Mette Frederiksen: Vi skal ikke slå folk i hovedet med vores sundhedspolitik

HVAD-VIL-S: Der skal bruges langt flere penge på forebyggelse, men det er en balancegang. Vi skal passe på ikke at slå folk oven i hovedet med oplysningskampagner, lyder det fra S-formand Mette Frederiksen.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Lise-Lotte SkjoldanKristine Korsgaard

Vi skal flytte penge fra behandling til forebyggelse, lød budskabet for nylig fra sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S) i Altingets interviewserie #HvadvilS om Socialdemokratiets visioner.

Venstre har reageret skarpt på den udmelding. Sundhedsordfører Jane Heitmann (V) er bekymret for, hvilke patienters behandling der skal nedprioriteres, hvis pengene skal bruges på forebyggelse i stedet, skriver hun i et debatindlæg på Altinget.

Nu bakker Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, sin ordfører op: Det er bedre at bruge penge på at forebygge end at bruge pengene, når vi bliver syge, lyder det fra S-formanden i det afsluttende interview i #HvadvilS-serien.

Til gengæld kalder Mette Frederiksen også forebyggelsesindsatsen for en balancegang. Oplysningskampagner og sundhedspolitik skal ikke slå folk oven i hovedet, siger hun.

Klogt at bruge pengene på forebyggelse
Jeres sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen sagde noget interessant, nemlig at der skal flyttes penge fra behandling til forebyggelse.

I dag ”går en forsvindende lille del af pengene til tidlig indsats og forebyggelse. Resultatet er, at rigtig mange bliver syge,” sagde han.

Vil Socialdemokratiet flytte penge fra behandling til forebyggelse?

"Ja. Det er da en utrolig klog retning, og det er jo svært at være imod, at det er det, vi skal. For selvfølgelig er det bedre at bruge penge på at forebygge og sikre bedre liv end at bruge pengene, når vi er blevet syge."

"Det er hulens svært at gøre ... hulens svært. Og jeg tror ikke, nogen af os rigtig har knækket, hvordan vi for alvor kommer i gang med at forebygge på den store dagsorden."

Dokumentation

Hvad vil Socialdemokratiet?

Hvis der blev valg i morgen, ville næsten hver tredje dansker stemme på Socialdemokratiet, og partiet ville stå til at kunne tage statsministerposten. Men hvilken politik vil de arbejde for?

Gruppeformand for S, Henrik Sass Larsen, kritiserede for nylig den danske presse for ikke at give plads til politiske synspunkter.

”Det, vi mangler, er at få lov til at fortælle, hvad vi står for. Hvad der egentlig er meningen med den politik, vi fremlægger,” sagde han i en
interview-video på Socialdemokratiets facebookside.

Altinget vil gerne høre, hvad Socialdemokratiet mener. Vi inviterede derfor partiets ordførere til at fremlægge deres vigtigste politiske forslag på hvert deres område og har bragt dem som interview over de seneste uger.

Serien slutter med dette interview med partiformand Mette Frederiksen.

Læs mere: Jakob Nielsen: Derfor giver vi nu Socialdemokratiet ordet










0:000:00