Kommentar af 
Michael Kristiansen

Michael Kristiansen: Løkkes nye verden

KOMMENTAR: DJ Thulesen Dahl leverer den let foruroligende baggrundsmusik i det politiske landskab, der har ændret sig radikalt, siden Lars Løkke sidste år åbnede Folketinget, skriver Michael Kristiansen.

GLASALLIANCEN: Overlever samarbejdet mellem Løkke og Thulesen Dahl mon DF's konstante flirt med Socialdemokratiet, spekulerer Michael Kristiansen.
GLASALLIANCEN: Overlever samarbejdet mellem Løkke og Thulesen Dahl mon DF's konstante flirt med Socialdemokratiet, spekulerer Michael Kristiansen.Foto: Polfoto/Jens Dresling
Michael Kristiansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I morgen åbner statsminister Lars Løkke Rasmussen atter Folketinget, men to ting er helt forandret i forhold til for bare et år siden.

Den mest gennemgribende forandring er økonomien; selve rigets grundlæggende tilstand. Den er nemlig fuldstændig vendt på hovedet. Sidste år talte statsministeren om en dansk økonomi i ”slæbespor”. Et slæbespor, som var statsministerens metafor og begrundelse for behovet for en storstilet helhedsplan til 65 milliarder kroner. I morgen vil statsministeren tale om en økonomi fyldt med sprudlende optimisme – ja næsten tæt på overophedning.

For godt til at være sandt! En regerings politik kan vel ikke på bare et år vende totalt op og ned på Danmarks økonomiske situation? Og svaret er da selvfølgelig også et nej – og for den nuværende regering et rungende nej. Regeringen har nemlig stort set ikke fået gennemført noget af den storstilede helhedsplan, som, måtte man forstå, nærmest var sidste udkald inden nationen skred ud over afgrunden.

Og måske var det meget godt, at det ikke blev til noget med alle de nødvendige tidsler og reformer. For de tal, statsministeren lagde til grund for sin kriseplan, viste sig nemlig snart at være både forældede og aldeles ukorrekte.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Du kan kommentere indlægget i bunden – vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten.

Debatindlæg kan sendes til: [email protected]
Søren J. Damm, debatredaktør.

I løbet af meget kort tid stod det klart, at Liberal Alliances top ingen moralske skrupler havde med at skrotte afskaffelsen af topskatten til fordel for ministerbiler.

Michael Kristiansen

Dansk økonomi havde det ganske fortrinligt, endda bedre end de nabolande, som statsministeren brugte som pejlemærke for det danske slæbespor. Dertil kom virksomhedernes indtjening, som snart slog alle rekorder, og beskæftigelsen var sådan set også fulgt godt med. Det havde Danmarks Statistik bare heller ikke opdaget, fordi deres regnemetoder hørte fortiden til. Men ingen statsminister kan eller tør trodse Danmarks Statistik.

Men det var jo heldigvis en korrektion til den gode side, og på den måde betød det mindre, at Anders Samuelsens tosserier i trækronerne fældede Løkkes ambitiøse planer – for de var slet ikke nødvendige. Samuelsen skabte sig godt nok livsfjender på Christiansborg, men han kom også i regering, og i løbet af meget kort tid stod det klart, at Liberal Alliances top ingen moralske skrupler havde med at skrotte afskaffelsen af topskatten til fordel for ministerbiler.

I dagene op mod jul kunne man løbe ind i optændte ministre, der så sagen som en chance for at vise Dansk Folkeparti, hvem der nu styrede musikken… Og det var ikke længere DJ Thulesen Dahl!

Michael Kristiansen

Men skiftet fra en etpartiregering til en trepartiregering er ikke lige så vigtigt og signifikant som en anden og direkte konsekvens af den nye regerings tilblivelse. Nemlig Dansk Folkepartis træthed af Løkkes ageren efter folketingsvalget i 2015, hvor partiet forventede en invitation til et regeringssamarbejde, de manglende briefinger forud for helhedsplanens åbenbaring og ikke mindst Liberal Alliances indtog i de hellige ministerkontorer.

Udadtil glædede Kristian Thulesen Dahl sig over Dansk Folkepartis genvunde position som det afgørende og eneste støtteparti til en venstreledet regering, men indadtil skumlede han og ventede kun på muligheden for at gøre livet surt for Løkke og co.

