Kommentar af 
Maria Reumert Gjerding

Maria R. Gjerding: Fiskeriforeningens trættende tricks forvrænger fokus

REPLIK: Undersøgelser tyder på, at fraværet af trawlfiskeri hjælper på både biodiversitet og torskebestanden. Det burde give stof til eftertanke for fiskeriforeningen, der dog tilsyneladende er ude i et helt andet ærinde, skriver Maria R. Gjerding.

TORSKEDUMT: Fiskeriforeningen fjerner bevidst fokus fra de væsentlige problemer.
TORSKEDUMT: Fiskeriforeningen fjerner bevidst fokus fra de væsentlige problemer.Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix
Maria Reumert Gjerding
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Under overskriften ”Gjerding har ikke styr på sine fiskerifakta” angriber Danmarks Fiskeriforening mig for at fremføre fejlagtige påstande om fiskebestandenes tilstand og konsekvenserne af trawlfiskeri.

Det er ikke overraskende, at Danmarks Fiskeriforening – der bl.a. organiserer de største fiskere i Danmark – føler sig kaldet til at forsvare trawlfiskeriet. Det gør de ganske loyalt. Desværre ved brug af det ældgamle og trættende trick med at forsøge at tale om noget andet end de problemer, jeg faktisk påpeger.

I mit indlægVenstres katastrofale fiskeripolitik” anklager jeg trawlfiskeriet for at være hårdt ved fiskebestandene. Trawlfiskeri fanger ikke selektivt. Det fanger andre arter end dem, der kan sælges, og det fanger for små spisefisk.

Selvfølgelig presser det bestandene, når små fisk bliver fanget, før de får mulighed for at vokse sig store nok til at formere sig. Og selvfølgelig påvirker bundtrawlfiskeriet havbunden og dermed hele den marine natur på dramatisk vis.

I Skagerrak blev for eksempel hele 39 procent af de fangede torsk smidt ud i havet igen ifølge de seneste tal fra ICES.

Maria R. Gjerding (EL)

Danmarks fiskeriforening mener, at mine argumenter ikke holder, fordi garnfiskeri ligeledes ind i mellem utilsigtet kan fange f.eks. en fugl eller et marsvin. Det er fuldstændig korrekt, men også fuldstændig irrelevant. For det ændrer hverken det faktum, at trawlfiskeri presser økosystemer og fiskebestande, eller at garnfiskeri er langt mere skånsomt og i øvrigt også det, der giver flest arbejdspladser.

At fiskeriforeningen ikke anerkender dette, men slet og ret skifter emne, er simpelthen useriøst.

Dernæst mener fiskeriforeningen, at det er forkert, når jeg skriver, at fiskerne smider tonsvis af fisk ud som følge af det uselektive fiskeri. Her er det desværre fiskeriforeningen, der mangler at tjekke op på deres fiskefakta: Trods påbud om det modsatte konkluderer STECF – EU's rådgivende råd – at der stadig smides fisk ud i Østersøen.  

I Skagerrak blev f.eks. hele 39 procent af de fangede torsk smidt ud i havet igen ifølge de seneste tal fra ICES (det internationale havundersøgelsesråd). Hvis problemet med udsmid er så lille, kan det undre, at der afsættes millionbeløb fra Folketinget til at håndtere de store mængder udsmidsfisk, der nu skal tages med i land, eller at der allerede i dag er givet millioner til ombygning af fartøjer, så de kan opbevare den fisk, der tidligere blev smidt ud.

Fiskeriforeningen mener så, at vi politikere bør give fiskerne lov til også at sælge de små undermålsfisk, så de ikke skal hældes i havet igen (eller hives i land, når forbuddet mod udsmid træder i kraft).

Men det må jeg afvise. For så vil fiskene stadig ikke nå at blive store nok til at formere sig, og fiskerne vil ikke have grund til at finde mere skånsomme måder at fiske på. Og det er dét, der er formålet med forbuddet mod udsmid – at få fiskerne til at tænke nyt, så vi også har et godt havmiljø i fremtiden.

Sidst, men ikke mindst, anklager fiskeriforeningen mig for at tage fejl, når jeg konstaterer, at det ødelæggende trawlfiskeri næsten har fået torsken til at forsvinde fra Kattegat. Fiskeriforeningen mener angiveligt, at det må være andre faktorer, der presser torsken. Også det kan jeg blankt afvise.

Vel er torskebestanden i spinkel fremgang, men den er ifølge ICES stadig i sørgelig forfatning. Og overfiskeriet hænger i høj grad sammen med trawlfiskeri, fordi det er så ekstremt effektivt, og fordi bundtrawlsfiskeri skader de små fisk og havmiljøet.

Det er ingen hemmelighed, at det primært er trawlfiskeri, der har fundet sted i Kattegat i de sidste mange år. I Øresund, hvor trawlfiskeri har været forbudt i mange år, har man ikke set samme drastiske tilbagegang i den biologiske mangfoldighed og i antallet af blandt andet torsk.

En rapport fra 2010 konkluderede direkte, at dette hang sammen med fraværet af trawlfiskeri. Alt dette burde give stof til eftertanke for fiskeriforeningen, men de er tilsyneladende ude i et andet ærinde.

Et ærinde, der søger at flytte fokus og forsvare Venstres fiskeripolitik, som har sikret millionbevilliger til at gøre et uselektivt trawlfiskeri en lillebitte smule mere selektivt og til bygge skibene større, så de kan indeholde udsmidsfisk, når kravet om at bringe alle fisk i land træder i kraft.

I Enhedslisten synes vi, det er molbopolitik. Vi vil hellere fremme de naturskånsomme fiskerier, der både gavner fiskebestandene, havmiljøet og skaber rigtig mange arbejdspladser.

.......

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00