Analyse af 
Erik Holstein
Søren Elkrog Friis

Mette Frederiksen skal generobre storbyerne

ANALYSE: Statsministeren har mere kontrol med sit parti end nogen anden S-leder i 50 år. Men Socialdemokratiet skal vinde byerne og de unge tilbage, hvis projektet skal langtidssikres. 

Mette Frederiksen cruisede sig stilsikkert gennem sin første socialdemokratiske kongres som statsminister. Men forude venter udfordringerne.
Mette Frederiksen cruisede sig stilsikkert gennem sin første socialdemokratiske kongres som statsminister. Men forude venter udfordringerne.Foto: Claus Bjørn Larsen/Ritzau Scanpix
Erik HolsteinSøren Elkrog Friis

S-KONGRES I AALBORG: Anker Jørgensen (S) havde intern opposition i sin formandstid, Svend Auken (S) blev væltet som formand, Poul Nyrup Rasmussen (S) blev tvunget væk som formand, Mogens Lykketoft (S) mødte hård modstand i sin korte formandstid, og Helle Thorning-Schmidt (S) blev upopulær i store dele af sit parti.

De problemer har statsminister og S-formand Mette Frederiksen ikke. Selvom hun oprindelig kom fra en yderfløj i partiet, kunne hun søndag forlade en kongres, hvor det var umuligt at opdrive en opposition.

Formands-kavalkade
Det var kendetegnende for den brede enighed, at de tre tidligere socialdemokratiske formænd Poul Nyrup Rasmussen, Mogens Lykketoft og Helle Thorning-Schmidt alle lod høre fra sig på S-kongressen i Aalborg.

Nyrup på slap line med en selvironisk tale til aftenfesten, Lykketoft med en videohilsen og Helle Thorning-Schmidt med et politisk indlæg, der var et slet skjult forsvar for sin egen formandstid.

Læs også: Thorning på S-kongres: I skal turde samarbejde over midten

Thornings tilstedeværelse var bemærkelsesværdig, for Mette Frederiksen har brugt en pæn del af de sidste fire år til at lægge afstand til Thornings tid som statsminister. Uenighederne mellem de to eksisterer fortsat, men forholdet er nogenlunde normaliseret.   

DF i pindsvinestilling
Mette Frederiksens problemer ligger på andre områder.

I Folketinget er det alt andet end sikkert, at det lykkes S-regeringen at skabe flertal for, at det nu er "Arnes tur". Den 59-årige, nedslidte bryggeriarbejder kan på ingen måde være sikker på, at det bliver hans tur til at få en ret til tidligere pension.

Fra det samtidige radikale landsmøde lød der stadig afvisende toner. Formelt er døren ikke smækket helt, før regeringen har konkretiseret planerne, men ikke mange tror på, at Radikale rækker en hjælpende hånd her.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00