Michael Kristiansen: Nekrolog over LA

KOMMENTAR: Dødsstødet har været undervejs længe. Men tirsdag 9. januar 2018 blev så dagen, da de sidste politiske blodsdråber dryppede ud af Liberal Alliances efterhånden medtagne politiske krop.

Lad os først anerkende et af de mest imponerende politiske comebacks i Danmarkshistorien, hvor Anders Samuelsen nærmest egenhændigt formåede at rejse partiet fra resterne af Ny Alliance og i omegnen af 0,0 procent i vælgeropbakning i 2009 til et valgresultat på 7,5 procent i 2015.

Billederne af hjemmebagte boller fra huset i Horsens er blot ét af de mange ikoniske billeder, Samuelsen og partiet LA ynder at fremvise i den konstante og kontinuerlige fortælling og genfortælling af LA’s heroiske og storslåede udfordringer og sejre.

Og det ville være formasteligt og forkert at negligere partiets betydning og indflydelse på dansk politik og ikke mindst den offentlige meningsdannelse. Joachim B. Olsens stædige, effektive og altid velunderbyggede påpegning af udfordringer med overførselsindkomster og andre uhensigtsmæssigheder i det offentlige forsørgelsessystem har været øjenåbnende og flyttet mere dagsorden end årtiers forsøg på det samme fra Venstre og Konservative.

Partiets velgennemførte stunt med at få Finansministeriet – i Bjarne Corydons ministertid – til at anerkende og blåstemple partiets reformpolitik var en politisk genistreg og flyttede debatten om skattelettelser et helt andet og mere realistisk sted hen. Trods alt og uagtet det aktuelle totale nederlag.

Partiet strålede til tider af smittende overskud. Kampagnerne var ofte smartere og skarpere end alle andre partiers, og rigmænd, charlataner og andet godtfolk flokkedes om partiet – og helt symbolsk agterudsejlede LA de Konservatives båd på årets tilbagevendende Folkemøde og indtog én af de mest prestigefyldte pladser i Allinge Havn med stort program, elegant rødvin og fest hele natten på dækket og i kahytten. De Konservative var efterladt med en gnalling af en båd.

Der har hele vejen igennem været noget særligt med og specielt over partiformandens fremtoning. Samuelsen er engageret som stort set ingen andre. Han har begejstret den ene forsamling efter den anden, og han havde en medrivende fortælling med magnetbrættet om LA’s unikke placering i det politiske landskab, hvor alle andre var afarter af den samme socialdemokratiske and… Men stilen og metoderne provokerede også – ikke mindst alle de andre etablerede borgerlige partier. Særligt når partiet slog EU-kritiske toner an og var med til at tippe folkeafstemninger.

Men det begyndte at gå galt efter det seneste folketingsvalg. Nu var partiet pludselig blevet større end Konservative, Radikale og SF… Og nu skulle Samuelsens tropper vise alle de andre, der havde kritiseret dem og hånet dem, at LA var kommet til magten (læs: nu skulle Dansk Folkepartis egenrådige indflydelse på en borgerlig regering bremses).

LA’s historie, storhed og fald kan kun forstås i lyset af partiets opgør med Dansk Folkepartis – i LA’s øjne skadelige – indflydelse på dansk politik. Man startede med en ulden melding ved dronningerunden, hvor LA antydede, at de ikke ville støtte Lars Løkke Rasmussen uden en vis form for politiske garantier. Det krav droppede man dog, men da LA heller ikke ville støtte Pia Kjærsgaard ubetinget som formand for Folketinget, var kimen lagt til ævl, kævl og politisk ballade.

Resten er sådan set både banalt og forudsigeligt. LA og ikke mindst Anders Samuelsen insisterede på, at metoden med ultimative krav var vejen frem. Det førte i al fald partiet i regering og ham selv til det prestigefyldte kontor på Asiatisk Plads som udenrigsminister. Men modviljen og irritationen hos de øvrige partier og nøglepolitikere voksede blot. Og nej, man opnår ikke de bedste resultater ved at presse DF hårdt og langvarigt – selvom DF kan være nok så øretæveindbydende.

