Mette Frederiksen garanterer: Vi lemper ingen krav til udlændinge uden V og DF

NY BOG: S-formand Mette Frederiksen vil ikke lempe politikken for, hvor mange udlændinge der bliver lukket ind i Danmark, og hvilke krav der bliver stillet til udlændinge i Danmark, uden V og DF. Det siger hun i en ny bog. Men det er et løfte, hun ikke kan holde, vurderer DF.

Placeholder image
Mette Frederiksen fortalte om den nye portrætbog i en boghandel i København onsdag formiddag sammen med forfatter Thomas Larsen (tv.). I bogen udstikker hun blandt andet en garanti om kun at lempe visse dele af udlændingepolitikken, hvis DF og V er med. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Hvis Mette Frederiksen og Socialdemokraterne får regeringsmagten, kan man som vælger regne med, at der ikke bliver rokket ved hovedlinjen i udlændingepolitikken, medmindre Venstre og Dansk Folkeparti er med på ændringerne.

Dén garanti udstikker Mette Frederiksen i bogen Mette Frederiksen – et politisk portræt, som udkommer torsdag og er skrevet af politisk kommentator Thomas Larsen.

"Når vi taler om hovedlinjen i udlændingepolitikken – det vil sige om antallet og de krav, vi stiller til folk – skal den være funderet i et bredt flertal. Hvis Venstre, Dansk Folkeparti og andre partier på et tidspunkt kan se, at der er mennesker, som kommer i klemme – og husk på, at Inger Støjberg faktisk også har lempet undervejs – kan udlændingepolitikken ændres. Men kun hvis det er funderet i et bredt flertal. Det kan aldrig blive et snævert rødt flertal, der ændrer linjen," siger hun.

Mette Frederiksen har tidligere sagt, at hun er parat til at give muligheden for at blive statsminister fra sig, hvis hun ikke kan komme igennem med en fortsat stram udlændingepolitik.  

DF: S kan blive presset til at bryde løftet
Men meldingerne gør ikke Dansk Folkeparti tryg ved, at der er styr på udlændingepolitikken med Mette Frederiksen ved roret, siger udlændingeordfører Martin Henriksen (DF):

"For det første fordi der er et voldsomt pres fra de partier, der skal bringe Socialdemokratiet til magten, og vi har jo før set socialdemokraterne blive bløde i knæene, når Statsministeriet er inden for rækkevidde. Det så vi med Thorning, hvor Mette Frederiksen også var topminister. Så vi har stadig en bekymring for, hvad der kan ske efter et valg, fordi partierne omkring hende stiller nogle ret håndfaste krav."

"For det andet," siger Martin Henriksen, "er det jo ikke nok med status quo. Der er brug for løbende stramninger, for der er masser af problemer, for eksempel ser vi stadig uroligheder på Nørrebro, brande i gaderne, bandekriminalitet, problemer med islamistiske miljøer og en indvandring, som stadig er for voldsom."

Socialdemokraterne har jo også fremlagt en plan for en ny udlændingepolitik, hvor de blandt andet foreslår at flytte al asylbehandling uden for Danmark og EU?

"Ja, og det er jo godt. Men når vi så foreslår det samme i folketingssalen, stemmer de ikke for det, og det gør os bekymrede," siger Martin Henriksen.

Det kan måske være, de hellere vil fremsætte deres eget forslag. Nu siger Mette Frederiksen jo, at hun ikke kommer til at ændre udlændingepolitikken uden jer og Venstre. Tror du ikke på, hvad hun siger?

"Jeg anerkender, at socialdemokraterne har rykket sig på udlændingeområdet. Men der er forskel på, hvad man selv vil, og hvad man kan blive tvunget til at gøre. Og vi ved jo også, at socialdemokraterne vil sætte ydelserne til udlændinge op, og at de vil ændre vilkårene på udrejsecenter Sjælsmark. Så når hun siger, hun ikke vil lempe, er det en sandhed med modifikationer," siger Martin Henriksen.

Frederiksen: Det kommer ikke til at ske
Socialdemokraternes formand vurderer selv, at det vil være "fatalt " for hende og partiet, hvis hun ikke lever op til løftet om at basere de dele af udlændingepolitikken, der handler om antal udlændinge og krav til udlændinge, på et bredt flertal med V og DF.

"Jeg ved godt, at nogen siger, at så snart jeg er tæt på Statsministeriet, vil jeg være klar til at justere mine løfter. Men det kommer ikke til at ske. Hvis jeg gjorde det, ville det blive fatalt for mig selv og mit parti," siger hun i bogen.

Læs også

Omtalte personer

Martin Henriksen

Kommunalbestyrelsesmedlem (løsgænger), Stevns Kommune, fhv. MF (DF)
HF (Frederiksberg HF-kursus 2004)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i Afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

    Politik har aldrig været vigtigere
    Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
    Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser