Kommentar af 
Ali Aminali

Ali Aminali om Claus Hjort-sagen: Er de borgerlige faldet i gryden med konspirationsteorier?

Tror de borgerlige oprigtigt på, at Mette Frederiksen har udviklet en diktaturstat, hvor Rigsadvokatens indstilling er politisk, spørger debattør Ali Aminali. 

Med Konservatives stærke tillid til retssagen kan man undre sig over, at de ikke vil ophæve Claus Hjort Frederiksens immunitet, skriver Ali Aminali. 
Med Konservatives stærke tillid til retssagen kan man undre sig over, at de ikke vil ophæve Claus Hjort Frederiksens immunitet, skriver Ali Aminali. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Ali Aminali
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det ligger nu fast. Claus Hjort Frederiksen er blevet endegyldigt fredet. Det sker, efter Det Konservative Folkeparti har meldt ud, at de ikke vil stemme for at ophæve Claus Hjort Frederiksens parlamentariske immunitet. 

Dermed kan den tidligere minister IKKE blive stillet for en dommer og dømt for anklagerne om landsforræderi efter paragraf 109. Og lad mig være ærlig - denne beslutning har overrasket mig, idet jeg så det som en formalitet, at et parti som Det Konservative Folkeparti, der står for ret og orden, ville fjerne Claus Hjorts parlamentariske immunitet.

Det skyldes især, at Søren Pape Poulsen, som en af de eneste fra den borgerlige fløj, fik en grundig redegørelse. Og når Rigsadvokaten siger, at der er en sag, så er der nok en sag. Men sådan udspillede det sig ikke.

Og som Mette Abildgaard, politisk ordfører for Det Konservative Folkeparti, højt og tydeligt sagde i mit program "Ali’s Fædreland," gjorde de det, selvom de stoler på retssystemet. Deres begrundelse er, at man ikke havde nok viden. Derfor blev det til et 'nej tak.' Også selvom Søren Pape Poulsen selv sagde, at man var på kant med retsstaten, hvis man ikke fulgte indstillingen fra anklagemyndigheden. Men lad det ligge for en stund.

Deres beslutning er deres beslutning. Ligeledes er Liberal Alliances, Nye Borgerliges, DF's og Venstres.  

En vinkel med vind i sejlene

Det jeg undrer mig over er, om det borgerlige Danmark ikke stoler på retsstaten, når det kommer til denne sag og dermed antyder, at "something is rotten in the state of Denmark," eller om de har fundet en vinkel, som giver dem vind i sejlene.

Er det borgerlige Danmark et sted, hvor de oprigtigt ikke stoler på systemet, på selve maskineriet og på staten længere?

Ali Aminali
Radiovært, forfatter, moderator

For hvis vi spoler tiden en smule tilbage, så kan vi se en tid, hvor blå blok stod som den svageste opposition i nyere Danmarkshistorie.

Og før du går 'balalajka' på mig, så er det faktisk ikke mine ord. Det er sjovt nok den konklusion, som Claus Hjort Frederiksen kom frem til i maj 2021. På det tidspunkt stod Mette Frederiksen stærkt, og den borgerlige fløj virkede 'groggy' som en falden bokser i ringhjørnet.

Men så skete der noget. Sms-gate gav dem en vinkel, som gav dem ny energi. Lige pludselig handlede alt om Barbara Bertelsens sms'er og om Mette Frederiksens hemmeligheder, og før vi kunne nå at blinke, var der tegnet et spindelvæv af teorier om staten, ministerierne, embedsfolkene og så videre.

Her er vi så nu - det går en del bedre for oppositionen, og Mette Frederiksen, regeringen og co. fremstår som edderkoppen i spindelvævet. Et godt eksempel på det er, hvordan Claus Hjort Frederiksen på kort tid gik fra, at han ville tage sin straf, hvis det blev udfaldet, til nærmest at antyde, at han bliver udsat for et politisk angreb fra regeringen. En vinkel, som Venstre med det samme har båret frem i de seneste uger. Og det virker. 

Læs også

Det får mig til at tænke: Er det borgerlige Danmark et sted, hvor de oprigtigt ikke stoler på systemet, på selve maskineriet og på staten længere. For eksempel når de nævner Eva Smith - den tidligere juraprofessor, som i Altinget og Berlingske skrev, at regeringens ageren minder om 'diktaturstater.'

Tror de oprigtigt på, at Mette Frederiksen har gjort Danmark til en diktaturstat, hvor rigsadvokatens indstilling er politisk? Eller er det fordi, de har fundet en svaghed i regeringen og et godt kort over for danskerne, som er trætte af de dårlige sager, som regeringen har stået med. Et kort, som fremviser regeringen som magthungrende og kontrollerende.

Konspirationsteorier

Lad mig være fair. Det Konservative Folkeparti er nok dét parti, som allermindst i denne sag har kastet rundt med påstande om politiske motiver. De står fast ved, at de ikke kan få 'nok' indsigt.

En sag, som burde have været en formsag, er faldet ned i en gryde fyldt med antydninger og påstande, som er på grænsen af det konspirationsteoretiske

Ali Aminali
Radiovært, forfatter, moderator

Men hvis du kigger på Venstre og resten af den blå blok, så er det svært ikke at undre sig over, om de oprigtigt stoler på Rigsadvokaten. Det forbliver dog en undren, idet jeg ved, at disse partier selvfølgelig altid vil bakke op om retsstaten. Men en undren, der kommer på grund af deres ageren i sagen.  

Tror jeg, at Claus Hjort Frederiksen er landsforræder? Nej, absolut ikke. Men hvis Rigsadvokaten mener, at der er noget om sagen, så burde vi lade det gå rettens gang. Det er netop dét, en retsstat gør.

Jeg står tilbage med en følelse af, at en sag, som burde have været en formssag, er faldet ned i en gryde fyldt med antydninger og påstande, som er på grænsen af det konspirationsteoretiske. Og her mener jeg virkelig ikke, at det borgerlige Danmark burde opholde sig. Især ikke Venstre, som nærmest er faldet i gryden med hovedet nedad. 

Nu er sagen om Claus Hjort Frederiksen på sin vis afsluttet. Men jeg tror ikke, sidste kapitel i denne sag er skrevet.

Min appel til de borgerlige er, at de skal huske en smule sund fornuft, når de kaster sig ud i diverse teorier. Og måske lige tænke sig en smule om, når de fanger sig selv i at være enige med Eva Smith, som mener, at landet minder om en diktaturstat.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

0:000:00