Og heller ikke i politik skal man sælge skindet, før bjørnen er skudt. Og når man har sagt nej til en aftale, så stiger prisen, hvis man vil forsøge en gang mere. Banaliteter. Men Samuelsen fattede ikke, at han i sit opgør med DF’s indflydelse var nødt til at følge de gængse spilleregler. Nu har han og partiet overtrådt dem alle, og de har gjort det så grundigt, at ingen andre vil række en hjælpende hånd ud og redde lederen i land. Ingen synes, at de skylder LA noget, og partiets politiske muligheder er derfor nærmest udtømte.

Vil en ny leder af partiet kunne redde LA? Mit bud er, at det er yderst tvivlsomt. LA er så meget Anders Samuelsen – og selvfølgelig også Simon Emil Ammitzbøll. Men sidstnævnte har måske nok de egenskaber, der gør ham gangbar på Christiansborg, men hans vælgermæssige gennemslagskraft er ikke-eksisterende. Og ingen andre af frontfigurerne har det brede politiske format.

Det ku’ ha’ været så godt, men nu er det faktisk skidt… LA’s opgør med velfærdssamfundets absurditeter og insisteren på en anden borgerlig/liberal vej end kinddans med DF var velgørende, nødvendigt og befriende. Men det bliver ikke Samuelsen, der kommer til at skåle i champagne over gennemførelsen af historisk store skattelettelser.

Jeg har tidligere spået, at Nye Borgerlige bliver større end LA ved næste valg. Den spådom bliver mere og mere åbenbar. For hvad i alverden skal LA gå til valg på? Skattelettelser?! Bilafgifter?! Og hvilke vælgere skal kvittere for partiets indsats? Det bliver næppe 0,0, men spærregrænsen er i spil.

----------

Michael Kristiansen (f. 1962) er journalist og var pressechef i partiet Venstre, indtil han i 2001 blev særlig rådgiver for daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen. I 2007 blev han vært for det politiske program Mogensen og Kristiansen på TV 2 News, som i dag kører på tiende år under navnet Tirsdagsanalysen. Desuden driver han kommunikationsbureauet Kristiansen+Partners og er forfatter til en række politiske biografier. Kommentaren er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Forrige artikel Majbritt M. Nielsen: Hvad har LA tilbage efter regeringens ydmygelse? Majbritt M. Nielsen: Hvad har LA tilbage efter regeringens ydmygelse? Næste artikel Lisbeth Knudsen: Ærlig snak er ny disciplin i dansk politik Lisbeth Knudsen: Ærlig snak er ny disciplin i dansk politik
 • Anmeld

  Anne Albinus

  Vedr. "altid velunderbyggede påpegning"

  Michael Kristiansen skriver: "Joachim B. Olsens stædige, effektive og altid velunderbyggede påpegning af udfordringer med overførselsindkomster (...)".

  Vedr. "altid velunderbyggede påpegning"

  I februar 2013 fremførte JBO i flere nyhedsmedier bl.a. i Deadline (20.2.), at dansk kontanthjælp ligger langt over den svenske.
   
  I “Fup, fejl og fordrejninger” af Thomas Buch-Andersen og Mads Bøgh Johansen, DR , Gyldendal, 2014, kan man læse, at den svenske kontanthjælp ikke ligger langt under den danske.

  I en detektorudsendelse 20.2.2013 kom det frem, at ydelserne er "Nogenlunde på samme niveau". Jeg citerer fra Detektorudsendelsen:

  "Kristian Kongshøj, der er ph.d.-stipendiat ved Aalborg Universitet, er netop i gang med en kortlægning af offentlige ydelser til arbejdsløse i de nordiske lande, og ifølge ham ligger den offentlige økonomiske hjælp nogenlunde på samme niveau i Danmark og Sverige:

  - De nordiske statistikbureauers fælles samarbejde er flere gange nået frem til, at forskellen er stort set ikke eksisterende, når man sammenligner beløbsniveauer - altså disponibel indkomst efter alle skatteforhold og tillægsydelser osv., siger Kristian Kongshøj til Detektor.

  Én af de vigtigste årsager til det, er at svenske kontanthjælpsmodtagere får et væsentlig tilskud til deres bolig, forklarer han:

  I princippet får man (i Sverige. red.) dækket hele huslejen. Herhjemme har vi jo også boligsikring, men det er slet ikke så generøst, siger Kristian Kongshøj til Detektor”. • Anmeld

  Steffen Rasmussen · Pensionist

  Politisk stranding

  Anders Samuelsen troede han kunne "gå på vandet" - istedet for, har han spillet fallit, og bør som en helt naturlig følge trække sig. Den sidste rest af troværdighed, (og måske også noget så fundamentalt som "værdighed") troede han var noget, man kunne jonglere eller true sig til med sin revolverpolitik.
  Om nogen har Samuelsen fejllæst det politiske søkort på hovedet - og er strandet.
  Der er ingen vej tilbage. Erkend det dog.
  "Medlidenhed og foragt er nogen gange brødre". Citat, John Steinbeck.

