Kommentar af 
Maria Reumert Gjerding

Maria Gjerding: En grøn ordfører takker Lars Løkke

KLUMME: Regeringens systematiske afvikling af natur og miljø har rejst en kærkommen folkelig modbevægelse, skriver Maria Reumert Gjerding (EL).

VÆKKET: Regeringens svigtende miljø- og klimapolitik har skabt en folkebevægelse, mener Maria Reumert Gjerding.
VÆKKET: Regeringens svigtende miljø- og klimapolitik har skabt en folkebevægelse, mener Maria Reumert Gjerding.Foto: Ivan Riordan Boll/Polfoto
Maria Reumert Gjerding
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Efter to år med Løkke og co. ved roret er det på tide, at jeg som Enhedslistens grønne ordfører udtrykker min taknemmelighed: I har prioriteret snævre erhvervsinteresser højere end drikkevand og dyrevelfærd. I har stået for en systematisk afvikling af natur og miljø. I har leveret så kulsort en politik, at I har skabt en folkebevægelse.

For efterhånden har tusindvis af danskere fået nok og siger fra. På den måde har I givet os, der kæmper for en grøn fremtid, flere allierede end nogensinde. I har faktisk givet os en modstandsbevægelse. Tak for det!

Det har krævet en konsekvent indsats fra regeringen at nå hertil. Først var der skandalerne omkring gyllegate. Så kvotekongerne. Og senest havbrugssagen. Tilsammen har de vist, at regeringen og dens skiftende miljø- og fødevareministre er villige til at gå rigtig langt for sin politik.

Så langt, at kreative miljøregnskaber, mørklægning af advarsler fra embedsværket og tilsidesættelse af demokratiske spilleregler ikke er af vejen. Først når afsløringer i medierne har presset en minister helt op mod muren, er man gået delvist til bekendelse og har trukket visse udtalelser i land.

Selv mener jeg, at det er naivt af Esben Lunde at tro, at befolkningen ikke kan gennemskue følgerne af for meget kvælstof i vandet, nemlig algesuppe og iltsvind. Det er ligefrem arrogant.

Maria Reumert Gjerding

Det har fået én ministertaburet til at vælte og udløst næser af forskellig størrelse. Men realpolitisk har det ikke rokket det store. Befolkningen har måttet se til, mens den sorte lovgivning blev presset igennem uanset medieafsløringer.

På den måde er det blevet tydeligt, at der skal andet og mere til at påvirke politikken. Så tydeligt, at tusindvis af danskere sidste år slog ring om vores kyster med fakler og bål for at forhindre regeringen i at give los for kystbyggeri.

Aktuelt ser vi, at regeringens havbrugsplaner møder lignende modstand. Planerne vil tilgodese ganske få aktører på markedet – tre danske havbrugsfamilier og ét japanskejet selskab – men samtidig forårsage en voldsom forurening af vores havmiljø. Det har affødt en flydende protestdemonstration på havet ud for Djursland, en række underskriftsindsamlinger og flere Facebook-grupper, der piller regeringens tvivlsomme argumentation fra hinanden og mobiliserer på tværs af landet.

Modstanden spreder sig nu både blandt lokalbefolkningen på Djursland, hos de grønne organisationer, blandt fiskere og på tværs af partiskel hos kommunalpolitikere. Sågar har nogle Venstre-borgmestre meldt sig under fanerne.

Indtil videre har miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) ikke udvist den store forståelse for protesterne. ”Så vidt jeg ved, vader man ikke rundt i kvælstof på strandene på Djursland,” proklamerede han på det seneste samråd i sagen. Han mente i stedet, at “politikere, der er imod havbrug, har opskræmt befolkningen på Djursland med argumenter, der er helt ude af proportioner”.

Selv mener jeg, at det er naivt af Esben Lunde at tro, at befolkningen ikke kan gennemskue følgerne af for meget kvælstof i vandet, nemlig algesuppe og iltsvind. Det er ligefrem arrogant. Men hvis han fastholder sin tonedøve stil lidt endnu, er det såmænd ingen katastrofe. Det vil bare få modstandsbevægelsen til at vokse yderligere – til den bliver så stærk, at den ikke længere kan ignoreres.

Der skal ikke være nogen tvivl om, at jeg og mange andre allerhelst så, at Løkkes katastrofale miljøpolitik var fortid så hurtigt som muligt. Men er der noget, vi har lært de seneste to år, så er det, at selvom vi danskere kan være uenige om alt muligt andet, så kan vi godt stå sammen om vores natur og miljø. Alle os, der ikke vil være med til at overlade et Danmark i dårligere stand til næste generation. Alle de, der tør sige fra.

Og det er selvfølgelig de stemmer, jeg skylder min tak. Så til alle jer derude, der kæmper for vores kyster, vores havmiljø, vores vandløb og for vores natur: Godt gået! Bliv ved! Og få flere med! Jeg tror ikke, Løkke og co. anede, at I ville være så vedholdende. Men jeg ved, at hvis mobiliseringen fortsætter, så har I lagt grunden til en miljø-, natur- og klimabevægelse, der vil gøre en kolossal forskel fremover.

...........

Maria Reumert Gjerding er folketingsmedlem for Enhedslisten. Hun er ordfører for miljø, klima, landbrug, dyrevelfærd, grøn omstilling, familie og demokrati. Gjerding er desuden uddannet cand.scient. i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier fra RUC.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Lunde Larsen

Fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V), studerende
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Maria Reumert Gjerding

Præsident, Danmark Naturfredningsforening
cand.scient i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier (RUC 2006)

0:000:00