Medlemmer siver fra blå partier: Derfor er det et problem

POLITIK: Nye tal viser, at partierne i blå blok alle har mistet medlemmer siden sidste folketingsvalg. Og selvom Rasmus Paludan viser, at man godt kan sætte dagsorden uden tusindvis af støtter i ryggen, er et stærkt bagland og en frivillig base stadig afgørende for partierne, forklarer partiforsker Karina Kosiara-Pedersen.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Klaus Ulrik Mortensen

En etableret sandhed i dansk politik er, at det slider at gå i regering.

Anderledes kan det ikke være, når jagten på flertal og evindelige kompromiser overskygger partiernes egne politiske mærkesager.

Den slags sætter sig i meningsmålingerne. Men som en ny rundringning fra Altinget viser, nu også i medlemskartotekerne.
 

Fakta
Partiernes medlemstal er indhentet ved kontakt til partiernes respektive landskontorer i maj 2019. Nogle af tallene stammer fra 2018, men er ikke blevet opdateret, og dem, der er blevet oplyst ved indhentningstidspunktet.

Tallene for 2015 er skaffet af Folketingets Oplysning enten fra partiernes sekretariater eller fra deres hjemmesider. Der skal gøres opmærksom på, at tallene fra partierne er opgjort på forskellige måder og på forskellige tidspunkter af året.

Blå tilbagegang
Hele VLAK-konstellationen oplever et fald i medlemstallet siden folketingsvalget i 2015. Allerværst ser det dog ud for Dansk Folkeparti, som håbede at gå i regering, men som fra positionen på sidelinjen må konstatere at have tabt en fjerdedel af medlemmerne på fire år.

"Dét, der får vælgerne til at forlade et parti, kan også få medlemmer til at forlade et parti. Det er både skandaler og sager, men også håndtering af politiske problemstillinger. I DF's tilfælde handler det om Meld/Feld, men også om, at de ikke satte sig i ministerkontorerne, da det så ud til, at de havde mulighed for det," forklarer lektor i statskundskab på Københavns Universitet Karina Kosiara-Pedersen

Fakta
Partimedlemmer 

De fire arketyper (som udgør stor del af aktive partimedlemmer) ifølge partiforskningen:  

Den traditionelle partiaktivist 
Deltager i møder og er aktiv i valgkampagner. Den aktive partisoldat, om man vil. 

Ambassadøren 
Dem, som diskuterer partiets politik med nogle, som ikke er medlemmer, og prøver at overbevise andre til at stemme på partiet. Men ikke så aktivt som partisoldaten. 

Kandidaten 
Dem, som er indvalgt, eller dem, der gerne vil være indvalgt for partiet. 

Veteranen 
Dem, som har haft en post for partiet eller internt i partiet.  

Kilde: Fakta fra ’Demokratiets ildsjæle. Partimedlemmer i Danmark’ udgivet i september 2017 af Djøf Forlag

Modsat tegner fremtiden lysere for partierne i rød blok, som med undtagelse af Enhedslisten alle har oplevet en lille fremgang. Og Socialdemokratiet kan med 40.171 medlemmer nu kalde sig landets ubestridt største parti.

Men det betyder det ikke, at magtens åg altid bæres på bekostning af baglandet.

"Jeg ser en generel tendens til, at de gamle partier med tradition for lokalt forankret partiorganisation retter lidt mere fokus mod deres medlemsorganisationer, når de er i opposition, end når de er i regering. Det betyder ikke, at det nødvendigvis koster medlemmer at sidde i regering. Medlemmerne kan, som vælgerne, være tilfredse med det, partiet får ud af at sidde i regering," siger hun.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00