 • Anmeld

  Christian X

  NB

  Har et bedre partiprogram og vil også kunne nå mere med DF end de højtråbende testeron bomber.

 • Anmeld

  Peter Hansen · Pensionist

  Men der mangler jo noget

  Man kan have mange holdninger til hvorvidt LA er dygtige til det politiske spil.
  En del af disse holdninger bygger jo også på hvorvidt man er enige med partiets politik.
  Og der er jo nok ikke nogen tvivl om, at både Kristiansen og undertegnede - med hver sine begrundelser - ikke er enige i den politik som partiet står for.

  Men der må da være en hel anden grund til at Kristiansen slet ikke kommer ind på de problemer som Samuelsen løb ind i forud for indgåelsen af finanslovsaftalen som følge af at han været blevet "bibragt" noget helt forkert af landets statsminister, som havde overbevist ham om, at et aftale om skattelettelser lå lige rundt om hjørnet.

  Men ved nærmere omtanke så er det jo nok ikke så underligt alligevel. For naturligvis kan vi ikke forvente at Kristiansen sådan skulle påpege et stort troværdighedsproblem hos hans gode ven - altså Lars Løkke.

  Helt på samme måde som Anders Samuelsen før jul blev overbevist om at han skulle stemme for en finanslov fordi nu ville statsministeren selv sætte sig i spidsen for at gennemføre forhandlinger om skattelettelser - startende umiddelbart efter juleferien. Hvorefter Kristiansens gode ven i stedet for at indkalde til disse forhandlinger helt aflyste at ville forhandle om en skattelettelse.

  For alle andre - også for os som ikke er enige med LA - er dette dog trods alt et større troværdighedsproblem at vi har en statsminister med en sådan lemfældig omgang med sandheden end at vi har en leder af LA som klart har overvurderet sin egen betydning i den blå blok.

  Og i forhold til en kommentator der gang på gang udstiller at hans eneste formål er at fremstille Venstres til enhver tid siddende formand som den store ledestjerne, må man sige at der er enhver troværdighed jo for længst forsvundet.

 • Anmeld

  Soeren Jensen · Politisk aktiv pensionist SF

  LA-S dødskamp afspilles Idag. Har vi brug for LA (NEJ) det har vi ikke.

  LA udkæmper en overlevelseskamp idag ved det landsmøde de afholder
  Hovedbestyrelsen er stærkt imod de politiske resultater LA har opnået. Det sociale velfærdssamfund er ikke LA's kop te, så derfor er deres politik en død sild. Dk's fremtid er et solidarisk velfærdssamfund, hvor de bredeste økonomiske skuldre også bærer deres del af velfærdssamfundet. Derfor er har LA udspillet deres politiske periode. SJ.

 • Anmeld

  Allan Gorm Larsen · Pensionist

  Deroute.

  Jeg har længe spekuleret på den kendsgerning at LA på et eller andet tidspunkt vil kvaje sig så meget at det vil kunne koste partiet livet.
  Anders Samuelsen har efterhånden besøgt så mange træer, at på et eller andet tidspunkt må det gå galt.
  Jeg tror ligeledes at liberalismen, i øjeblikket er i store vanskeligheder, bl.a. på grund af dens indædte kamp for at fastholde os indenfor EU, konventionerne og Schengen.
  Jeg tror heller ikke at det gavner, f.eks. Venstre at partiet holder så stejlt fast på at vi fortsat skal holde vores grænser åbne. Det vil klæde partiet, hvis man vil indse at permanent grænsekontrol er nødvendig, hvis vi blot skal gøre os det mindste håb om at holde kriminelle elementer ude i fremtiden.

