimaændringerne tager Danmark et skridt frem og to tilbage. Mens andre EU-lande indfører skat på flyrejser, energieffektiviserer og omstiller landbruget ved for eksempel at udvikle grøn teknologi, så sker der alt for lidt herhjemme.

Der er mange eksempler på hvordan Lars Løkke Rasmussen og regeringen har formået at ødelægge det gode omdømme som Danmark ellers havde opbygget i det internationale samfund. 

Margrete Auken (SF)
Medlem af Europa-Parlamentet

Fra 2011 til i dag er Danmarks udledning af klimaskadelige gasser faldet med cirka 14 millioner tons CO2 – men ifølge Energi-, Forsynings- og Klimaministeriets egen fremskrivning forventer man nu kun en sølle fald på 3,2 millioner tons frem til 2030. Jamen er den grønne omstilling og kampen for at redde kloden gået fuldstændig i stå under Lars Løkke Rasmussen?

Fra humanitær stormagt til gennemsnitlig og usolidarisk
Nøjagtig ligesom på energi, miljø og natur var Danmark også et foregangsland i 80'erne og 90'erne når det drejede sig om international solidaritet. Især gjorde vi os bemærket med en høj og meget kvalificeret ulandsbistand. Vi blev ganske enkelt anerkendt for vores gode indsats og har også sat os vigtige spor, heldigvis. Man var stolt som dansker når man færdedes i såvel bistands- som miljønetværkene. Dengang var det faktisk muligt for et at få reel indflydelse ude i verden. Der blev lyttet til os.

Det ser anderledes ud nu. Især er det trist med vores ulandsbistand, ja med internationale tilstedeværelse i det hele taget. Nu skæres der på nødhjælpen, mens pengene bruges til at pleje hjemlige interesser, herunder flygtningearbejdet herhjemme.

Det er både dumt og ærgerligt. Især på EU-niveau kan vi gennem den fælles lovgivningsproces faktisk få meget at skulle have sagt ved at arbejde dygtigt med ligesindede lande og yde en troværdig indsats. Lige nu er vi nærmest væk – det vi for tiden er mest kendt for, er hvidvask af kriminelle penge i landets fornemmeste bank.

Samtidig er vores handels- og landbrugspolitik decideret skadelig for dele af Afrika og Mellemøsten. Eksempelvis er EU’s eksport af mælkepulver til Vestafrika fordoblet fra 2011 til 2016, og her spiller Danmark med mejerigiganten Arla en væsentlig rolle. Konsekvensen heraf er at mælk produceret i Afrika er tre gange så dyrt som importeret mælk hvilket gør lokalt landbrug nærmest umulig. Og hvad med Vestafrikas fisk? Dem snuppede vi lige til vores egne fiskere og betalte – ikke Vestafrika – men Marokko.

Der er mange eksempler på hvordan Lars Løkke Rasmussen og regeringen har formået at ødelægge det gode omdømme som Danmark ellers havde opbygget i det internationale samfund. Det er på tide at vi igen kommer på banen – særligt i EU – og viser at små lande godt kan flytte på store dagsordener. På den måde både kan vi værne om danske interesser og agere ansvarligt over for ulande som den vigtige humanitære spiller vi engang var.

...

Margrete Aukens indlæg er kommateret efter hendes eget ønske og følger undtagelsesvis ikke Altingets sproglige retningslinjer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Margrete Auken

MEP (SF), næstformand i Europa-Parlamentets Palæstinadelegation
cand.theol. (Københavns Uni. 1971), sognepræst emerita









0:000:00