Muligheden opstod ud af ingenting. Og sådan er politik ofte. Den detroniserede sherif, justitsminister Søren Pind, havde fumlet rundt med placeringen af en politiskole gennem alt for lang tid, og nu overtog Søren Pape denne møgsag som ny minister. Skolen SKULLE til Herning, det var jo sådan set også Lars Krarup, byens borgmester, der oprindeligt havde udtænkt ideen om en jysk pedant til politiskolen i København, og alle vidste, at skolen skulle til Venstres ukronede kommunekonges territorium.

Det skete bare for langsomt, og pludselig gik der storpolitik i sagen. Dansk Folkeparti følte sig – og det sker hele tiden – ikke taget ordentligt med på råd, og de var derfor på krigsstien, og i Socialdemokratiet var man af indlysende oppositionelle grunde også parate til ballade. At Pind så havde gennemført en proces til dumpekarakter, gjorde kun fristelsen til at drille regeringen så meget desto større.

Alvoren var dog ikke forstået internt i den nye regering, og i dagene op mod jul kunne man løbe ind i optændte ministre, der så sagen som en chance for at vise Dansk Folkeparti, hvem der nu styrede musikken… Og det var ikke længere DJ Thulesen Dahl!

Så imens selvbevidsthed og selvsikkerhed blomstrede blandt regeringens nye ministre, drak Thulesen Dahl og Mette Frederiksen stadig mere kaffe sammen og blev mere og mere optagede af mulighederne og perspektiverne ved et parløb mellem Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

Sådan blev den uhellige alliance skabt i politiskolens skær, og når Løkke betræder talerstolen i morgen, kigger han ned på et Folketing, hvor de to partier i dag er så tætte, at de holder fælles morgenbriefinger om dagens politiske agenda, nyder hinandens selskab både på og uden for Christiansborg og hver især har hede drømme om, hvordan den nye alliance i dansk politik skal sikre dem mest mulig magt hver især.

Det er til stadighed uklart, hvor dybt alliancen mellem de to partier vil forandre dansk politik. Men det er ikke til diskussion, at dansk politik er grundlæggende forandret siden sidste åbningstale med samarbejdet mellem Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

Det er ikke det samme som at Dansk Folkeparti har skiftet side. Thulesen Dahl sagde således forud for partiets årsmøde, at Dansk Folkeparti vil i regering med Løkke. Men det var ikke tilfældigt, at han sagde Løkke og ikke for eksempel Venstre. For hvis finansminister Kristian Jensen skulle blive formand, så ser sagen helt anderledes ud. Det er politisk semantik, men det er også den benhårde virkelighed forud for åbningen af et Folketing, hvor Lars Løkke vil finde optimismen frem, men også skal til at levere forlig med større dybde og rækkevidde end biler og takster på Storebælt.

Den sunde økonomi burde være til Løkkes fordel, selvom han får travlt med at holde på pengene, når Dansk Folkeparti tager sig betalt for at bære finansloven igennem. Den store udfordring er Thulesen Dahls ambitioner på egne og Dansk Folkepartis vegne. I Venstre har man forstået den semantiske finte omkring Kristian Jensen, og finansministeren skriver næppe flere bøger foreløbigt.

Men omvendt kan Løkke ikke levere den regering, som Thulesen Dahl efterspørger, da det vil være politisk selvmord at ofre Liberal Alliance og Konservative til fordel for DF. Og hvad er konsekvensen, hvis Løkke ikke leverer en V-DF regering efter et valg med blåt flertal? Det grubler man en del over i Venstre. Og vist nok også i Dansk Folkeparti…

------

Michael Kristiansen (f. 1962) er journalist og var pressechef i Venstre, indtil han i 2001 blev særlig rådgiver for daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen. I 2007 blev han vært for det politiske program Mogensen og Kristiansen på TV 2 News, som i dag kører på tiende år under navnet Tirsdagsanalysen. Desuden driver han kommunikationsbureauet Kristiansen+Partners og er forfatter til en række politiske biografier. Kommentaren er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Michael Kristiansen

Direktør, Kristiansen+Partners, journalist, tv-vært, fhv. særlig rådgiver, statsminister Anders Fogh Rasmussen (V)
journalist (DJH. 1989)

0:000:00