 • Anmeld

  Birgit Holm-Petersen

  Mere om "altid velunderbyggede påpegning"

  Jeg håber at bemærkningen er ironisk ment, for hvis der er noget JBO altid har præsteret, så er det en høj grad af fakta-resistens. Han udtalelser om kontanthjælpsmodtagere, og antallet af personer på overførselsindkomst, vil altid stå lysende klart, som et dundrende bevis på mandens mangel på evne til at finde korrekte oplysninger der underbygger hans udsagn og synspunkter.
  Blandt andet i dec. 2016 i et 'Debatten' program: - "Vi har 2,1 millioner danskere på overførsel. Der er bestemt råderum til, at man kan øge beskæftigelsen med 60.000". Detektor kunne efterfølgende oplyse, at det var et helt vildt udsagn, fordi ALLE, også folkepensionister, studerende, og forældre på barsel var talt med, og man derfor ikke kunne bruge tallet til at beskrive beskæftigelsespotentialet. JBO fastholdt på trods af dette at tallet var retvisende.
  TV2 Nyhederne samlede fem af hans vildeste udtalelser i februar 2016:
  at flerkoneri er i orden, at staten ikke skal bestemme om man har sikkerhedssele på, at det er helt i orden at slå andre mennesker, at der ikke er fattige i Danmark og at kvinder er gentisk bestemte til at blive hjemme og passe børn.
  Er det en person, der altid kommer med 'velunderbyggede påpegninger' der kan komme med den slags udtalelser?
  http://nyheder.tv2.dk/2016-02-10-genetik-flerkoneri-og-selvtaegt-de-fem-vildeste-udtalelser-fra-joachim-b

 • Anmeld

  Birgit Holm-Petersen

  Mere om "altid velunderbyggede påpegning"

  Jeg håber at bemærkningen er ironisk ment, for hvis der er noget JBO altid har præsteret, så er det en høj grad af fakta-resistens. Han udtalelser om kontanthjælpsmodtagere, og antallet af personer på overførselsindkomst, vil altid stå lysende klart, som et dundrende bevis på mandens mangel på evne til at finde korrekte oplysninger der underbygger hans udsagn og synspunkter.
  Blandt andet i dec. 2016 i et 'Debatten' program: - "Vi har 2,1 millioner danskere på overførsel. Der er bestemt råderum til, at man kan øge beskæftigelsen med 60.000". Detektor kunne efterfølgende oplyse, at det var et helt vildt udsagn, fordi ALLE, også folkepensionister, studerende, og forældre på barsel var talt med, og man derfor ikke kunne bruge tallet til at beskrive beskæftigelsespotentialet. JBO fastholdt på trods af dette at tallet var retvisende.
  TV2 Nyhederne samlede fem af hans vildeste udtalelser i februar 2016:
  at flerkoneri er i orden, at staten ikke skal bestemme om man har sikkerhedssele på, at det er helt i orden at slå andre mennesker, at der ikke er fattige i Danmark og at kvinder er gentisk bestemte til at blive hjemme og passe børn.
  Er det en person, der altid kommer med 'velunderbyggede påpegninger' der kan komme med den slags udtalelser?
  http://nyheder.tv2.dk/2016-02-10-genetik-flerkoneri-og-selvtaegt-de-fem-vildeste-udtalelser-fra-joachim-b

 • Anmeld

  Bertel Johansen · Maskinmester

  Det er vel rettere Thuselsn Dahl der bør blames

  Det opfattes åbenbart som diskvalificerende at slås for sine politiske synspunkter på Christiansborg.

  Jeg kunne da godt tænke mig at andre partier på Borgen udviste lidt af den samme ildhu som Samuelsen for deres mærkesager - også selv om det ikke ender med succes lige denne gang.

  Faktisk er Samuelsens eneste fejl vel, at han udnævner sig selv til årsagen til at hans politik ikke lykkes. men faktisk er det jo Thulesen dahl der er årsagen. Og da Thulesen Dahl`s vælgere jo også gerne vil have nogle skattelettelser, burde Samuelsen vel stålsat have peget på netop HAM og DF som skurkene.

 • Anmeld

  Poul B. · pensionist, iagttager. 114 år i 2050.

  Den problematik, der påpeges her er helt uden betydning .......

