Menneskerettighederne blev fejret på dansk manér: med en diskussion om flygtninge

PROTEST: Mandag eftermiddag blev Rådhuspladsen i København lyst op af hundredvis af fakkelbærende demonstranter. "Nu er det nok!" lyder titlen på demonstrationen, hvor der i anledning af Menneskerettighedserklæringens 70-års jubilæum blev stillet skarpt på regeringens flygtningepolitik.

Mange trodsede decembermørket og tog til demonstration for menneskerettighederne.
Mange trodsede decembermørket og tog til demonstration for menneskerettighederne.Foto: Jonas Olufson/Ritzau Scanpix
Marie Schønning Jensen

"Jeg vil gerne starte med at sige hej. Og så vil jeg gerne sige: As-Salaam-Alaikum!"

Sådan indleder psykolog og debattør Mozhdeh Ghasemiyani sin tale ved en demonstration mandag eftermiddag, og folk blandt publikum svarer med et begejstret "Wa-Alaikum-Salaam".

Flere end tusind danskere – nye som gamle – er samlet på Rådhuspladsen i København. Mellemfolkeligt Samvirke har inviteret til fredelig demonstration, i anledning af at det er 70 år siden, Menneskerettighedserklæringen blev vedtaget i FN.

Men der er også et andet dokument i fokus denne mørke eftermiddag, to uger før jul. Regeringen og Dansk Folkeparti har indgået finanslovsaftale for 2019, og ifølge arrangørerne udfordrer den menneskerettighederne.

På talerstolen bliver der gået hårdt til det kommende udrejsecenter på øen Lindholm, til hjemsendelsesydelsen og til Dansk Folkepartis "paradigmeskift" i det hele taget. Og publikum responderer med jubel og lyden af sagte klap mellem vanterne.

Regeringen går til kanten af konventionerne, når det gælder landets flygtninge. Så i dag er det dem, der er i fokus.

Træt af at være misforstået
At være højt oppe på dagsordenen er ikke noget nyt for 38-årige Ammar Sio, der flygtede til Danmark fra Syrien for fire år siden. Da han kom til Danmark, rådede myndighederne ham til at læse masser af nyheder for at blive bedre til dansk. Men det lærte han hurtigt at hade.

"Flygtninge, flygtninge, flygtninge. I skriver ikke om andet. Har I virkelig ikke andet at gå op i i det her land?" spørger Ammar Sio med mere alvor end ironi i stemmen.

Hans dansk fejler ingenting, og det samme gælder hans ni følgesvende, der er kommet tidligt for at deltage i demonstrationen. Otte er ligesom Ammar Sio fra Syrien. En er fra Eritrea. Tilfælles har de følelsen af at blive misforstået.

Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00