Udlændinge sætter sig på dobbelt så mange job: I hovedstaden er mere end hver syvende lønmodtager nu fra udlandet

Siden finanskrisen er andelen af udenlandsk arbejdskraft i Danmark mere end fordoblet, men der er store regionale og lokale forskelle på udviklingen. I kommuner som Gladsaxe, Ishøj og København er nu godt 20 procent af alle lønmodtagere udenlandske statsborgere.

Hovedstadens life-science-branche tiltrækker stadig flere medarbejdere fra uden for Danmarks grænser.
Hovedstadens life-science-branche tiltrækker stadig flere medarbejdere fra uden for Danmarks grænser.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Stadig flere medarbejdere på danske virksomheder kommer fra udlandet, men der er stor forskel på, hvor meget udlændinge fylder i arbejdsstyrken på tværs af landet.

Samlet set er andelen af lønmodtagere med et udenlandsk statsborgerskab fordoblet siden finanskrisen ramte i 2008. Stigningen er slået igennem over hele landet, men med regionale og lokale forskelle.

Andelen er størst i hovedstadsområdet. Her har 15 procent svarende til mere end hver syvende lønmodtager udenlandsk statsborgerskab. I 2008 gjaldt det samme for hver 13.

I Nordjylland er andelen af udlændinge i arbejdsstyrken aktuelt lidt over otte procent, hvilket er det laveste i landet. 

Det viser en opgørelse over udviklingen i udenlandsk arbejdskraft, som Altinget  har lavet.

Gladsaxe Kommune er et af de steder i landet, hvor områdets virksomheder har oplevet den allerstørste stigning i udenlandske ansatte.

”Vi har nogle meget store virksomheder og er berigede med rigtig mange hovedsæder. Vi oplever en stor vækst hos life-science-virksomhederne, og det er også her, at vi først og fremmest ser væksten i antallet af internationale medarbejdere,” siger Karen Brosbøl Wulf, der er erhvervschef i Gladsaxe Kommune.

På landsplan er der fra årene omkring finanskrisen i 2008-10 og frem til nu sket en stigning fra godt 130.000 udenlandske lønmodtagere til over 270.000. Det svarer til en udvikling fra knap 6 procent til over 11 procent af den samlede arbejdsstyrke.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00