  .....i forhold til det´'Der kommer til at finde sted inden 2060' med rod i de nu accelererende, påbegyndte og ustoppelige folkevandringer..
  Så I TV præsentere migrant/flygtningelejren på den græske ø, hvor der lå høm-høm og bunker af bakteriefyldt affald. Tilmed var der børn fra spæde til fem år! (Og der er formentlig /ren gætværk, mange gravide i lejren). Jøsses.
  Er det ikke fuldstændig uansvarligt at sætte børn i verden under de omstændigheder. Uansvarlighed? Samarbejde med redningskorpsene og Læger uden Grænser?
  Sådan gør Vestens folk i Nordeuropa ikke!
  Adspurgt udtalte en migrant/flygtning sig på spørgsmålet om det var et svært ophold? Han sagde: " Vi er mennesker, ikke dyr". Jeg mener, at dyr besørger og lever i deres eget skidt! Ryd dog op i flok folkens. Kom i gang. I har ikke andet at lave i den frygtelige ventetid. Lav en forening. "Ryd Op Patruljen". Er jeg urimelig?
  Vores velfærds-/skatteproblemer-/ vækst m.v. vil blive som i Italien, Grækenland/ Sydtyskland/ Sverige m.fl.

 • Anmeld

  J jensen

  Mere om "altid velunderbyggede påpegning"

  For lige at supplere dine synspunkter, så må det også med, at JBO helt skamløst sammenlignede en mindsteløn efter skat med en kontanthjælp før skat for at få sine udtalelser om de alt for høje offentlige ydelser til at tage sig bedre ud

 • Anmeld

  Ole K. Ersgaard · Erhvervsøkonom MDM, PD

  Revitalisering er nødvendigt af hele det liberale/borgerlige Danmark

  Retrospektivt betragtet - har de såkaldte liberale/borgerlige partier spillet fallit. Venstre er blevet mere og mere domineret af de skabsradikales tiltagende magt i partiet og De Konservative er blevet næsten mere radikale end De Radikale.
  LA var et frisk pust, men forstod ikke at få blot lidt af sit program gennemført.
  Og DF tør jo ikke tage ansvar, men værre er jo, at partiet har svigtet sine kernevælgere på det groveste. Tænk fx blot på boligydelsen til folkepensionisterne, der er blevet beskåret med op mod 25% og på samme tid er der alene i perioden 2015 til d.d. ankommet mere end 50.000 personer (inkl. familiesammenførte) fra lande, der erfaringsmæssigt giver store problemer for samfundet både økonomisk og ifm. kriminalitet.

  Betragtes de sidste 34 år (siden udlændingelovens vedtagelse i juni 1983) er problemerne på området jo vokset og vokset og gør det fortsat.
  Man må blot konstatere, at de såkaldte blå partier er og bliver en dårlig kopi af Socialdemokratiet.
  Skal der ske reelle ændringer er der behov for et ærligt og stærkt parti i form af Nye Borgerlige. De andre har jo svigtet fundamentalt. Og kan ikke levere politisk lederskab.
  Men er vælgerne klar til det Nye Borgerlige står for?
  Meget tyder jo på, at "de" hellere vil have mere el. endnu mere af det samme, hvis man skal tro meningsmålingerne - ikke sandt?
  Hvor er det dog trist.

 • Anmeld

  T Rasmussen

  LAs vigtigste pointe: S og V er stadigvæk stort set ens gælder stadigvæk

  Et partis opståen og evt. nekrolog handler ene og alene naturligvis af stemmer. Spørger man LA vælgere før, under og efter er det stadigvæk en generel utilfredshed med de partier der hidtil har repræsenteret de liberale værdier i Danmark herunder specielt Venstre, der har medført at de har stemt på LA.

  I den sammenhæng er det paradoksalt at den forrige S ledet regering har gennemført flere skattelettelser, herunder endda en justering af topskatte satsen end den nuværende der er inkl. LA. Hertil kommer at det offentlige forbrug er steget med 1% - også med LA som regeringsparti og fuldstændigt modsat af deres oprindelige vision.

  Hvordan man som LA vælger nogensinde vil kunne forsvare det så man ikke lyder som komiske Ali skal nok blive underholdende. Konklusionen er bare at ved at forblive i regeringen så har man fjernet den sidste rest af håb om realistisk klamring til LAs oprindelige visioner for den almene LA vælger og hvad så? Havde man trådt ud - endda med en fyring af Samuelsen - så kunne man benytte tiden frem til næste valg på at genopbygge vælgertilliden og bibeholde sine visioner og hvad der er vigtigst - sine vælgere. Eller i hvertfald nogle af dem.

  Samuelsen overvurderes imo - specielt hvis alternativet som fortsat regeringsparti er ingen ting for en LA vælger og en sandsynlig udsletning.

  Vermund må helt sikkert slikke sig om munden og kraftigt overveje at fokusere langt mere på de borgerlige områder end hun havde regnet med inden næste valg.